Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020

Οι Άραβες κάνουν εμπάργκο και έχουν αποτελέσματα, ενώ οι Έλληνες…



 
  Το μποϊκοτάζ των χωρών του κόλπου προς την Τουρκία επηρέασε και τους γίγαντες της παγκόσμιας μόδας

Το εμπάργκο τουρκικών προϊόντων που άρχισαν κάποιες χώρες του Κόλπου, μεταξύ των οποίων η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα αραβικά Εμιράτα και το Μαρόκο, άρχισε να επηρεάζει αρνητικά την παραγωγή των παγκόσμιων κολοσσών μόδας στην Τουρκία.

Σύμφωνα με...  

 
 
την είδηση από την εφημερίδα Karar, οι χώρες αυτές για να μην ασκηθούν αγωγές εντός του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου συνεχίζουν με κρυφό τρόπο το εμπάργκο. Τελευταία του Μαρόκο έβαλε πρόσθετο φόρο 90% στα τουρκικά προϊόντα ενώ τα ΗΑΕ πραγματοποιούν μποϊκοτάζ πτήσεων. Το εμπάργκο δυσκολεύει τις επιχειρήσεις τν ευρωπαϊκών γιγάντων μόδας. Η εταιρεία MANGO σε μέιλ που έστειλε στους παραγωγούς της στην Τουρκία ανακοίνωσε πως “Λόγω των καθυστερήσεων στα τελωνειακά περάσματα για τα προϊόντα που στέλνονται στη Σαουδική Αραβία από την Τουρκία, αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις “.

Σύμφωνα με την είδηση από τους Financial Times οι επιχειρηματίες που παράγουν στην Τουρκία και πουλάνε στις χώρες του Kόλπου, έχουν επηρεαστεί αρνητικά από τις κυρώσεις. Πριν από μερικές εβδομάδες Τούρκοι επιχειρηματίες έκαναν έκκληση να μην προβάλλονται εμπόδια για τα τουρκικά προϊόντα στα τελωνεία της Σαουδικής Αραβίας. Από την κυβέρνηση δεν έχει γίνει ακόμη κάποια ανακοίνωση σχετικά με το μποϊκοτάζ.
Ο πρόεδρος του Eμπορικού Eπιμελητηρίου της Σαουδικής Αραβίας κάλεσε σε μποϊκοτάζ των τουρκικών προϊόντων γράφοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πώς “Λόγω της συνεχιζόμενης επιθετικής στάσης της τουρκικής κυβέρνησης, απέναντι στην κυβέρνησή μας, στη χώρα μας και στους πολίτες μας, ε;iναι καθήκον κάθε Σαουδάραβα εμπόρου ή καταναλωτή, να μποϋκοτάρει οτιδήποτε σχετικά με την Τουρκία, είτε πρόκειται για εισαγωγές, είτε για επενδύσεις, είτε για τουρισμό.”
Ο όγκος των συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών το 2019 ήταν 3,2 δις δολάρια. Ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας Αμπντουλραχμάν μπιν Μπουσαγιέντ μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ, από το λογαριασμό του στα social media κάλεσε το λαό της Σαουδικής Αραβίας να μποϋκοτάρει τα τουρκικά προϊόντα.
Επίσης στα Ηνωμένα αραβικά Εμιράτα, στις απολύσεις που γίνονται λόγω κορονοιου δίνεται “προτεραιότητα” στους Τούρκους υπαλλήλους. Εντύπωση προκαλεί ότι το Ντουμπάι που άρχισε ξανά τις πτήσεις ακόμα και με τις χώρες που βιώνουν το δεύτερο κύμα κορονοιού στην Ευρώπη, δεν άρχισε τα δρομολόγια με την Κωνσταντινούπολη. Ωστόσο δεν υπάρχει επίσημη δήλωση από την κυβέρνηση του Ντουμπάι σχετικά με το “κρυφό” μποϊκοτάζ.

https://ahvalnews.com/tr/korfez-ulkeleri/korfezin-turkiye-boykotu-dunya-moda-devlerini-de-etkiledi?fbclid=IwAR0QbiGSf7ohb28X1AR-xId-5awN89CpgWE30ZqH3HrisWXCdbtj7gTp_s4

13/10/2020

Σχ. Οι χώρες του Κόλπου αντέδρασαν έτσι για πολύ λιγότερα σε σχέση με αυτά που κάνει η Τουρκία απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο. Την ίδια ώρα εμείς βάζουμε βενζίνη στα κατεχόμενα της Κύπρου, παρακολουθούμε την Elif στο ΣΤΑΡ και ψωνίζουμε Made ιn Turkey προιόντα στα Ζara και στα MANGO… Πάλι καλά στον Έβρο που μας έσωσε ο κορονοϊός και δεν πάνε οι ¨δικοί¨ μας για ψώνια… 
 
tourkikanea.gr