Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

Χρ. Τζιουβάρας: Μεγαλύτερο δημοκρατικό έλεγχο για τα έργα της Πολιτικής Προστασίας



   
Χρ. Τζιουβάρας: Μεγαλύτερο δημοκρατικό έλεγχο για τα έργα της Πολιτικής Προστασίας

Την καλύτερη δυνατή διασφάλιση του δημοκρατικού ελέγχου, αλλά και την μεγαλύτερη δυνατή πολιτική νομιμοποίηση του...  

 
 
τρόπου ανάθεσης των έργων που εκτελούνται από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας ζητάει με πρότασή του ο Περιφερειακός Σύμβουλος Πιερίας, Χρήστος Τζιουβάρας.

Στο κείμενό του προς τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου και τους επικεφαλείς των περιφερειακών παρατάξεων, ζητάει να αποφασίζει το Περιφερειακό Συμβούλιο και όχι η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής σχετικά με τον τρόπο ανάθεσης έργων, προμηθειών και υπηρεσιών, όταν αυτός που προτείνεται είναι αυτός του άρθρου 32 παρ. 2γ του ν.4412/2016 «Προσφυγή στη διαδικασία με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση», και πολύ περισσότερο όταν αφορά σε αντικείμενα που άπτονται της αρμοδιότητας Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας, και για τα οποία οι ενδιάμεσες διαδικασίες εγκρίσεων και ελέγχου από συλλογικά όργανα είναι πολύ περιορισμένες.

Αναφέρεται στο παράδειγμα της Πιερίας για την οποία αθροίζονται έργα συνολικού προϋπολογισμού 12,5 εκατ. ευρώ περίπου για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις θεομηνίες του Νοεμβρίου του 2019, αλλά και για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας που από τις ίδιες θεομηνίες προϋπολογίζεται ένα ποσό της τάξης των 33,3 εκατ. ευρώ περίπου.

Η ανάθεση των παραπάνω έργων γίνεται κατά βάση με την μέθοδο της «διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση», και στην πρότασή του ο Περιφερειακός Σύμβουλος Πιερίας ισχυρίζεται ότι πρόκειται για ποσά το μέγεθος των οποίων απαιτεί την έγκριση του ίδιου του Περιφερειακού Συμβουλίου, και όχι απλώς της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

Σημειώνει δε, ότι το γεγονός ότι πολλά από αυτά εκτελούνται ένα χρόνο μετά τις καταστροφές εγείρει ενστάσεις για τον χαρακτήρα του «κατεπείγοντος» που απαιτείται για αυτόν τον τρόπο ανάθεσης, ενώ δεν είναι σαφές ότι έργα που κατασκευάζονται μέσα από αυτόν τον τρόπο συνδέονται με τις συγκεκριμένες θεομηνίες, γεγονός που με τη σειρά του ενισχύει την ανάγκη για μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση του τρόπου δημοπράτησης αυτών των έργων.