Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020

Έβγαλαν φύτρες οι πατάτες: Πρέπει ή δεν πρέπει να τις καταναλώσεις;

  
 
 
     Οι πατάτες είναι από τις πιο αγαπημένες και δημοφιλείς τροφές για μικρούς και μεγάλους. Καταναλώνονται, άλλωστε, ευρέως σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπορούμε... 

 
 
να τις απολαύσουμε με πάρα πολλούς τρόπους, είτε βραστές είτε τηγανητές είτε ογκρατέν είτε ψητές, ακόμα και σε μορφή πουρέ. Ωστόσο, τι γίνεται εάν πάμε να τις μαγειρέψουμε και διαπιστώσουμε πως έχουν πετάξει φύτρες; Είναι πράγματι τόσο τοξικές όσο λένε;

Στην ερώτηση, εάν μπορούν να μαγειρευτούν πατάτες που έχουν πετάξει φύτρες η απάντηση είναι ναι, αλλά υπό προϋποθέσεις. Μπορείς να μαγειρέψεις και να καταναλώσεις πατάτες που έβγαλαν μικρές φύτρες εφόσον αυτές είναι ακόμα αρκετά σφιχτές, δεν έχουν συρρικνωθεί, δεν έχουν πρασινίσει και η φλούδα τους δεν παρουσιάζει ζάρες.

Εάν η υφή και το χρώμα τους δεν έχει αλλάξει, το ότι πέταξαν μερικές φύτρες δεν επηρεάζει σημαντικά τα θρεπτικά συστατικά τους. Πρέπει να τις αφαιρέσεις μία προς μία, με προσοχή, κι εν συνεχεία να μαγειρέψεις την πατάτα.

Όταν οι πατάτες αρχίζουν να βγάζουν φύτρες και να πρασινίζουν, τότε έχει παραχθεί μέσα τους μια ουσία που ονομάζεται σολανίνη. Η σολανίνη είναι τοξική και η κατανάλωσή της σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο και στομαχικές διαταραχές. Συγκεντρώνεται στις φύτρες και στη φλούδα, όχι όμως στη σάρκα της πατάτας, για αυτό και το καθάρισμα πρέπει να είναι επιμελές.

Εάν η μορφή, η υφή ή το χρώμα της πατάτας έχει αλλάξει, πέταξέ την χωρίς δεύτερη σκέψη.