Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020

Δώρο Χριστουγέννων: Πως και πότε θα δοθεί σε εργαζόμενους και άνεργους


     
Στις 21 Δεκεμβρίου θα δοθεί το δώρο Χριστουγέννων σε εργαζόμενους, ενώ νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, στις 7 Δεκεμβρίου, θα δοθεί στους άνεργους.

Δώρο...  

 
 
Χριστουγέννων δικαιούνται όλοι οι μισθωτοί, που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη.

Η χρονική περίοδος, που υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων, αρχίζει από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους, δηλαδή 237 ημερολογιακές ημέρες για τους μισθωτούς με εξαρτημένη σχέση εργασίας.

Όσοι έχουν εργαστεί χωρίς διακοπή σε αυτό το διάστημα θα λάβουν ολόκληρο το δώρο, το οποίο ισούται με έναν μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Για τους μισθωτούς, που η εργασιακή τους σχέση δε διήρκεσε ολόκληρο το προαναφερθεν χρονικό διάστημα, δηλαδή από 1η Μαΐου έως τις 31 Δεκεμβρίου, το δώρο Χριστουγέννων προκύπτει αναλογικά. Υπολογίζεται ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια -ανάλογα με το πώς αμείβονται- για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης.

Σημειώνεται πως ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19 ημερών δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου.

Μπορείτε να υπολογίσετε ακριβώς το ποσό που θα πάρετε μπαίνοντας στην ειδική εφαρμογή του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων (ΚΕΠΕΑ) της ΓΣΕΕ: https://www.kepea.gr/calc-doro-xristoygennon.php.

Πότε θα δοθεί το δώρο Χριστουγέννων στους άνεργους

Φέτος, το δώρο Χριστουγέννων θα καταβληθεί από τον ΟΑΕΔ στους ανέργους νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά.

Επεκτείνονται τα επιδόματα ανεργίας και η αποζημίωση των 534 ευρώ

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020 θα ξεκινήσει η προπληρωμή της τακτικής επιδότησης ανεργίας, της επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας και του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων, καθώς και η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων στους επιδοτούμενους ανέργους και στις δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου 2021. Οι πληρωμές εμφανίζονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς εντός 3 εργάσιμων ημερών, μετά την καταβολή τους από τον ΟΑΕΔ.

Πόσα θα πάρουν όσοι είναι σε αναστολή

Χιλιάδες μισθωτοί, που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας για κάποιο χρονικό διάστημα από την 1η Μαΐου έως τις 31η Δεκεμβρίου θα λάβουν «κουτσουρεμένο» το φετινό δώρο.

Όσο μεγαλύτερο είναι το διάστημα, που τέθηκαν σε αναστολή, τόσο μικρότερο θα είναι το δώρο, που θα λάβουν.

Eπίδομα για αναστολή εργασίας: Θα δοθεί και τον Δεκέμβριο, αλλά μειωμένο

Για το διάστημα, που εργάστηκαν κανονικά, θα υπολογιστεί με τον κανονικό μισθό τους, ενώ για το διάστημα που ήταν σε αναστολή, θα υπολογιστεί με βάση τα 534 ευρώ.

Παραδείγματα

Εργαζόμενος με μισθό 800 ευρώ, που μπήκε σε αναστολή εργασίας για 3 μήνες, θα λάβει 722 ευρώ (515 ευρώ από τον εργοδότη και 206 ευρώ από το κράτος).

Εργαζόμενος με μισθό 1.000 ευρώ, που μπήκε σε αναστολή εργασίας για 2 μήνες, θα λάβει 911 ευρώ (774 ευρώ από τον εργοδότη και 137 ευρώ από το κράτος).

Δώρο Χριστουγέννων και στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

Επίδομα Χριστουγέννων θα δοθεί και σε χιλιάδες δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Οι δικαιούχοι θα λάβουν διπλάσιο ποσό τον Δεκέμβριο, το οποίο θα καταβληθεί στις 30 Δεκεμβρίου.

«Αυτό αφορά σε 482.335 ευάλωτους συμπολίτες που ανήκουν σε 256.562 νοικοκυριά», όπως ανακοίνωσε προ ημερών ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ανέρχεται σε 200 ευρώ για κάθε μονοπρόσωπο νοικοκυριό, το οποίο προσαυξάνεται κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος και κατά 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος του νοικοκυριού.