Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020

10 Νοεμβριου Παγκόσμια Ημέρα Κερατόκωνου - Ενημέρωση από τα ΟΠΤΙΚΑ ΑΝΔΡΕΑΔΗ

 

  
Ο κερατόκωνος είναι μια εξελικτική πάθηση κατά την οποία ο κερατοειδής λεπταίνει με αποτέλεσμα να γίνεται πιο εύκαμπτος και να παραμορφώνεται, παρουσιάζοντας κωνική προεκβολή που προκαλεί “διαθλαστική” μυωπία και ανώμαλο αστιγματισμό. Συνήθως... 

 

 

 

εμφανίζεται στην εφηβεία και σταθεροποιείται περίπου την 3η ή 4η δεκαετία της ζωής και σχεδόν πάντα προσβάλει και τους δύο οφθαλμούς. Η συχνότητα εμφάνισης ποικίλει σε διαφορετικούς πληθυσμούς μεταξύ 1/500 με 1/1000 ενώ συγκεκριμένα στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι νοσούν περίπου 10.000 με 20.000 ασθενείς.

Ο κερατόκωνος είναι μια ασθένεια του κερατοειδούς που προκαλεί λέπτυνση και διόγκωση του κερατοειδούς. Επειδή ο κερατοειδής είναι ένα σημαντικό μέρος του ματιού που είναι υπεύθυνο για να σας δώσει ευκρινή όραση, οποιαδήποτε παρατυπία ή αλλαγή σχήματος θα παραμορφώση την όρασή μας.

Εάν έχετε διαγνωστεί με κερατόκωνο, ο οφθαλμίατρος πιθανότατα θα σας προτείνει ειδικούς φακούς επαφής για τον κερατόκωνο για να βελτιώσετε την όρασή σας.



ελάτε στα Οπτικά Καταστήματα Ανδρεάδη και θα σας ενημερώσπυμε για ολες τις επιλογές των φακών επαφής σας για τον κερατόκωνο:

1) Μαλακοί φακοί επαφής

Αυτοί οι φακοί συνήθως δεν λειτουργούν καλά για άτομα με κερατόκωνο. Γιατί; Οι μαλακοί φακοί επαφής καλύπτουν άσκοπα τον κερατοειδή και τα άτομα με κερατόκωνο συνήθως χρειάζονται έναν σκληρότερο φακό επαφής για να διορθώσουν τις ανωμαλίες του κερατοειδούς. Ένας μαλακός φακός είναι πολύ ευέλικτος για να γίνει αυτό.

2) Φακοί επαφής RGP (Rigid Gas Permeable)

Αυτοί οι φακοί λειτουργούν καλύτερα από τους μαλακούς φακούς στον κερατόκωνο λόγω του σκληρού τους σχήματος. Οι ασθενείς με κερατόκωνο έχουν ακανόνιστους κερατοειδείς, έτσι ώστε η χρήση ενός άκαμπτου φακού που ακουμπά πάνω από τον κερατοειδή τους δημιουργεί μια λεία επιφάνεια. Αυτό τους δίνει μια πιο καθαρή όραση από τους μαλακούς φακούς επαφής.

3) Υβριδικοί φακοί επαφής (Hybrid)

Αυτοί οι φακοί έχουν ένα σκληρό κέντρο και πιο μαλακές άκρες που συνήθως τους κάνει πιο άνετους από έναν τυπικό άκαμπτο σκληρό φακό.

4) Σκληροειδείς φακοί επαφής (Scleral)

Αυτοί είναι σκληροί φακοί επαφής που στηρίζονται στο λευκό τμήμα του ματιού και είναι σημαντικά μεγαλύτεροι από τους τυπικούς φακούς επαφής. Η γενική εμφάνισή τους μοιάζει με ένα μικρό μπολ που πρέπει να γεμίσει με φυσιολογικό ορό χωρίς συντηρητικά πριν τοποθετηθεί στο μάτι σας. Αυτοί οι φακοί τοποθετούνται πάνω από τον ακανόνιστο κερατοειδή για να δώσουν μια πιο καθαρή όραση. 

 

Ποια επιλογή είναι καλύτερη για εσάς;

Ανάλογα με τη σοβαρότητα της διάγνωσης κερατόκωνου, ένας φακός μπορεί να είναι μια καλύτερη επιλογή από την άλλη. Συζητήστε με τον οπτομέτρη σας για να μάθετε ποιοι φακοί επαφής για το κερατόκωνο θα λειτουργήσουν καλύτερα για εσάς. 

 

https://lenshop.gr/post/219-fakoi-epafis-gia-keratokono