Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020

Οι ελληνικές τράπεζες ακολουθούν παράδοξη στρατηγική προβλέψεων – Όχι αυτές που πρέπει αλλά αυτές που μπορούν





   Οι παρελθούσες κρίσεις διδάσκουν ότι ακόμη και 7 χρόνια μετά από μια βαθιά οικονομική και τραπεζική κρίση υπάρχουν NPEs.

Η... 




ΤτΕ έχει εκτιμήσει ότι η επιδείνωση στα δάνεια στην Ελλάδα λόγω του κορωνιού θα κινηθεί μεταξύ 6 και 18 δισεκ. ευρώ νέα προβληματικά δάνεια.

Ας υποθέσουμε ότι τα 18 δισεκ. είναι ακραία εκτίμηση καθώς οι εταιρίες και οι τράπεζες είναι καλύτερα προετοιμασμένες σε σχέση με το παρελθόν.

Οι παρελθούσες κρίσεις διδάσκουν ότι ακόμη και 7 χρόνια μετά από μια βαθιά οικονομική και τραπεζική κρίση υπάρχουν NPEs.

Επίσης με βάση τις κρίσεις των τελευταίων 40 ετών η συμπεριφορά των νέων NPEs είναι τύπου ανάστροφου U αυξάνονται απότομα, απαιτούνται λίγα χρόνια για να κορυφώσουν και εν συνεχεία ξεκινάει η αποκλιμάκωση.

Ας υποθέσουμε ότι τα νέα NPEs που θα δημιουργήσει η ύφεση του κορωνιού θα κινηθούν σε ένα εύρος μεταξύ 6 με 8 δισεκ. ευρώ.

Μέχρι τώρα οι ελληνικές τράπεζες έχουν διενεργήσει προβλέψεις για προβληματικά δάνεια που προήλθαν από τον Covid 19 λίγο κάτω από 1 δισεκ. ευρώ.

Το 1 δισεκ. ευρώ αντιστοιχεί στο 12% περίπου των δυνητικών προβλέψεων που θα πρέπει να πάρουν οι τράπεζες στην Ελλάδα.

Έμπειρος τραπεζίτης δίνει μια απάντηση.
Οι τράπεζες γνωρίζουν το μέγεθος των προβλημάτων ακόμη και με την στήριξη των moratorium και των ελαστικών κριτηρίων.

Ωστόσο οι τράπεζες διενεργούν προβλέψεις όχι αυτές που πρέπει αλλά αυτές που μπορούν.

Οι τράπεζες δεν θέλουν να πάρουν υψηλές προβλέψεις γιατί αυτό θα σημάνει ζημίες και κακή εικόνα στην αγορά.

Ανεξαρτήτως εάν θα υπάρξει ελαστικοποίηση του νόμου για το DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση, οι τράπεζες στην Ελλάδα δεν θέλουν να εμφανίσουν ζημίες, πέραν αυτών που δικαιολογούν π.χ. από τις τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων και εξυγίανση των ισολογισμών.

Συν τοις άλλοις για τις ζημίες αυτές δεν θα ενεργοποιηθεί το DTC η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση που φθάνει στις ελληνικές τράπεζες στα 15,5 δισεκ. ενώ τα κεφάλαια ανέρχονται σε 29 δισεκ.

Με βάση το σενάριο των 8 δισεκ. οι τράπεζες θα πρέπει να διενεργήσουν άλλα 7 δισεκ.προβλέψεις ή με βάση το σενάριο των 6 δισεκ. NPEs θα πρέπει να διενεργηθούν άλλα 5 δισεκ. προβλέψεις.

H αίσθηση που επικρατεί είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν διενεργούν τις πρέπουσες προβλέψεις, όπως έκαναν άλλες τράπεζες π.χ. Santander αλλά αυτές που μπορούν ώστε να μην χαλάσουν την εικόνα τους στις αγορές και επενδυτές.

www.bankingnews.gr