Υλικά
- 1.200 γρ. αλεύρι
- 600 γρ. βούτυρο
- 250 γρ. αμύγδαλο
- ½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 πρέζα βανίλια
- 220 γρ. ζάχαρη άχνη
- 50 γρ. ρούμι μαύρο
- άχνη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
- Αρχικά, χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με την άχνη σε δυνατή ταχύτητα για περίπου 20 λεπτά. (Όσο περισσότερο το χτυπάτε τόσο καλύτερη θα γίνει η ζύμη)
- Παράλληλα, χοντροκόβετε τα αμύγδαλα αφού προηγουμένως τα έχετε απλώσει σε μία λαδόκολλα και ψήσει στους 160οC έως ότου πάρουν χρυσαφί χρώμα.
- Ρίχνετε σταδιακά το αλεύρι, το μπέικιν και τη βανίλια στο χτυπημένο βούτυρο.
- Προσθέτετε τα αμύγδαλα και στη συνέχεια το ρούμι. Συνεχίζετε το χτύπημα για άλλα 10 λεπτά.
- Πλάθετε τους κουραμπιέδες στρογγυλούς σε διάμετρο 3 χιλ. πιέζοντας με το δάχτυλό ελαφρώς την κορυφή.
- Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για 15-20 λεπτά. Ίσα να πάρουν χρώμα, μην τους αφήνετε περισσότερο γιατί μετά σφίγγουν και δεν θα είναι αφράτοι
- Βγάζετε τους κουραμπιέδες από το φούρνο, τους αφήνετε να κρυώσουν πολύ καλά και μετά τους βουτάτε στην άχνη. Προσοχή: Δεν πρέπει να είναι ζεστοί όταν θα τους αχνίσετε γιατί η υγρασία θα λιώσει την άχνη.
- Τους τοποθετείτε σε μία πιατέλα σε σειρά και πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη.