Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020

Τα 264 σκαλοπάτια του λήσταρχου Καραθανάση που χωρίζουν την Αράχωβα στα δύο - Οδηγούν στο ψηλότερο σημείο του χωριού με θέα που κόβει την ανάσα


 
Οι περισσότεροι έχουν συνδυάσει τον κοσμοπολίτικο προορισμό της Αράχωβας με τον χιονισμένο Παρνασσό και με εξορμήσεις που έχουν ως επίκεντρο το σκι, ενώ ως σημείο αναφοράς της αναγνωρίζουν σίγουρα το ρολόι και την κεντρική της πλατεία.

Ωστόσο, υπάρχει... 

 
 
ακόμη ένα σημείο του χωριού, αρκετά πολυφωτογραφημένο και με μια ενδιαφέρουσα ιστορία, που αξίζει κανείς να γνωρίσει. Ακριβώς πάνω στον κεντρικό δρόμο της Αράχωβας, λοιπόν, και λίγο πριν την πολυσύχναστη Πλατεία Λάκκας, 264 συνολικά σκαλοπάτια αποτελούν ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα σημεία του χωριού.

Γνωστά και ως Εγκάρσιος, τα ανηφορικά, πλακόστρωτα σκαλοπάτια «κόβουν» την Αράχωβα στα δύο, ενώ κρύβουν και μια ιστορία που ελάχιστοι γνωρίζουν.



Βλέπετε αυτός ο δρόμος δημιουργήθηκε το 1927 από το λήσταρχο Καραθανάση, ο οποίος βρέθηκε υπό απειλή και αποφάσισε να υλοποιήσει αυτόν τον πρωτότυπο τρόπο απαλλοτρίωσης.

Τα σκαλιά καταλήγουν σε ένα από τα ψηλότερα σημεία του χωριού, στην κορυφή της Αράχωβας, εκεί που δεσπόζει ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα του χωριού, ο επιβλητικός ναός του Αγίου Γεωργίου. Από εδώ η εντυπωσιακή θέα στο χωριό στην κυριολεξία κόβει την ανάσα.