Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020

Κορωνοϊός «κύμα» δεύτερο: Κρούσματα πολλά - Θύματα ελάχιστα - Οικονομική καταστροφή τεράστια


 
    Γράφει: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

  Η πανδημία του κορωνοϊού περνάει στη δεύτερη φάση της καθώς τα κρούσματα αυξάνονται διαρκώς, κάτι πολύ λογικό, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κάποιος πως η κυβέρνηση με απόφασή της άνοιξε τις «πύλες» της χώρας για να έρθουν οι τουρίστες που εν τέλει δεν... ήρθαν.

Τα...     

 
 
κρούσματα είναι πολλά, αλλά στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ασυμπτωματικά, δηλαδή οι περισσότεροι από αυτούς που νοσούν, περνούν την ασθένεια σε πολύ ελαφριά μορφή, τόσο που αρκετοί δεν το καταλαβαίνουν καν.

Οι θάνατοι είναι λίγοι και με βάση τα στοιχεία και τις ανακοινώσεις πρόκειται για ηλικιωμένους σε ποσοστό 75% οι οποίοι έχουν και υποκείμενα νοσήματα.

Αυτή την στιγμή στην Ελλάδα έχουν ανακοινωθεί 221 θάνατοι και υπάρχουν 22 διασωληνωμένοι, δηλαδή 22 άτομα βρίσκονται στις ΜΕΘ.

Σίγουρα τα νούμερα δεν είναι μεγάλα, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε πως οι Έλληνες από τον Ιούνιο και μετά κυκλοφορούσαν ελεύθερα (σχετικά) και διασκέδαζαν ελεύθερα (όσο τους το επέτρεψαν τουλάχιστον) συν το γεγονός ότι ήρθαν κάποιες χιλιάδες τουριστών από το εξωτερικό.

Σε ότι αφορά τον τουρισμό, αποδείχτηκε λάθος της κυβέρνησης που επέτρεψε την είσοδο στην χώρα σε άτομα από το εξωτερικό επειδή εν τέλει σε απόλυτους αριθμούς ήρθαν μόνο το... 10% όσων είχαν έρθει πέρσι και η συμβολή τους στα έσοδα ήταν αμελητέα.

Ουσιαστικά δεν υπήρξε αποτέλεσμα άξιο αναφοράς.

Είναι ακατανόητη η έκταση του πανικού που σπέρνουν μαζί κυβέρνηση και ΜΜΕ.

Κρούσματα υπάρχουν και θα υπάρξουν πολύ περισσότερα. Αλλά η πρόβλεψη ήταν έτσι αλλιώς 70% εως 80% του ελληνικού πληθυσμού θα νοσούσε αν δεν βγει εμβόλιο που εν τέλει δεν ξέρουμε και πότε θα βγει, άρα καμία έκπληξη.

Εδώ θα πρέπει να προσθέσουμε ότι η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται και στην αύξηση των τεστ τα οποία διεξάγονται. Το κρούσμα υπάρχει αν το ανακαλύψεις.

Στους πρώτους μήνες γινόντουσαν λίγα τεστ οπότε είναι λογικό να είχαν μετρηθεί μικρός αριθμός κρουσμάτων.

Όσο για την οικονομική ζημιά, είναι το λιγότερο τεράστια. Για τον τουρισμό το γνωρίζαμε από πριν, αλλά εν τέλει δεν επιτράπηκε ούτε στην εστίαση να δουλέψει.

Από την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση σε πολλές περιοχές της χώρας έχει απαγορέψει την λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος μετά τα μεσάνυχτα, με προοπτική αυτό να γίνει καθολικό εάν κρίνουν ότι «υπάρχει πρόβλημα με τον κορωνοϊό».

Όμως ακόμα και να μην γίνει καθολικό το μέτρο, ο κόσμος έχει μπει σε κατάσταση πανικού και απλά δεν βγαίνει, δεν πάει πουθενά, δεν ξοδεύει.

Πέραν της εστίασης, διανύουμε περίοδο εκπτώσεων και τα καταστήματα είναι άδεια. Κανείς δεν αγοράζει τίποτα και οι υπάλληλοι κοιτούν ο ένας τον άλλον ή καταφεύγουν στο μόνο μέσο κατά της βαρεμάρας, το κινητό τους...

Όλα αυτά θα αποκτήσουν ιδιαίτερο βάρος από το φθινόπωρο όταν δεν θα υπάρχουν χρήματα για τίποτα.

Μεγάλη μερίδα του πληθυσμού που θα έπρεπε να βγάζει έσοδα αυτή την εποχή δεν θα έχει να ξοδέψει τον χειμώνα και συνεπώς δεν θα βγάλουν κέρδη ούτε οι υπόλοιποι.

Γίνεται κατανοητό ότι τα πράγματα στην χώρα δεν θα είναι καθόλου καλά. Η κοινωνία είναι εξαντλημένη από τα δέκα χρόνια των μνημονίων και ξαφνικά θα βρεθεί σε μια κατάσταση κατάρρευσης η οποία είναι άγνωστο πόσα χρόνια θα κρατήσει κι αυτή.

Και μέσα σε όλα αυτά έρχονται αρνητικές εξελίξεις και στα εθνικά μας θέματα. Μία κοινωνία κουρασμένη είναι αδύνατον να αντιδράσει, έτσι δεν είναι...  

pronews.gr