Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020

ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ: «Από όαση πρασίνου και ανάπαυλας μετετράπη σε όαση έκνομων ενεργειών το Δημοτικό Πάρκο Κατερίνης»



Θεσσαλονίκη, 14/10/2020

Απόστολου Αβδελά, Βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Μπούμπα Βουλευτή Ν. Σερρώνκ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

ΘΕΜΑ: «Από όαση πρασίνου και ανάπαυλας μετετράπη σε όαση έκνομων ενεργειών το Δημοτικό Πάρκο Κατερίνης»

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με καταγγελίες και την έντονη δυσαρέσκεια περιοίκων του Δημοτικού Πάρκου Κατερίνης και σύμφωνα με έκδηλες ανησυχίες των Δημοτών της Κατερίνης, η... 

 
εν λόγω άλλοτε όαση ανάπαυλας, δροσιάς και περιπατητικής ανεμελιάς τείνει να γίνεται, συν τω χρόνω, άντρο κάθε έκνομης δράσης, με αποκορύφωμα την πρόσφατη δολοφονία. Στους διαδρόμους του Δημοτικού Πάρκου, ενώ μέχρι πρότινος, νέοι απολάμβαναν τη συντροφιά των συνομηλίκων τους και οικογένειες περιδιάβαιναν τους χώρους του, καταλήγοντας στην παιδική χαρά, συνταξιούχοι συνομιλούσαν στα παγκάκια του και μητέρες κυκλοφορούσαν με τα καρότσια τους, τώρα πια, αλλοδαποί παρενοχλούν κοπέλες ή ξεσπούν διενέξεις μεταξύ τους εντός του πάρκου, αλλά και έμποροι ναρκωτικών διακινούν το εμπόρευμά τους ανάμεσα σε ανυποψίαστους και φιλήσυχους πολίτες. Η καχυποψία, πια, για το ποιος δυνητικά βρίσκεται δίπλα σου, έχει αντικαταστήσει την ανεμελιά και την ψυχική ξεκούραση, που προσέδιδε, μέχρι πρότινος, το πάρκο στους θαμώνες του, όπως μας αναφέρουν οι δημότες της πόλης.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεσθε να αυξήσετε τις αστυνομικές περιπολίες, ιδιαιτέρως, κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες και να εγκαταστήσετε αστυνομικό φυλάκιο με εναλλασσόμενο αστυνομικό προσωπικό, προκειμένου για μόνιμη αστυνομική επίβλεψη των 60 προσβάσιμων στους πολίτες στρεμμάτων, του Δημοτικού Πάρκου Κατερίνης;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Απόστολος Αβδελάς
Κωνσταντίνος Μπούμπας 
  
 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ,
ΚΑΛΗΣ ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΗΣ, ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ
ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
Ταχ. Δ/νση: Π. Κανελλοπούλου 4
Τ.Κ. 101 77 Α Θ Η Ν Α
9 213 15 20 829 - FAX: 210 69 94 841
ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ.: 7017/4/24507-γ’

ΠΡΟΣ: ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
ΤΜΗΜΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ

ΘΕΜΑ : Απάντηση στην από 15-10-2020 με αριθμό 574 ερώτηση των Βουλευτών κ.κ. Α. ΑΒΔΕΛΑ και Κ. ΜΠΟΥΜΠΑ.

Σε απάντηση του ανωτέρω μέσου κοινοβουλευτικού ελέγχου και πλέον των διαλαμβανομένων στο υπ' αριθ. 7017/4/23653-γ' από 18-03-2020 έγγραφό μας (παράγραφοι β' και δ'), επί της με αριθμό 4517/ 26-02-2020 ερώτησης, σας γνωρίζουμε ότι για την υλοποίηση της εφαρμοζόμενης Αντεγκληματικής Πολιτικής, οι περιφερειακές αστυνομικές Υπηρεσίες έχουν διαμορφώσει Ειδικά Επιχειρησιακά Σχέδια με σκοπό την πλέον αποτελεσματική αστυνόμευση σε όλες τις περιοχές εδαφικής τους αρμοδιότητας και ιδίως στα σημεία εκείνα όπου παρουσιάζεται εντονότερη παραβατικότητα. Όπου δε απαιτείται, αναβαθμίζεται το επίπεδο των λαμβανόμενων μέτρων, σε συνάρτηση με τις χρονικές και τοπικές απαιτήσεις και ανάγκες, οι οποίες διαρκώς αξιολογούνται και επανεκτιμώνται.

Στο πλαίσιο αυτό, στη περιοχή ευθύνης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πιερίας, από τις αρμόδιες Υπηρεσίες διενεργούνται, πλέον της παράλληλης δραστηριοποίησης των υπολοίπων ειδικών επιχειρησιακών Ομάδων (Ο.Π.Κ.Ε., ΔΙ.ΑΣ.) -σε καθημερινή βάση και καθ' όλο το 24ωρο- στοχευμένοι και συστηματικοί έλεγχοι, αλλά και εξειδικευμένες δράσεις (εποχούμενες περιπολίες, εξορμήσεις, συγκρότηση συνεργείων - ομάδων ελέγχου), με σκοπό αφενός μεν την αποτελεσματική διαχείριση κάθε είδους παραβατικότητας, συμπεριλαμβανομένων των αναφερόμενων στην εν θέματι ερώτηση μορφών, αφετέρου δε τη διαμόρφωση κατάλληλων συνθηκών ασφαλείας για τους πολίτες.

Ενδεικτική της πληρότητας του ακολουθούμενου στρατηγικού σχεδιασμού, αλλά και της έντονης δραστηριοποίησης της ως άνω Διεύθυνσης, αποτελεί η μείωση του αριθμού των κλοπών - διαρρήξεων, των κλοπών τροχοφόρων και των ληστειών, στην εδαφική της αρμοδιότητα, για το 9μηνο του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, κατά 30,81%, 21,74% και 50%, αντίστοιχα, σύμφωνα με τα τηρούμενα στατιστικά στοιχεία εγκληματικότητας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Τέλος, επισημαίνεται ότι, έως και την 18-10 τ.ε., ουδεμία αναφορά ή καταγγελία σχετιζόμενη με τα διαλαμβανόμενα στην εν θέματι ερώτηση ζητήματα, είχε περιέλθει στις αρμόδιες υφιστάμενες Υπηρεσίες της υπόψη Διεύθυνσης, ενώ ως προς τη μνημονευόμενηπερίπτωση ανθρωποκτονίας -η οποία, σημειωτέον, δύναται να θεωρηθεί ως μεμονωμένο περιστατικό- σχετικό τυγχάνει το από 11-10 τ.ε. Δελτίο Τύπου του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων Κεντρικής Μακεδονίας

O ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ