Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020

COVID-19 - Πανδημία:ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ..


12 Ιουλίου 2020 

Ένα από τα πλέον έγκυρα ιατρικά περιοδικά στον Κόσμο, το Lancet, σε πρόσφατη δημοσίευσή του επισημαίνει και προειδοποιεί ότι η πανδημία από τον κορωνοϊό μπορεί να βρίσκεται στα σπάργανά της. Ειδικά στις Χώρες της κεντρικής Ασίας, στην Ινδία, στη Ρωσία, στα κράτη της Υποσαχάριας Αφρικής, στις ΗΠΑ, στην Κεντρική και Νότια
Αμερική, η πανδημία κάνει ....θραύση και το Χειρότερο μπορεί να είναι μπροστά μας.... 
Ανέστης Ν.Μωυσιάδης
Καρδιολόγος

COVID-19: the worst may be yet to come

Ακολουθεί μετάφραση του άρθρου

Καθώς μεγάλο μέρος της Δυτικής Ευρώπης αρχίζει να άρει τον αποκλεισμό σε εθνικό επίπεδο, σε παγκόσμιο επίπεδο η πανδημία μπορεί να βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα, με περισσότερες από 160.000 νέες περιπτώσεις να αναφέρονται καθημερινά από τις 25 Ιουνίου.

Μεμονωμένες χώρες υπολογίζουν τις περιπτώσεις με διαφορετικό τρόπο, επομένως οι άμεσες συγκρίσεις είναι δύσκολες, αλλά οι αριθμοί απεικονίζουν ένα ανησυχητικό μοτίβο. Σε τοπικό επίπεδο, η εικόνα εχει μικροδιαφορες , με τοπικά σημεία συγκέντρωσης , αλλά σε επίπεδο χώρας η εικόνα είναι καθαρή – ο κόσμος αντιμετωπίζει μια επιδεινούμενη πολυπολική πανδημία.

Οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Ινδία κατέγραψαν περισσότερα από 100.000 νέα κρούσματα από τις 26 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου. Ωστόσο, η πανδημία μαίνεται επίσης στη Ρωσία, σχηματίζοντας μια ζώνη μόλυνσης που διασχίζει την Κεντρική Ασία και τη Μέση Ανατολή και την ινδική υποήπειρο.

Η αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 στη Νότια Αφρική σημαίνει ότι η πανδημία έχει ισχυρό βάθος στην υποσαχάρια Αφρική, η οποία είναι ιδιαίτερα ανησυχητική καθώς τμήματα της Αφρικής σκέφτονται να συνεχίσουν τα εσωτερικά αεροπορικά ταξίδια αργότερα αυτό το μήνα. Παρά τους ισχυρισμούς του Προέδρου Τραμπ στις 4 Ιουλίου ότι «το 99% των περιπτώσεων είναι ακίνδυνο» και «στρατηγικής που κινείται καλά», οι ΗΠΑ έχουν τις πιο νέες περιπτώσεις παγκοσμίως – 53 213 στις 4 Ιουλίου και συνολικά 128 481 θάνατοι, σχεδόν το ένα τέταρτο των συνολικών θανάτων παγκοσμίως. Αυτοί οι φάροι μόλυνσης δείχνουν την ευθραυστότητα οποιασδήποτε προόδου.

Κατά τις πρώτες μέρες του Ιουλίου, 2020, το Καζακστάν κατέγραψε τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων στην Ευρώπη μετά τη Ρωσία. Οι αναφορές στα κυρίως αυταρχικά κράτη της Κεντρικής Ασίας ήταν αναξιόπιστες. Το Τουρκμενιστάν δεν έχει ακόμη αναφέρει μία μόνο περίπτωση COVID-19 και το Τατζικιστάν δεν έχει ακόμη παράσχει πληροφορίες στον ΠΟΥ. Ανεξάρτητα από αυτό , οι προοπτικές υγείας και οικονομίας για την περιοχή είναι δυσοίωνες. Αυτές οι χώρες έχουν μερικές από τις υψηλότερες αναλογίες δαπανών υγειονομικής περίθαλψης «out of the pocket” έναντι των συνολικών δαπανών υγείας στον κόσμο, με τις γυναίκες να έχουν ιδιαίτερα κακή πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, αποκρύπτοντας περαιτέρω τον πραγματικό αριθμό των περιπτώσεων COVID-19.

Στην αρχή της πανδημίας, εκτιμήθηκε ότι διαμένουν στη Ρωσία 2,7 εκατομμύρια έως 4,2 εκατομμύρια εργαζόμενοι από την Κεντρική Ασία. Πολλοί παραμένουν εγκλωβισμένοι σε περιοχές με υψηλό κίνδυνο μόλυνσης, πράγμα που σημαίνει ότι η επαναφορά του ιού μπορεί να γίνει πρόβλημα μετά το αρχικό κύμα.

Στα τέλη Ιουνίου, η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έφτασε το 1 εκατομμύριο κρούσματα COVID-19. Το Ιράν, το Πακιστάν και η Σαουδική Αραβία συνεχίζουν να αναφέρουν τον υψηλότερο αριθμό μολύνσεων. Οι περισσότερες χώρες παλεύουν με την απαιτητική ισορροπία καταστολής του ιού, ενώ προσπαθούν να αποτρέψουν το εκτιμώμενο 66% του πληθυσμού που είτε ταξινομούνται ως φτωχοί είτε ευάλωτοι στη φτώχεια να ωθηθούν σε περαιτέρω φτώχεια. Τα κράτη του Κόλπου είναι ακραία.

Η Σαουδική Αραβία έχει εφαρμόσει έναν ουσιαστικά απεριόριστο προϋπολογισμό, επεκτείνοντας τη χωρητικότητα μονάδων εντατικής θεραπείας και ανοίγοντας εκατοντάδες λεγόμενες κλινικές πυρετού για να επιτρέψει την ελεύθερη πρόσβαση σε ασθενείς με συμπτώματα και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας επανεκπαιδεύονται ουσιαστικά.

Εν τω μεταξύ, το γειτονικό Ιράκ αγωνίζεται με έλλειψη οξυγόνου και η Υεμένη αντιμετωπίζει την ανθρώπινη καταστροφή του COVID-19 σε μια ασταθή ζώνη σύγκρουσης.

Στην Ινδία, μετά από χαλάρωση του κλειδώματος 3 μηνών, οι περιπτώσεις αυξάνονται. Η Μαχαράστρα, το Δελχί και το Γκουτζαράτ είναι από τα κράτη που έχουν πληγεί περισσότερο, με τον στρατό να χρειάζεται για να βοηθήσει τα κέντρα υγειονομικής περίθαλψης.

Ωστόσο, ορισμένα από τα μεγαλύτερα ινδικά κράτη δεν έχουν ακόμη παρατηρήσει σημαντική αύξηση των περιπτώσεων COVID-19, οπότε η χώρα είναι έτοιμη για περαιτέρω ταχεία μετάδοση του ιού. Δυστυχώς, παρόλο που το κλείδωμα αγόρασε χρόνο, δεν χρησιμοποιήθηκε αποτελεσματικά για την αύξηση της ικανότητας στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στην Ινδία. Δεν υπήρξε συστηματική αναδιάρθρωση ιατρικών παροχών ή αναδιάταξη του προσωπικού υγειονομικής περίθαλψης. Με λιγότερους από οκτώ γιατρούς ανά 10.000 πληθυσμό, η αποτελεσματική χρήση αυτών των πόρων θα είναι καθοριστικής σημασίας τους επόμενους μήνες.

Στην Κεντρική και Νότια Αμερική, η Βραζιλία κλέβει τα πρωτοσέλιδα για τον μεγαλύτερο αριθμό περιπτώσεων COVID-19, αλλά το Μεξικό, η Κολoμβία, το Περού, η Χιλή και η Αργεντινή έχουν επίσης χιλιάδες περιπτώσεις , σχηματίζοντας ένα σαφές πρότυπο μετάδοσης σε όλη τη Λατινική Αμερική.

Μια επιστολή που δημοσιεύθηκε στο The Lancet περιγράφει τον Παν Αμερικανικό Οργανισμό Υγείας στο χείλος του κλεισίματος λόγω της μη πληρωμής των κρατών μελών. Ποτέ δεν ήταν πιο σημαντικός ένας συντονιστικός περιφερειακός φορέας υγείας.

Δύο μελέτες οροεπιτήρησης από την Ισπανία και τη Γενεύη που δημοσιεύθηκαν στο The Lancet αποκαλύπτουν εκτιμώμενη οροεπιπολαστικότητα 5% σε εθνικό επίπεδο (10% στις αστικές περιοχές) και 10,8% αντίστοιχα. Ακόμα κι αν τα αντισώματα παρέχουν ανοσία, το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού παραμένει ευαίσθητο στο SARS-CoV-2.

5 μήνες αφότου ο ΠΟΥ κήρυξε την επιδημία ξέσπασμα SARS-CoV-2 ως παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία, ο ιός συνεχίζει να χτυπά μια ανησυχητική και περίπλοκη πορεία.

Για μεγάλο μέρος του πλανήτη, το χειρότερο μπορεί να μην έχει έρθει ακόμη.