Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020

Ο κορωνοϊός έφυγε αλλά οι απαγορεύσεις έμειναν...




Γράφει: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

  Σάλο έχει προκαλέσει η έκθεση υψηλόβαθμου στελέχους του υπουργείου Εσωτερικών της Γερμανίας με την οποία κατηγορεί την γερμανική κυβέρνηση πως ευθύνεται για 5 με 125 χιλιάδες θανάτους λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού, τα οποία πάρθηκαν χρησιμοποιώντας ψευδή στοιχεία για να δικαιολογηθούν και εύλογα αναρωτιέται κανείς τι μπορεί να έχει συμβεί στην Ελλάδα.

Το... 

ζήτημα είναι πως την έκθεση αυτή επί της ουσίας την υποστηρίζει και η Κομισιόν με μία κίνηση που επιβεβαιώνει όσους υποστήριζαν πως υπερτιμήθηκε η επιδημία του κορωνοϊού καθώς με νέα οδηγία υποβάθμισε την επικινδυνότητα του για τους πολίτες της Ένωσης.

Με αυτή την κίνηση επιτρέπει στους εργοδότες στην ΕΕ να εφαρμόζουν λιγότερο αυστηρά μέτρα ασφαλείας στους χώρους εργασίας απ' ό,τι θα έπρεπε να εφαρμόσουν αν ο ιός θεωρούνταν απειλή υψηλού επιπέδου.

Βάσει των κανόνων της ΕΕ, ο νέος κορωνοϊός ταξινομήθηκε ως κίνδυνος επιπέδου 3 σε έναν κατάλογο με τέσσερα επίπεδα, στον οποίο το επίπεδο 4 είναι το ανώτερο. Βάσει των κανόνων της ΕΕ, ένας ιός επιπέδου 3 «μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ανθρώπινη ασθένεια και να αποτελέσει σοβαρό κίνδυνο για τους εργαζόμενους μπορεί να δημιουργήσει κίνδυνο διάδοσης στην κοινότητα, όμως συνήθως υπάρχει διαθέσιμη αποτελεσματική προφύλαξη ή θεραπεία».

Οι βιολογικοί παράγοντες επιπέδου 4 είναι αντιθέτως αυτοί που δημιουργούν «υψηλό κίνδυνο» μόλυνσης και για τους οποίους δεν υπάρχουν διαθέσιμες προφυλάξεις ούτε θεραπεία.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε πως η απόφαση ελήφθη έπειτα από διαβούλευση με επιστήμονες και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ενώ τώρα τόσο εκείνη όσο και τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) θα πρέπει να εξηγήσουν στους πολίτες τους γιατί επέβαλαν καταστροφικά για την οικονομία μέτρα, ενώ ο ιός δεν είναι «υψηλής επικινδυνότητας».

Ειδικότερα στην Ελλάδα προκύπτει η απορία γιατί ενώ ο κορωνοϊός «έφυγε» οι απαγορεύσεις παραμένουν.

Κυκλοφορούμε με μάσκες, αν ήταν να πεθάνουμε θα είχαμε πεθάνει, γιατί οι μάσκες δεν χρησιμεύουν σε τίποτα (εκτός από την τέλεση παράνομων πράξεων καθώς η γυναίκα που έριξε το βιτριόλι στην 34χρονη στην Καλλιθέα εκμεταλλεύθηκε το καθεστώς της μάσκας και ότι μπορούσε να τριγυρνάει ελεύθερα μαυροφορεμένη χωρίς να κινεί τις υποψίες κανενός, για να μην αναφέρουμε μέχρι και ληστεία τραπέζης με χειρουργική μάσκα).

Οι απαγορεύσεις έχουν προκαλέσει δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και στην Ελλάδα για πολλούς και διάφορους λόγους, πάντως σχετική μελέτη ετοιμάζεται και εδώ για να αξιολογηθεί τι άφησε πίσω του το lockdown.

Όλα τα μέτρα που πήραν, αυτό που κάποιοι περιέγραφαν ως νέα κανονικότητα, εν τέλει ήταν η πλήρης αντικανονικότητα και τα μέτρα και οι σχεδιασμοί κατέρρευσαν σαν τραπουλόχαρτα μπροστά στην κοινωνική δυσαρέσκεια και την οικονομική πραγματικότητα.

Πολλά μέτρα από αυτά που είχε ανακοινώσει περήφανα η κυβέρνηση τα πήρε πίσω ενώ ο κόσμος δεν πηγαίνει στις οργανωμένες παραλίες, δεν πάει στα ρεστοράν η εστίαση έχει καταρρεύσει ενώ περίμεναν να ανέβει από την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας.

Σε ότι αφορά την εστίαση αρκεί να δούμε τα σχεδιαγράμματα... απαγόρευσης (πώς δηλαδή θα τοποθετούνται οι πελάτες στους χώρους εστίασης). 




Αυτό δεν είναι διασκέδαση αλλά... τρίλιζα.

Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που επιμένει σε αυτά τα μέτρα για τους τουρίστες και προκαλείται απορία μήπως η κατηγορία κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι επιχειρεί με πρόσχημα των κορωνοϊό την καταστροφή του υπάρχοντος οικονομικού μοντέλου και της αντικατάστασής του με ένα εντελώς νέο (που μάλλον θα αποτελεί προσομοίωση της Σχολής του Σικάγο) ίσως τελικά έχει ρεαλιστική βάση.

Την ώρα που η «χαροκαμένη» Ιταλία έχει ανοίξει τα σύνορά της και δέχεται τους πάντες η Αθήνα θέλει να βάζει τους Βρετανούς σε καραντίνα επτά ημερών.

Καταλαβαίνουμε τι γίνεται στον τουρισμό όταν κλείνουμε τα μάτια σε 3.500.000 Βρετανούς και δεν τους θέλουμε να έρθουν να καταθέσουν τον οβολό τους.


Προφανώς, στην Ιταλία δε φοβούνται τους Βρετανούς. 
pronews.gr