Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020

Επιστολική ψήφος στις ΗΠΑ

 



Μερικές ακόμη ώρες μετράμε μέχρι να βγουν τα τελικά αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.

Προσωπικά δεν...  

 
 
με ενδιαφέρει αν θα βγει ο Biden ή ο Tramp. Με ενδιαφέρει όμως αυτή τη στιγμή το θέμα της επιστολικής ψήφου.

Σε αντίθεση με την Ελλάδα, οι ΗΠΑ, όπως και πολλές άλλες χώρες, έχουν και επιστολική ψήφο και συστήματα σχετικά με την καταμέτρησή τους.

Αυτή είναι η δημοκρατία που εφαρμόζουν στις ΗΠΑ, με επιστολική ψήφο επί πολλά χρόνια. Με την ισχύουσα εκλογική νομοθεσία βγήκε στην προεκλογική εκστρατεία ο κ. Τραμπ και ο κ. Μπάιντεν.

Το αν ο νυν πρόεδρος Ντ. Τραμπ κινδυνεύει να χάσει τις εκλογές, αυτό είναι μια επιλογή του δημοκρατικού λαού που δεν ψήφισε την εκλογή του. Ως «χαμένος» στις εκλογές μπορεί να «κλαίει» και να υπαινίσσεται νοθείες κλπ. Αλλά αποδείξεις νοθείας πρέπει να τις εμφανίσει και τις παρουσιάσει σε σχετικό δικαστήριο. Είναι αναξιοπρέπεια, ως πρόεδρος των ΗΠΑ να βγαίνει σε συνεντεύξεις και να υποστηρίζει νοθείες στις εκλογές. Στις επιστολικές επιστολές/ψήφους υπάρχουν ΚΑΙ ψήφοι ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων, όχι μόνο δημοκρατών! Αν ο πρόεδρος Τραμπ δέχεται μόνο τις ψήφους που υπάρχουν στις κάλπες την ημέρα των εκλογών 3 Νοεμβρίου, τότε θα έπρεπε όσο ήταν πρόεδρος να καταργήσει νομοθετικά την επιστολική ψήφο. Δεν το έκανε, αλλά εδώ και μήνες φωνάζει για νοθεία την οποία θα έπρεπε ως πρόεδρος με «δική» του Γερουσία να ελέγξει.

Κι αν χάσει τί έγινε; Ο λαός των ΗΠΑ αποφασίζει κάτι άλλο. Αυτή είναι η δημοκρατία. Αν αυτό το «κάτι άλλο» με τον νέο πρόεδρο δεν αρέσει στους πολίτες, στις επόμενες εκλογές μπορούν να καταψηφίσουν τον πρόεδρο. Το ίδιο μπορεί να κάνουν και με τον τωρινό πρόεδρο Τραμπ, αν αυτός τώρα παραμείνει στην εξουσία.

Μερικές ώρες ακόμη. Υπομονή!!!

Ιάκωβος Δημητριάδης