Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020

Λογιστής υπεξαίρεσε 1,3 εκατομμύρια δολάρια αγοράζοντας μελάνια εκτυπωτή



  Ένας υπάλληλος δημόσιας βιβλιοθήκης κατάφερε να κλέψει περισσότερα από 1,3 εκατ. δολάρια, πριν γίνει αντιληπτός και συλληφθεί.

Ο... 

 
 
λογιστής της βιβλιοθήκης, στο Τέξας των ΗΠΑ, κατηγορείται πλέον ότι υπεξαίρεσε από το χώρο εργασίας του 1,3 εκατ. δολάρια, παραγγέλνοντας πολύ περισσότερα μελάνια εκτυπωτή από τις πραγματικές ανάγκες.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Ράνταλ Ουάιτεντ, που δούλευε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Όστιν, χρέωνε στο λογαριασμό της βιβλιοθήκης τεράστιες ποσότητες μελανιών για τον εκτυπωτή. Δεν τα χρησιμοποιούσε, όμως. Τα έπαιρνε σπίτι του, τα αποθήκευε στο γκαράζ του και εν συνεχεία τα πωλούσε μέσω διαδικτύου.

Από την προκαταρκτική έρευνα προέκυψε πως τα περιττά μελάνια, με τα οποία χρέωσε τη βιβλιοθήκη, ξεπερνούν σε αξία το 1,3 εκατ. δολάρια. Η διαδικασία κράτησε δώδεκα χρόνια, από τον Οκτώβριο του 2007 έως τον Ιούλιο του 2019, διάστημα για το οποίο οι ανάγκες της βιβλιοθήκης σε μελάνια δεν θα έπρεπε να ξεπερνούν τα 150.000 δολάρια.

Το κλειστό κύκλωμα τον έχει καταγράψει αρκετές φορές να μεταφέρει τα δέματα με τα μελάνια από τη βιβλιοθήκη στο πάρκινγκ και εν συνεχεία να τα βάζει στο αυτοκίνητό του, ωστόσο κανείς δεν το είχε παρακολουθήσει, για να τον αποκαλύψει νωρίτερα.

Παράλληλα, κατηγορείται ότι έχει χρεώσει στον τραπεζικό λογαριασμό της βιβλιοθήκης προσωπικές αγορές αξίας 18.000 δολαρίων, που αφορούν κυρίως σε προϊόντα τεχνολογίας, όπως ρομποτικές σκούπες και κράνη τεχνητής πραγματικότητας.Αν και παραιτήθηκε τον Ιούλιο του 2019 για «προσωπικούς λόγους», εν τέλει αποκαλύφθηκε το έργο του. Η βιβλιοθήκη δεν είχε πρωτόκολλα για τη χρήση των πιστωτικών καρτών της και δεν ακολουθούσε συγκεκριμένες διαδικασίες μέχρι την αποχώρησή του. Ο νέος λογιστής επιχείρησε να βάλει σε μια τάξη την κατάσταση και το… κουβάρι δεν άργησε να ξετυλιχθεί.