«Στόχος μας πάντοτε παραμένει η ενότητα του ορθόδοξου κόσμου και η κοινή δράση όλων των εκπροσώπων από τις 25 χώρες που συμμετέχουν στη ΔΣΟ, προς όφελος της ειρήνης και της συνεργασίας»
«Στόχος...
Ο Θεσσαλός πολιτικός αναφέρθηκε στην δράση και τον προγραμματισμό της ΔΣΟ για το επόμενο διάστημα σημειώνοντας τα εξής:
- Εκδώσαμε για πρώτη φορά ένα ιδιαίτερα καλαίσθητο ημερολόγιο για το 2021, όπου αναγράφονται οι μεγάλες εορτές όλων των ορθοδόξων, και μάλιστα σε 4 γλώσσες -ελληνικά, αγγλικά, ρωσικά και αραβικά- αφιερωμένο στη Μονή της Χώρας με τα μοναδικά ψηφιδωτά, που οι Τούρκοι τη χρονιά που πέρασε μετέτρεψαν σε τζαμί.
- Προχωρούμε στην εκπόνηση ενός μνημονίου συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, μέσω του οποίου θα συστήσουμε από κοινού μια πλατφόρμα μελέτης των Χριστιανών της Μέσης Ανατολής.
- Επιχειρώντας να συμβάλουμε στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης αλλά και της παγκόσμιας κατακραυγής για τη βεβήλωση της Αγιάς Σοφιάς στην Πόλη ετοιμάζουμε την έκδοση ενός τόμου για τις Αγίες Σοφίες σε όλο τον χριστιανικό κόσμο που θα καταδείξει την δοξολογική σχέση των Ορθοδόξων με τη Σοφία του Θεού.
- Προχωρούμε στην έκδοση των πρακτικών του διεθνούς συνεδρίου με θέμα «Ενότητα στην Πολυμορφία και βασικές αρχές ελευθερίας για τους Χριστιανούς και Μουσουλμάνους στην Μέση Ανατολή: Συνέδριο κοινοβουλευτικού διαλόγου», που πραγματοποιήσαμε το 2018 στην Βηρυτό του Λιβάνου, με συμμετοχή χριστιανών και μουσουλμάνων κοινοβουλευτικών, όπου συζητήθηκαν εξαιρετικής σημασίας θέματα για την προαγωγή της ειρηνικής συμβίωσης των ανθρώπων με διαφορετικές θρησκείες, τη συνεργασία χριστιανών και μουσουλμάνων.
- Στους στόχους μας, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες με την υποχώρηση της πανδημίας και την απόκτηση ανοσίας με τον εμβολιασμό, είναι η διενέργεια ενός συνεδρίου με επικαιροποιημένη θεματολογία για την επιβίωση του χριστιανισμού στην Μέση Ανατολή.
- Είμαστε σε επαφή με τους Αρμένιους φίλους μας για την καταγραφή των χριστιανικών μνημείων -όπως ναών, νεκροταφείων κ.λπ.- του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ιδιαίτερα στα εδάφη που πέρασαν στην κυριότητα του Αζερμπαϊτζάν, μετά τον πρόσφατο πόλεμο, ώστε να αποτρέψουμε πιθανές πράξεις καταστροφής τους ή αλλοίωσης του χαρακτήρα τους, όπως έγινε σε ανάλογες περιπτώσεις, στα κατεχόμενα στην Κύπρο κ.α.».
Διώξεις χριστιανών
Σε ερώτηση για τις διώξεις κατά των χριστιανών ο κ. Χαρακόπουλος σημείωσε ότι «πράγματι τα στοιχεία της Opendoorsusa (World Watch List 2021) που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα, και αφορούν τις διώξεις κατά των χριστιανών, είναι θλιβερά. Κάθε μέρα, 13 χριστιανοί σκοτώνονται λόγω της πίστης τους, 12 εκκλησίες ή χριστιανικά κτίρια δέχονται επίθεση και 12 χριστιανοί συλλαμβάνονται ή φυλακίζονται αδικαιολόγητα, ενώ άλλοι 5 απάγονται. Συνολικά για το 2020, 4.761 Χριστιανοί δολοφονήθηκαν για την πίστη τους και 4.888 εκκλησίες ή χριστιανικά κτίρια δέχτηκαν επίθεση» και πρόσθεσε ότι «δυστυχώς, φαινόμενα ρατσισμού κατά του χριστιανισμού εντοπίζονται και στον λεγόμενο χριστιανικό κόσμο, ακόμη και στην πατρίδα μας […] όπου η Ορθοδοξία είναι ταυτισμένη με το έθνος, όπως απέδειξε και η επανάσταση του 1821, τα 200 χρόνια από την οποία εορτάζουμε φέτος. Ωστόσο, όπως όλοι είδαμε, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ όχι μόνον εκκλησιάστηκε πριν ορκιστεί, αλλά ορκίστηκε και στο ευαγγέλιο».
Δημογραφικό
Τέλος, για το δημογραφικό πρόβλημα επισήμανε ότι «η Εκκλησία μπορεί να διαδραματίσει πιο κομβικό ρόλο στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, κι αυτό το απέδειξε στις περιπτώσεις που είχε άμεση εμπλοκή προς αυτήν την κατεύθυνση. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο έργο που ξεκίνησε επί μακαριστού Χριστοδούλου στη Θράκη. Εννοώ με την στήριξη των νέων οικογενειών, των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, ιδιαίτερα στα χρόνια της κρίσης. […] Για όλα αυτά ευχαρίστησα και δημόσια την Εκκλησία στο πρόσωπο του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου, με την ευκαιρία της παράδοσης του Πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής της βουλής».