Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020

Το χωριό της Αρκαδίας ιδανική επιλογή για τις εξορμήσεις του Σαββατοκύριακου - Ο παραδοσιακός οικισμός που κλέβει τις εντυπώσεις


  
Αμφιθεατρικά χτισμένα στις βόρειες πλαγιές του Πάρνωνα, σε υψόμετρο περίπου 1.000 μέτρων, τα Άνω Δολιανά τα τελευταία χρόνια γνωρίζουν ιδιαίτερη τουριστική ανάπτυξη, με τους Αθηναίους να τα επιλέγουν κυρίως για τις εξορμήσεις του Σαββατοκύριακου.

Βρίσκονται...  

\
περίπου μισή ώρα μετά την Τρίπολη, ανηφορίζοντας το φιδογυριστό δρόμο, ενώ πρόκειται και για το πρώτο χωριό της Κυνουρίας που συναντάται πλησιάζοντας τον Πάρνωνα.

Ο χαρακτηρισμένος ως παραδοσιακός οικισμός που το χειμώνα, σχεδόν, ερημώνει, αποτελείται από πετρόχτιστα, προσεγμένα κτίρια (από το ντόπιο, λευκό μάρμαρο από τα αρχαία λατομεία, με το οποίο έχουν χτιστεί και σπουδαίοι αρχαίοι ναοί της Πελοποννήσου) παραδομένα στην «αγκαλιά» ενός υπέροχου δάσους από καστανιές, πλατάνια και έλατα.



Η πλατεία του χωριού γεμάτη με πλατάνια διαθέτει παραδοσιακά καφενεδάκια και οικογενειακές ταβέρνες όπου ο επισκέπτης απολαμβάνει ζεστό και οικείο φαγητό. Η θέα από το χωριό προς τον κάμπο της Τρίπολης στα σημεία αναφοράς του.

Το χωριό είναι συνδεδεμένο άρρηκτα και με την Ελληνική Επανάσταση, καθώς εδώ το Μάιο του 1821 δόθηκε η λεγόμενη Μάχη των Δολιανών, με τον Νικηταρά (ανδριάντας του αγωνιστή έχει ανεγερθεί στην είσοδο του χωριού) και άλλους 300 άντρες να καταφέρνουν να αποκρούσουν περί τις 4.000 Τούρκους.