Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020

Καθηγητής Γ.Ιωαννίδης: «Το lockdown σκοτώνει δεν σώζει ζωές - Είναι μία νέα Μικρασιατική καταστροφή»



Γράφει: Θάνος Νικηταράς

   Ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια Γιάννης Ιωαννίδης τις τελευταίες ημέρες σε συνεντεύξεις του έχει ταχθεί εναντίον της κυβέρνησης για το δεύτερο lockdown το οποίο χαρακτήρισε «καταστροφικό» και μάλιστα το παρομοίασε με την Μικρασιατική καταστροφή!

Σύμφωνα με... 

 
τον κ. Ιωαννίδη για να έχει επιτυχία το lockdown θα έπρεπε να εφαρμοστεί σε ρομπότ. Δηλαδή για μερικούς μήνες όλοι να βγαίναμε από την πρίζα και να μην υπήρχε καμία επαφή. «Αν ήμασταν όλοι πάμπλουτοι και μέναμε όλοι πάμπλουτοι και εγώ έμενα στον 3ο όροφο της έπαυλης και η μητέρα μου στον 8ο, τότε δεν θα μπορούσα να έρθω σε επαφή μαζί της», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ιωαννίδης.

Ο κ.Ιωαννίδης, σημείωσε: «θεωρώ ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος, δε μ’ αρέσει να είμαι πολιτικά ορθός, μ’ αρέσει απλώς να λέω την αλήθεια. Θεωρώ ότι τ6ο όλο αφήγημα της διαχείρισης της πανδημίας εκ θεμελίων ήταν λανθασμένο. Ήταν ένα αφήγημα επιτυχίας το οποίο στηρίχτηκε στο γεγονός ότι το πρώτο επιδημικό κύμα ήταν σχεδόν «απών».

«Οι χώρες που έκαναν τα πιο σκληρά lockdown έχουν τις μεγαλύτερες απώλειες»

Ο κ.Ιωαννίδης χαρακτήρισε «καταστρεπτική λύση όχι μόνο για την οικονομία, αλλά ακόμα και για την υγεία το lockdown», καθώς όπως είπε «σκοτώνει περισσότερες ζωές από ό, τι σώζει και αμφιβάλλω αν σώζει καν».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι χώρες που έκαναν τα πιο σκληρά lockdown έχουν τις μεγαλύτερες απώλειες…κάνει μεγαλύτερο κακό από ό, τι καλό για τη διάδοση του ιού». «Κοροϊδευόμαστε, κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας, τους άλλους, τους πολίτες, τον κόσμο, πηγαίνοντας σε μια αυτοκτονική επιλογή», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στην ερώτηση για το γιατί τελικά οι περισσότερες χώρες κάνουν lockdown υποστήριξε πως υπάρχει το "domino effect", δηλαδή οι επιστήμονες (οι οποίοι δεν θεωρούν πως το lockdown είναι η λύση) βρίσκονται με το μαχαίρι στον λαιμό εξαιτίας των πολιτικών πιέσεων και παίρνουν τα πιο ακραία που μπορούν μέτρα για να μην υπάρξει κάποια αντιπολιτευτική φωνή.

Ο Dr Ιωαννίδης δεν μάσησε τα λόγια του, χαρακτηρίζοντας «καταστροφικό» το lockdown στη δεδομένη χρονική συγκυρία, μάλιστα υποστήριξε πως η καταστροφή θα είναι παρόμοια της «Μικρασιατικής καταστροφής». Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Ιωαννίδης «θυσιάζουμε ζωές» μέσα από το lockdown.

«Ήδη τα μέτρα του πρώτου lockdown δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα διαχείρισης στην αντιμετώπιση της φυματίωσης. Είναι χρόνιο πρόβλημα. Σκοτώνει 1,5 εκατομμύριο κάθε χρόνο, ενώ σκότωσε πάνω από ένα δις στην πορεία της στο ανθρώπινο γένος. Μόνο το πρώτο lockdown μπορεί να στοιχήσει περίπου 1,4 εκατομμύρια περισσότερους θανάτους από φυματίωση σε έναν ορίζοντα πέντε ετών», είπε.

Επιπλέον, υποστήριξε ότι στη διάρκεια του πρώτου lockdown το 50% του πληθυσμού ανέπτυξε άγχος ή κατάθλιψη, ενώ ένα 25% των ανθρώπων 18-24 χρονών είχαν αυτοκτονικές διαθέσεις. «Ακόμα και αν δεν αυτοκτονήσουν, θα βρίσκονται σε μια κατάσταση μόνιμης δυσλειτουργίας ψυχικής και κοινωνικής».

Πώς σημειώνονται θάνατοι από τα lockdown
  • Οξέα προβλήματα (όπως έμφραγμα), καθώς οι ασθενείς φοβούνται να πάνε στο νοσοκομείο λόγω κορωνοϊού. Θρηνούμε θανάτους νέων ανθρώπων οι οποίοι παθαίνουν κάποιο εγκεφαλικό και επειδή είναι γεμάτα τα νοσοκομεία δεν μπορούμε να τα θεραπεύσουμε. 
  • Καθυστέρηση θεραπειών (κλείνουμε το 80% των χειρουργείων) που σώζουν ζωές (πχ καρκίνος και διάφορα περιστατικά που χρίζουν θεραπείας). Όπως χαρακτηριστικά λέει ο κ. Ιωαννίδης πρόκειται για «αυτοκτονία» του ιατρικού συστήματος. 
  • Διατάραξη των προληπτικών θεραπειών, καθώς οι άνθρωποι κλείνονται μέσα και δεν πάνε να κάνουν προληπτικές εξετάσεις και εμβολιασμούς. 
  • Αυτοκτονίες. Μάλιστα ανέφερε και προσωπικά του παραδείγματα με δύο άτομα του κύκλου του που έχουν αυτοκτονήσει. 
  • Βία. Τεράστια αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας εξαιτίας του lockdown. 
  • Λιμός
  • Φυματίωση που σκοτώνει κάθε χρονιά 1,5 εκατ. άτομα, με τον καθηγητή να τονίζει πως με το πρώτο μόνο lockdown θα προστεθούν μέσα στα επόμενα 5 χρόνια άλλα 1,4 εκατ. 
  • Παιδικά νοσήματα 
  • Αλκοολισμός και νοσήματα απόγνωσης
  • Νοσήματα που σχετίζονται με την ανεργία και την φτώχια, καθώς 20 εκατ. άτομα προστέθηκαν από το lockdown. 
  • Κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας λόγω οικονομικής κατάρρευσης
Σύμφωνα με μελέτες 50% των ατόμων κατά τη διάρκεια του lockdown είχαν συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης σύμφωνα με έρευνες, με το 25% των νέων να έχουν αυτοκτονικές διαθέσεις.

Τι προτείνει ο καθηγητής; «Δεν ήμουν ποτέ υπέρ της θεωρίας που σχετίζεται με την ανοσία αγέλης. Λαμβάνοντας κάποιες λογικές προφυλάξεις εντός ορίων, προσπαθούμε να αποφύγουμε να μολύνουμε το 10% των ατόμων που θα κινδυνεύσουν. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να ζήσουμε κανονικά, αλλά να προφυλάξουμε το 10% του πληθυσμού. Ένας μικρός αριθμός ατόμων θα πρέπει να προφυλαχθεί», αναφέρει στη μελέτη του που δημοσιεύθηκε στο «Bulletin of the WHO», το επίσημο επιστημονικό περιοδικό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Υπενθυμίζουμε πως ο Δρ.Ιωαννίδης, ο οποίος θεωρείται από πολλούς ο κορυφαίος επιδημιολόγος στον κόσμο, ήταν ο μόνος επιφανής επιστήμονας ο οποίος προέβλεψε σωστά την θνητότητα του ιού σε 0,2 - 0,5% ενώ άλλοι μιλούσαν για 4 & 5%. Επιπλέον είχε δηλώσει εξ'αρχής πως το πρώτο Lockdown δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα, όπου επίσης δικαιώθηκε.

 

  

 

pronews.gr