Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021

Το πρώτο ντοκιμαντέρ για τη Μαντώ Μαυρογένους από την Γεωργία Μπιτάκου


    
Ντοκιμαντέρ για τη ζωή, το έργο και τη δράση της ηρωίδας της Επανάστασης, της μοναδικής γυναίκας που φέρει τον τίτλο... 

 
της Αντιστρατήγου, Μαντώς Μαυρογένους, ετοιμάζει η ανεξάρτητη δημοσιογράφος και νομικός Γεωργία Μπιτάκου.

Με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση, θα ταξιδέψει μέσα στο Φεβρουάριο στις περιοχές που γεννήθηκε, πολέμησε συνδέθηκε η σπουδαία επαναστάτισσα Μαντώ, ξεκινώντας από την Τεργέστη Ιταλίας εκεί που ήκμαζε η ελληνική παροικία τα προεπαναστατικά χρόνια, τόπο γέννησης και ανατροφής της Μαυρογένους, την Πάρο, που γεννήθηκαν οι πρόγονοί της και πέθανε η Μαντώ, τη Μύκονο όπου γεννήθηκε η μητέρα της αλλά και διέμεινε και πολέμησε για την Ελευθερία της η μαχήτρια, την Τήνο όπου εκπαιδεύτηκε και μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία από το θείο της τον Παπα - Μαυρο και φυσικά Ναύπλιο τόπο κατοικίας της για πολλά χρόνια αλλά και γνωριμίας της με τον Αρχιστράτηγο Ήρωα Δημήτριο Υψηλάντη και μεγάλο της έρωτα.

Ακολούθως στην Κάρυστο, Πήλιο, Φωκίδα, Φθιώτιδα όπου πολέμησε αλλά και Αίγινα που συναντούσε τον αγαπημένο της φίλο και υποστηρικτή της, τον πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδος, Ιωάννη Καποδίστρια. 
 


Στόχος της δημοσιογράφου, που έχει εμπειρία και σε άλλες της παραγωγές προβολής της Ελλάδος, είναι να δικαιωθεί η μνήμη της Αρχόντισσας των Κυκλάδων που δυστυχώς γνωρίζουμε την ιστορία της μόνο μέσα από βιβλία και αναφορές ξένων περιηγητών και ιστορικών, αλλά και να προβληθούν τα νησιά και πόλεις της πατρίδας μας μέσα από τις τηλεοπτικές και διαδικτυακές μεταδόσεις που έχει εξασφαλίσει σε Ιταλία, Αυστραλία και Ελλάδα, ενώ ενδιαφέρον έχουν δείξει και ομογενείς που θέλουν να διαδώσουν στους Έλληνες τρίτης γενιάς την ιστορία τους. 
 
 

«Είναι χρέος μας να τιμήσουμε τη μνήμη όσων έδωσαν νιάτα, πλούτη και ζωή για τη Λευτεριά της Πατρίδας μας και να συμβάλλουμε να διασωθεί η εθνική μας ταυτότητα που έρχεται να συνθλίψει με ραγδαία ταχύτητα η παγκοσμιοποίηση και οι νόμοι της», επισημαίνει η κα. Μπιτάκου και συμπληρώνει πως «η Μαντώ ήταν η πιο ανιδιοτελής αγωνίστρια της Επανάστασης δεν λογάριασε λεπτό το μέλλον της και τις δυσχέρειες που θα έβρισκε μπροστά της, αφού χάρισε στον Αγώνα όλη της την περιουσία το ποσό ''μαμούθ'' για την εποχή 700.000 γρόσια, εκποίησε όλα τα ακίνητα και κτήματα της προίκα της και μέχρι τέλους ζητιάνευε βοήθεια για τα ορφανά των αγωνιστών ενώ πέθανε μόνη και λησμονημένη.

Για μένα ήταν όνειρο ζωής να ερευνήσω για το έργο της και να αφήσω παρακαταθήκη στους νεότερους ένα ντοκιμαντέρ για τη σπουδαία αυτή γυναίκα και ίνδαλμά μου.

Στη διαδρομή αυτή στηρίζομαι στην ιδιωτική πρωτοβουλία και σε φίλους ανά την Ελλάδα που θα συμβάλλουν να τιμήσουμε την Αρχόντισσα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο»! 
 
 

Τα γυρίσματα θα ξεκινήσουν το Φεβρουάριο ενώ η πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ θα γίνει 17/3/2021 ημερομηνία που σηκώθηκε το λάβαρο της Επανάστασης στην Αρεόπολη Μάνης.