Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020

Η πόλη των νερών με τους διάσημους καταρράκτες και τη θέα στο μακεδονικό κάμπο - Η Έδεσσα είναι μια πόλη με ιστορία εκτός από ομορφιά

   
 
  Όταν ακούς τη λέξη καταρράκτες, σίγουρα το μυαλό σου πηγαίνει σε έναν μοναδικό και ιδιαίτερο ελληνικό προορισμό. Εκεί όπου η πλούσια βλάστηση μπλέκει με τα τρεχούμενα νερά και ενώ βρίσκεσαι σε πόλη, νιώθεις ξαφνικά σαν να περπατάς σε ένα δάσος. Ο λόγος για...  

 
 
την Έδεσσα, τη φημισμένη πόλη του νερών με τους περίφημους καταρράκτες και τα εντυπωσιακά τοπία.

Μια πόλη που, όπως τονίζει και το exploringgreece.tv, αποδεικνύει πόσο τυχερός μπορεί να είσαι αν καταφέρνεις και έχεις οργανώσει τη ζωή σου μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα, στην ελληνική περιφέρεια. Σε κάθε περίπτωση, έχεις πάντα την ευκαιρία να ταξιδεύεις σε αυτούς τους προορισμούς και να γνωρίζεις τις ομορφιές τους.
Η ελληνική πόλη του νερού με τους εντυπωσιακούς καταρράκτες

Η Έδεσσα ή αλλιώς η πόλη των καταρρακτών διαθέτει μια μοναδική θέα στον μακεδονικό κάμπο και αυτό είναι το δεύτερο πιο όμορφο πράγμα που θα σου τραβήξει στην προσοχή μετά τους καταρράκτες. Η πόλη της Πέλλας αποτελεί το καμάρι της Πέλλας και όχι άδικα καθώς κατά κοινή ομολογία είναι ένα από τα ωραιότερα οικιστικά σύνολα της Μακεδονίας. Το σημείο αναφοράς και για τους κατοίκους αλλά και για τους επισκέπτες της Έδεσσας αποτελούν οι καταρράκτες της πόλης.

Ο μεγαλύτερος από αυτούς ονομάζεται Kάρανος. Κάτω από αυτόν υπάρχουν μικρό σπήλαιο και το εκκλησάκι της Aνάληψης. Όποιος έχει βρεθεί εκεί, βιώνει μια αξέχαστη εμπειρία και υπόσχεται να επιστρέψει. Αυτό που δεν πρέπει, βέβαια, να παραλείψεις να επισκεφθείς αν βρεθείς εκεί είναι η περιοχή του Πάρκου Καταρρακτών. Εκεί λειτουργεί αφενός το Υπαίθριο Μουσείο Νερού (στην παλαιά βιομηχανική ζώνη της Έδεσσας με τους υδροκίνητους μύλους, που χρονολογούνται κατ’ αρχήν από τα μέσα έως τα τέλη του 19ου αιώνα) και αφετέρου το Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών Έδεσσας για να μάθεις λεπτομέρειες για την πόλη του νερού.



Η Έδεσσα δεν λέγεται τυχαία πόλη των νερών. Δύο από τους πολλούς λόγους είναι ότι αφενός οι καταρράκτες της έχουν μοναδικό προνόμιο σε παγκόσμιο επίπεδο να βρίσκονται στο κέντρο της πόλης ενώ από την άλλη οι καταρράκτες της θεωρούνται οι μεγαλύτεροι σε όλα τα Βαλκάνια.

Η Έδεσσα είναι μια πόλη με ιστορία εκτός από ομορφιά. Τα παλαιότερα χρόνια η πόλη της Έδεσσας είχε ταυτιστεί με τις Aιγές, δηλαδή την πρώτη πόλη των Μακεδόνων. Ωστόσο, αυτή η άποψη αποδείχτηκε εσφαλμένη μετά τα λαμπρά ανασκαφικά ευρήματα που ήρθαν στο φως στη Βεργίνα της Ημαθίας.  

Μην χάσεις

Αν βρεθείς για απόδραση στην Έδεσσα, σίγουρα υπάρχουν κάποια αξιοθέατα και σημεία που δεν πρέπει να παραλείψεις να επισκεφθείς. Εκτός από τους καταρράκτες, σημείωσε να δεις από κοντά τον πέτρινο πύργο με τα έξι ρολόγια. Αν θες πιο ρομαντικές συνθήκες και μια τοποθεσία για να βγάλεις πολλές φωτογραφίες, πρέπει να ρωτήσεις που είναι το σημείο του Ψηλού Βράχου. Μια περιοχή που διαθέτει εκπληκτική θέα, ό,τι πρέπει για περισυλλογή.