Κυριακή 21 Ιουνίου 2020

Συνταγή για αυθεντικό Ιταλικό Tiramisu από τo Coffees.gr, τους ειδικούς στον espresso



 
   Οι Ιταλοί συνηθίζουν να κλείνουν κάθε γεύμα ή δείπνο με έναν espresso – δεν είναι λοιπόν παράξενο που το κατεξοχήν Ιταλικό επιδόρπιο μοσχομυρίζει καφέ! Το... 

 
 
 
 
Coffees.gr μοιράζεται μαζί μας την συνταγή για το αυθεντικό Ιταλικό Τιραμισού.

Το Τιραμισού εμφανίστηκε στην μορφή που το γνωρίζουμε στη Βόρεια Ιταλία κατά τη δεκαετία του 1960, αφού για την πατρότητα του ερίζουν η Βενετία, η Τεργέστη αλλά και το Τρεβίζο. Το Τιραμισού βασίστηκε σε συνταγές άλλων δημοφιλών Ιταλικών επιδορπίων, ελαχιστοποιώντας τα υλικά που απαιτούνται και δίνοντας το απαραίτητο γευστικό twist με την προσθήκη του espresso – με αποτέλεσμα η δημοτικότητα του να αυξηθεί κατακόρυφα μέσα σε λίγα μόλις χρόνια.

Το πραγματικό ιταλικό Τιραμισού είναι ένα μανιφέστο απλότητας, πιστό στη φιλοσοφία της Ιταλικής γαστρονομίας, με πλούσια γεύση και απολαυστική υφή. Αν οι ανεμικές, κακοφτιαγμένες εκδοχές του τιραμισού που συχνά συναντάμε σε ζαχαροπλαστεία και σούπερμαρκετ σας έχουν απογοητεύσει, ήρθε η ώρα να δοκιμάσετε την αυθεντική Ιταλική εκδοχή, που έχει έντονο άρωμα espresso. Εξάλλου, το όνομα του γλυκού μπορεί να μεταφραστεί στα ελληνικά ως «Ξύπνησέ Με», κάτι που είναι ενδεικτικό για την ένταση του αρώματος του καφέ.






Τι χρειαζόμαστε για ένα αυθεντικό Τιραμισού; 

  • 4 αυγά, πολύ φρέσκα
  • 4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 2 εσπρέσο (50 – 60 ml)
  • 2 κουταλιές της σούπας κρασί μαρσάλα(προαιρετικά)
  • 250 gr τυρί μασκαρπόνε
  • 30 μπισκότα σαβαγιάρ
  • Άγλυκο κακάο, για το σερβίρισμα





Πώς ετοιμάζουμε το αυθεντικό Τιραμισού; 

  • Εκχυλίζουμε τους espresso, τους ανακατεύουμε με το κρασί κι αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
  • Διαχωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια και χτυπάμε τα ασπράδια σε αφράτη μαρέγκα.
  • Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και μετά από λίγο προσθέτουμε το μασκαρπόνε.
  • Ενσωματώνουμε την μαρέγκα στο μείγμα κρόκων-ζάχαρης-τυριού με απαλές κινήσεις, ώστε να έχουμε μια αφράτη κρέμα.
  • Εμβαπτίζουμε τα σαβαγιάρ στον καφέ για λίγα δευτερόλεπτα. Θα πρέπει να απορροφήσουν τη γεύση του καφέ, χωρίς να μουλιάσουν.
  • Τοποθετούμε τα υλικά σε ένα φαρδύ πυρέξ σε εναλλάξ στρώσεις, αρχίζοντας με σαβαγιάρ και τελειώνοντας με κρέμα.
  • Τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2-3 ώρες.
  • Γαρνίρουμε με κακάο κοσκινιστό.
  • Σερβίρουμε με έναν Ristretto ή με ένα σφηνάκι Grappa!




Το Coffees.gr είναι το μεγαλύτερο e-shop στην ελληνική αγορά του καφέ, με ειδίκευση στον καφέ espresso και όλα τα σχετικά προϊόντα. Στον ιστότοπο του Coffees.gr, εκτός από όλα τα μεγάλα brands espresso, θα βρείτε κάθε εβδομάδα νέες, πρωτότυπες συνταγές για ροφήματα ή επιδόρπια με βάση τον καφέ, για να ξυπνήσετε τον barista ή το ζαχαροπλάστη που κρύβεται μέσα σας!