Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020

Είστε νέοι χρήστες φακών επαφής; Διαβάστε τι πρέπει να προσέχετε. H ενημέρωση σας από τα Οπτικά Ανδρεάδη


 
 
 
 
 
 
 
 
 
     Οι δύο πιο σημαντικοί παράμετροι που θα πρέπει να έχουν πάντα στο μυαλό τους οι χρήστες των φακών επαφής είναι... 

 
 
 
 
η κατάλληλη επιλογή και εφαρμογή των φακών αλλά και η σωστή υγιεινή που θα πρέπει να ακολουθούν πάντα ώστε να μειώσουν στο ελάχιστο τον κίνδυνο κάποιας μόλυνσης.

Τι εννοούμε όταν λέμε σωστή επιλογή φακών επαφής; Σαφώς και όλοι οι φακοί δεν είναι κατάλληλοι για όλους. Η σωστή επιλογή πρέπει να γίνεται πάντα με τη βοήθεια του ειδικά καταρτισμένου οπτικού – οπτομέτρη στον οποίο θα απευθυνθείτε.
 


Το πρώτο πράγμα που θα σας ρωτήσει είναι τι χρήση κάνετε τους φακούς. Δηλαδή αν είστε καθημερινός ή περιστασιακός χρήστης. Θα ζητήσει ένα σύντομο γενικό ιατρικό και οφθαλμολογικό ιστορικό και αυτό γιατί κάποιες καταστάσεις όπως πχ ο θυροειδής ή εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσουν τη σωστή εφαρμογή, αν πάσχετε από κάποια αλλεργία ή αν στο παρελθόν είχατε κάποια εμπειρία δυσάρεστη όσο άφορα τη χρήση φακών.

Με τη μέθοδο της διάθλασης ελέγχεται η συνταγή του πελάτη και στη συνέχεια γίνεται κερατομετρία για να δούμε την καμπυλότητα του κερατοειδούς. 
 


Αφού συζητήσετε με τον οπτομέτρη σας, τις επιλογές που σας δίνει καταλήγετε σε έναν ή και περισσότερους φακούς βάση των μετρήσεων, της χρήσης που τους προορίζετε και των χρημάτων που είστε σε θέση να διαθέσετε. Οι φακοί αυτοί μπορεί να είναι ετοιμοπαράδοτοι στο κατάστημα ή μπορεί και να απαιτείται παραγγελιά από την εταιρεία . Και στις δύο περιπτώσεις ο οπτομέτρης είναι αυτός που θα δείξει στο χρήστη των τρόπο που πρέπει να φοράει και να αφαιρεί τους φακούς από τα μάτια του, αλλά και το πως θα πρέπει ο χρήστης να τους συντηρεί κάνοντας σωστή χρήση των διαλυμάτων φακών επαφής.

Στη συνέχεια ο οπτομέτρης με τη χρήση της σχισμοειδούς λυχνίας ελέγχει την εφαρμογή του φακού στο μάτι σας και κρίνει αν είναι καλή ή όχι. Μια εφαρμογή δεν είναι καλή όταν είναι χαλαρή δηλαδή ο φακός ταλαντεύεται
έντονα σε κάθε βλεφαρισμό ή αν είναι σφιχτή δηλαδή αν δεν παρατηρείται σχεδόν καθόλου κίνηση με την αλλαγή βλεμματικής θέσης. Αν συμβαίνει κάτι από τα δύο τελευταία τότε προχωράμε σε επιλογή άλλου φακού. Τη χαλαρή εφαρμογή δεν την θέλουμε γιατί πέρα από μια κακή όραση δεν υπάρχει τίποτα πιο ενοχλητικό από μια μεταβαλλόμενη όραση και η σφιχτή εφαρμογή σημαίνει πίεση του φακού στον κερατοειδή που είναι πιθανόν να προκαλέσει οίδημα κερατοειδούς κ.α.
 


 
Αν κάποια στιγμή έχουμε κάποιο ατύχημα με το φακό όπως να σχιστεί ή να αναδιπλωθεί στο άνω βλέφαρο του ματιού δε θα πρέπει να μας καταβάλλει πανικός καθώς είναι κάτι που μπορεί να αφαιρεθεί χωρίς κανένα πρόβλημα με τη βοήθεια του οπτομέτρη. Επίσης αν οποιαδήποτε στιγμή νιώσουμε κάποια δυσανεξία, ενόχληση ή ερεθισμό από τη χρήση των φακών τους αφαιρούμε αμέσως και ζητάμε εκ νέου την εκτίμηση του οπτομέτρη.

Γενικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθούν πίστα οι χρήστες;

✔ Δεν πιάνουμε ποτέ τους φακούς επαφής αν πρώτα δεν έχουμε πλύνει και στεγνώσει καλά τα χέρια μας
✔ Οι φακοί δε θα πρέπει να έρχονται σε επαφή με οποιοδήποτε άλλο υγρό εκτός από το κατάλληλο διάλυμα φακών επαφής
✔ Δεν κάνουμε κατάχρηση των φακών
✔ Δεν χρησιμοποιούμε τους φακούς πέρα από τη χρονική διάρκεια που αναγράφεται από τον κατασκευαστή πάνω στο κουτί των φακών. Προσοχή!!! Ένας φακός πχ που χαρακτηρίζεται μηνιαίος θα πρέπει από τη στιγμή που θα τον ανοίξουμε σε ένα μήνα να τον αντικαταστήσουμε είτε είχε χρησιμοποιηθεί μία φορά είτε τριάντα φορές. Συχνά παρατηρείται το φαινόμενο οι χρήστες να χρησιμοποιούν τους μηνιαίους φακούς για τριάντα χρήσεις που είναι λάθος και μπορεί να αποβεί μοιραίο για την υγεία των ματιών τους
✔ Δεν κοιμόμαστε ποτέ με τους φακούς γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να πάθουμε υποξεία κερατοειδούς κ.α.
✔ Δεν κολυμπάμε ή δεν κάνουμε μπάνιο με τους φακούς επαφής καθώς υπάρχει ο κίνδυνος μόλυνσης από το παράσιτο της ακανθαμοιβάδας
✔ Επιλέγουμε να αγοράζουμε σφραγιστά κουτιά φακών επαφής και όχι μεμονωμένα ζευγάρια αγνώστου προελεύσεως καθώς έτσι ελέγχουμε το προϊόν που παραλαμβάνουμε και διασφαλίζουμε την υγεία των ματιών μας. Επιπλέον μακροπρόθεσμα είναι οικονομικά πιο συμφέρον
✔ Οποιαδήποτε απορία προκύψει πάνω στη χρήση των φακών ο οπτικός – οπτομέτρης είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να απευθυνθείτε.

πηγη:lenshop.gr