Τα λεφτά μπαίνουν από τη μία τσέπη και βγαίνουν... από την άλλη για τους Έλληνες αγρότες καθώς παρά το επίδομα για τον κορωνοϊό που θα πάρουν (όσοι πάρουν) από την Ευρώπη, 350.000 εξ αυτών θα κλιθούν να πληρώσουν «βαρύ» τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ στο ελληνικό κράτος.
Ήδη...
σοκ προκαλούν σε εκατοντάδες νοικοκυριά σε όλη την Ελλάδα –και ειδικά σε κατοίκους της Περιφέρειας- τα ιλιγγιώδη εκκαθαριστικά φόρου που εκδίδονται σωρηδόν τις τελευταίες ημέρες από το Taxisnet.
Οι λογιστές της επαρχίας ενημερώνουν μαζικά πλέον τους πελάτες τους, για τα χρεωστικά εκκαθαριστικά με τα οποία περίπου 350.000 αγρότες καλούνται να πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο!
Ο λόγος ότι για πρώτη φορά καλούνται να πληρώσουν και οι αγρότες «χαράτσι» 650 ευρώ επιπλέον «κατά κεφαλήν» ο καθένας, σαν Τέλος Επιτηδεύματος!
Ο νόμος προέβλεπε 5ετία απαλλαγής από το Τέλος Επιτηδεύματος Εκατοντάδες για τους αγρότες που αό 1/2014 εντάχθηκαν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ. Η απαλλαγή έληξε όμως Δεκέμβριο του 2018. Οπότε επιβάλλεται στα εισοδήματα του 2019, που φορολογούνται εφέτος.
Τον Δεκέμβριο του 2018, μετά την τυπική λήξη του 3ου Μνημονίου, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε νόμο (4577/3-12-2018) που διατήρησε το Τέλος Επιτηδεύματος στους αγρότες. Εξαίρεσε από την υποχρέωση καταβολής Τέλους μόνον «αγρότες - μέλη αγροτικών συνεταιρισμών που πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 8 του ν. 4384/2016 (Α' 78), τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, τους σχολικούς συνεταιρισμούς του άρθρου 46 του ν. 1566/1985 (Α' 167), τους Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας με τη μορφή Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης ή Συνεταιρισμού Εργαζομένων, καθώς και επιχειρήσεις ανεξαρτήτως νομικής μορφής που βρίσκονται σε εκκαθάριση, πτώχευση ή αδράνεια».
Κατά συνέπεια, επιβαρύνονται για πρώτη φορά φέτος κατά 650€ (επιπλέον του φόρου εισοδήματος) όλοι οι αγρότες οι οποίοι το 2014 κατατάχθηκαν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και πλέον συμπλήρωσαν 5ετία απαλλαγής.
Από το Τέλος Επιτηδεύματος εξαιρούνται συλλήβδην οι αγρότες 65 ετών και άνω ή αν διαμένουν σε χωριά με 500 κατοίκους και νησιά έως 3.100 κατοίκους.
Οι υπόλοιποι χρεώνονται εν μέσω κρίσης με τα επιπλέον 650 ευρώ ο καθένας, εκτός αν έχουν γραφτεί σε συνεταιρισμό ή ομάδες παραγωγών για να γλιτώσουν. Καθώς όμως το 2019 πέρασε και είμαστε στο 2020, ακόμα και αν γραφτούν άμεσα, δεν γλιτώνουν το χαράτσι στα φετινά εκκαθαριστικά.
Όσον αφορά τις επιδοτήσεις, η κυβέρνηση, αξιοποιώντας αδιάθετα κονδύλια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, θα δοθούν σε αγρότες και μικρομεσαίες αγροτικές επιχειρήσεις, που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό, έως 7.000 και έως 50.000 ευρώ αντίστοιχα.
Σε ό,τι αφορά τους όρους και τις προϋποθέσεις κατανομής των πόρων, αυτά θα καθοριστούν σε δεύτερο χρόνο και σίγουρα για την είσπραξη των ποσών οι δικαιούχοι θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι επλήγησαν από τον κορωνοϊό.