Πέμπτη 20 Αυγούστου 2020

Τι προβλέπει η συμφωνία οριοθέτησης... μερικώς της ΑΟΖ με την Αίγυπτο που κατατέθηκε στη Βουλή - Πότε θα ψηφιστεί

 
    
 
   Μαζί κατατέθηκε και η αντίστοιχη συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Ιταλία   
 
        Στη Βουλή κατατέθηκε η συμφωνία της Ελλάδας με την Ιταλία για οριοθέτηση ΑΟΖ, ενώ... 

 
το ίδιο συνέβη και λίγη ώρα αργότερα και για τη συμφωνία με την Αίγυπτο όπως αναφέραμε σχετικά εδώ η οποία όπως αναφέρει το άρθρο 1 είναι μερική οριοθέτηση με την ολοκλήρωση αυτής να πραγματοποιείται στο... μέλλον.

Κατατέθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης στη Βουλή τα κείμενα των δύο συμφωνιών καθορισμού της ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο.

Οπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, οι δύο συμφωνίες θα συζητηθούν στις Επιτροπές Αμυνας και Εξωτερικών της Βουλής τη Δευτέρα, ενώ την Τετάρτη θα γίνει η συζήτηση και οι σχετικές ψηφοφορίες στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Κατατίθενται σήμερα και θα εισαχθούν προς συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής τη Δευτέρα 24 Αυγούστου με την προοπτική της κύρωσής τους από την Ολομέλεια την Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020» υπογράμμισε ο κ. Πέτσας.

Δείτε ΕΔΩ το κείμενο της συμφωνίας με την Αίγυπτο
Δείτε ΕΔΩ το κείμενο της αιτιολογικής έκθεσης για τη συμφωνία
Δείτε ΕΔΩ το κείμενο της συμφωνίας με την Ιταλία
Δείτε ΕΔΩ το κείμενο της αιτιολογικής έκθεσης για τη συμφωνία

«Πράσινο φως» από το Αιγυπτιακό κοινοβούλιο

Η ολομέλεια της Βουλής της Αιγύπτου ενέκρινε την Τρίτη τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων συνόρων με την Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται πως χθες η Επιτροπή Νομοθετικών και Συνταγματικών Υποθέσεων του Αιγυπτιακού Κοινοβουλίου ενέκρινε τη συμφωνία που υπέγραψαν στις 6 Αυγούστου στο Κάιρο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και ο Αιγύπτιος ομόλογός του, Σάμεχ Σούκρι.

Στην έκθεση που συνέταξε η αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, αναφέρεται ότι τα μέλη-βουλευτές της ενέκριναν τη συμφωνία αφού πρώτα βεβαιώθηκαν ότι συμβαδίζει με τις συνταγματικές και νομικές διατάξεις της Αιγύπτου.

Ακόμη, η έκθεση αναφέρει ότι «η συμφωνία μεταξύ των δύο Δημοκρατιών, της Αιγύπτου και της Ελλάδας, συμβαδίζει επίσης με το διεθνές δίκαιο». 
 
pronews.gr