Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2020

Ο στρατηγός της Αργεντινής που υπερασπίστηκε τα Φώκλαντς - 500 στρατιώτες του αυτοκτόνησαν μετά τον πόλεμο

   


  Στις 2 Απριλίου 1982, Αργεντινοί πεζοναύτες επιβιβάστηκαν στα νησιά Φώκλαντς, στην προσπάθειά τους να κατοχυρώσουν την κυριαρχία τους στην περιοχή. Τα συγκεκριμένα νησιά αποτελούσαν χρόνια διαμάχη μεταξύ Αργεντινής και Αγγλίας.

Στις... 
 
 
5 Απριλίου, η Βρετανίδα πρόεδρος Μάργκαρετ Θάτσερ διέταξε την ανακατάληψη των νησιών, παρά τις αντιρρήσεις κορυφαίων υπουργών της. Η τεχνολογική υπεροχή των Άγγλων τους εξασφάλισε τη νίκη. Στις 14 Ιουνίου οι Αργεντίνοι παραδόθηκαν. Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Αργεντινής κατά τη διάρκεια του πολέμου ήταν ο στρατιωτικός Μάριο Μένεντεζ.

Η αποστολή του στα νησιά Φώκλαντς γνώρισε πλήρη αποτυχία. Κατηγορήθηκε για βασανιστήρια κρατουμένων, ενώ πάνω από 500 στρατιώτες του αυτοκτόνησαν μετά τον πόλεμο.

Ο Μάριο Μένεντεζ στον πόλεμο Τον Μάρτιο του 1982, ο Μένεντεζ ήταν στρατηγός του στρατού της Αργεντινής και διοικητής του πρώτου σώματος του Μπουένος Άιρες. Ήταν στενός συνεργάτης της κυβέρνησης. Από τη θέση του στρατηγού συνομιλούσε εβδομαδιαία με τον πρόεδρο της χώρας για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και διπλωματίας. 
 


Ο Μενέντεζ (δεξιά) με τον στρατηγό Γκαλιέρι (αριστερά).(Πηγή φωτογραφίας: Wikipedia)

Στις 2 Απριλίου αποβιβάστηκε στα νησιά Φώκλαντς ως επικεφαλής μιας δύναμης περίπου 2.000 αντρών. Την επόμενη μέρα, η Μάργκαρετ Θάτσερ ανακοίνωσε την αποστολή βρετανικών δυνάμεων με σκοπό την ανάκτηση των νησιών.

Ο Μενεντέζ έφτασε στο Στάνλεϊ, την πρωτεύουσα των Φώκλαντ, στις 7 Απριλίου με σκοπό να αναλάβει τη διοίκηση της περιοχής. Ο πόλεμος είχε ξεκινήσει. Κατά τη διάρκεια του πολέμου ο διοικητής έριξε ιδιαίτερο βάρος στην υπεράσπιση του εδάφους των νησιών και πολύ λιγότερο στις θαλάσσιες και αεροπορικές επιχειρήσεις. Παρά το γεγονός ότι κατάφερε να στηθούν δύο αεροπορικές βάσεις, η τεχνολογική και στρατιωτική υπεροχή των Βρετανών τους εξασφάλισαν τη νίκη.

Οι πιο σημαντικές απώλειες καταγράφηκαν στη μάχη του Γκουζ Γκριν, όπου προσπάθησε να θέσει υπό τον έλεγχο του το βρετανικό σταθμό επικοινωνιών. Εκεί 455 Βρετανοί αλεξιπτωτιστές ήρθαν αντιμέτωποι με πάνω από 1.400 Αργεντινούς νεοσύλλεκτους πεζοναύτες. Παρά την αριθμητική υπεροχή των Αργεντίνων, η επιχείρηση απέτυχε. Οι Βρετανοί ήταν καλύτερα εκπαιδευμένοι και με άρτιο εξοπλισμό.

Ο αιφνιδιασμός που επιδίωκαν οι αργεντίνικες δυνάμεις συνάντησε την άμεση αντίδραση των Βρετανών, που προχώρησαν σε άμεση αντεπίθεση. Η μάχη διήρκεσε 14 ώρες. Σκοτώθηκαν πάνω από 50 Αργεντίνοι στρατιώτες, ενώ δεκάδες αιχμαλωτίστηκαν. Οι κατηγορίες για βασανισμό Ο Μένεντεζ ως στρατιωτικός κυβερνήτης, μετά την εισβολή τον Απρίλιο του 1982 κράτησε αρκετούς νησιώτες κρατούμενους και τους υπέβαλε σε ξυλοδαρμούς. Εκτός αυτού, 23 χρόνια μετά αρκετοί στρατιώτες του Μένεντεζ κατήγγειλαν βασανισμούς από τους ανώτερους τους.

«Ήμουν στη σκηνή μου όταν με άρπαξαν και έμπηξαν το κεφάλι μου σε μια δεξαμενή νερού γεμάτη πάγο«, δήλωσε σε συνέντευξή του ο Ζουάν ντε λα Κρουζ Μαρτίνς (Juan de la Cruz Martins), βετεράνος πλέον του Αργεντίνικου στρατού.

«Μετά από κάποια στιγμή δεν μπορούσα να αναπνεύσω» τόνισε. Διαβάστε ακόμα: Τους έριχναν ναρκωμένους από αεροπλάνα στη θάλασσα για να χαθούν για πάντα τα ίχνη τους. Οι Μητέρες τους ψάχνουν ακόμη και κατάφεραν να τιμωρηθεί ο δικτάτορας της Αργεντινής που αιματοκύλισε τη χώρα Άλλος στρατιώτης είχε καταγγείλει πως δεν υπήρχε καμία μέριμνα από τη διοίκηση του στρατού για τη διαβίωση των στρατιωτών. «Ήμασταν καταδικασμένοι στην πείνα σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, χωρίς φαγητό και κατάλληλα ρούχα».

Οι καταγγελίες με τον καιρό πλήθαιναν, μέχρι που οι βετεράνοι προχώρησαν σε επίσημη καταγγελία στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο στο Ρίο Γκράντε για αντίστοιχες περιπτώσεις βασανισμού στρατιωτών. Τα τραύματα που έφεραν οι βετεράνοι μετά τον πόλεμο στα Φώκλαντς τους ώθησε να δημιουργήσουν ομάδες υποστήριξης, στην προσπάθειά τους να βρουν μια συλλογική λύση στο πρόβλημα.

Πολλοί, όμως, δεν μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν. Πάνω από 500 βετεράνοι αυτοκτόνησαν μετά την επιστροφή τους στην Αργεντινή. Ο αριθμός των αυτόχειρων βετεράνων έφτασε τον αριθμό των θυμάτων που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Το τέλος του Μένεντεζ

Ο Μένεντεζ πολέμησε στα Φώκλαντς 74 μέρες, μέχρι που έχασε το 50% των αντρών του και το 75% των πυρομαχικών του. Στις 14 Ιουνίου 1982 οι Αργεντίνιοι παραδόθηκαν και τα νησιά τέθηκα πάλι υπό βρετανική κυριαρχία. Συνολικά, σκοτώθηκαν 649 αργεντίνοι, 255 βρετανοί και τρεις κάτοικοι των Νήσων Φώκλαντ. 

 



Ο Μάριο Μένεντεζ, Αργεντίνος διοικητής του στρατού κατά τη διάρκεια του πολέμου στα νησιά Φωκλαντ (Πηγή φωτογραφίας: Wikipedia)

Με την επιστροφή του στην Αργεντινή απομακρύνθηκε από τη θέση του διοικητή και τέθηκε υπό καθεστώς κράτησης για 60 μέρες. Το 2012 φυλακίστηκε για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αργεντινή την περίοδο της δικτατορίας του στρατηγού Γκαλτιέρι.

Πέθανε 3 χρόνια μετά, το 2015, σε ηλικία 85 ετών. Το 2019 δημοσιεύτηκε ότι οι στάχτες του είχαν διασκορπιστεί κρυφά στα νησιά Φώκλαντς, τον Δεκέμβριο του 2015 χωρίς τη συγκατάθεση της κυβέρνησης των νήσων.

Οι συγγενείς του Μάριο Μένεντεζ υποστήριξαν ότι ο θάνατος εκατοντάδων στρατιωτών εξαιτίας του, του προκάλεσε κατάθλιψη. Ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι μέχρι το τέλος της ζωής του μιλούσε συνεχώς για τους 649 στρατιώτες που σκοτώθηκαν στα Φώκλαντς. Δεν αναφέρθηκε ποτέ σε αυτούς που αυτοκτόνησαν ή έζησαν με τον εφιάλτη των βασανιστηρίων που υπέστησαν....