Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

Τριχοτιλλομανία: Η διαταραχή κατά την οποία τραβάς τις τρίχες από το κεφάλι σου


   
Η τριχοτιλλομανία είναι μία σοβαρή διαταραχή κατά την οποία οι ασθενείς τραβούν τα μαλλιά από το κρανίο, τα ματόκλαδα, τα φρύδια ή από άλλα μέρη του σώματος, οδηγώντας στην αλωπεκία.

Η...  

 
τριχοτιλλομανία ηπίου βαθμού μπορεί να κατασταλεί απλά με συγκέντρωση, ωστόσο υπάρχουν σοβαρές περιπτώσεις που η παρόρμηση που νιώθουν κάποια άτομα είναι τόσο ισχυρή, ώστε κάθε άλλη σκέψη να είναι σχεδόν αδύνατη.

Η τριχοτιλλομανία ονομάστηκε έτσι το 1889 από έναν Γάλλο δερματολόγο, τον Francois Hallopeau, από τις ελληνικές λέξεις «τρίχα» και «τίλλω», που σημαίνει τραβώ.

Πώς εμφανίζεται η Τριχοτιλλομανία;

Οι περισσότεροι άνθρωποι με «ΤΤΜ» τραβούν αρκετά μαλλιά, με αποτέλεσμα να δημιουργούν σημεία φαλάκρας στα κεφάλια τους, τα οποία προσπαθούν να καλύψουν με χτενίσματα, μαντήλια, περούκες ή μακιγιάζ. Σε άλλους μπορεί να λείπουν τρίχες από τα βλέφαρα, τα φρύδια, εμφανή μέρη του σώματος ή μη εμφανή, τα οποία καμουφλάρουν με μακιγιάζ, ρουχισμό ή άλλους τρόπους.

Τι κάνουν τα άτομα με Τριχοτιλλομανία;

Όσοι πάσχουν από τη συγκεκριμένη διαταραχή τραβούν τις τρίχες με τα δάχτυλα ή τσιμπιδάκι, συχνά καθώς παρακολουθούν τηλεόραση, διαβάζουν, σκέφτονται, μιλούν στο τηλέφωνο ή κοιτάζουν στον καθρέφτη. Μάλιστα, είναι πολύ σύνηθες η διαδικασία να εμπεριέχει ένα τελετουργικό ή αίσθημα για την «κατάλληλη τρίχα» που θα πρέπει να τραβηχτεί, αγγίζοντας και παίζοντας με την βγαλμένη τρίχα, δαγκώνοντας ή και καταπίνοντάς την.

Τι προκαλεί την Τριχοτιλλομανία;

Μέχρι σήμερα, τα αίτια της διαταραχής παραμένουν άγνωστα. Υπάρχει μια προκαταρκτική ένδειξη, που δείχνει πως πρόκειται για νευρο-βιολογική διαταραχή και πως η γενετική ίσως να παίζει ρόλο στην ανάπτυξή της.

Πότε ξεκινά η Τριχοτιλλομανία;

Η «ΤΤΜ» είναι δυνατό να ξεκινήσει σε οποιαδήποτε ηλικία, ωστόσο, συνήθως, εμφανίζεται στο τέλος της εφηβείας, στα 13 ή 14 χρόνια, υποδεικνύοντας ότι, σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλείται από ορμονικές αλλαγές. Ωστόσο, μερικές φορές ξεκινά νωρίς, από την παιδική ηλικία, όταν το βρέφος μπορεί για πρώτη φορά να φτάσει και να τραβήξει την τρίχα. Βέβαια, υπάρχουν και περιπτώσεις κατά τις οποίες το τράβηγμα της τρίχας ξεκινά σε περιόδους άγχους.

Πότε ξεπερνούν οι ασθενείς τη διαταραχή;

Είναι αδύνατο να προβλέψει κανείς τη διάρκεια της «ΤΤΜ» για οποιοδήποτε άτομο. Δίχως θεραπεία, τείνει να είναι μια χρονίζουσα κατάσταση, της οποίας η σοβαρότητα αυξομειώνεται. Εντούτοις, σε μερικές περιπτώσεις, κυρίως στα βρέφη ή τα μικρά παιδιά, το τράβηγμα των τριχών μπορεί να είναι ένα προσωρινό πρόβλημα, που ξεκινά και τελειώνει μυστηριωδώς.

Υποφέρουν τα άτομα με Τριχοτιλλομανία;

Πολλοί αναφέρουν ότι το τράβηγμα των τριχών από συγκεκριμένα μέρη του σώματος έχει ωραία αίσθηση, η οποία και συμβάλλει στην αδυναμία καταστολής αυτής της συμπεριφοράς. Άλλοι περιγράφουν την αίσθηση παρόμοια με το ξύσιμο μιας πληγής, που δίνει μια αίσθηση ανακούφισης. Παρόλα αυτά, μερικοί αναφέρουν ότι όντως πονάει, αλλά πως αισθάνονται αναγκασμένοι να τραβήξουν τις τρίχες.

Είναι η Τριχοτιλλομανία ένδειξη κακοποίησης ή συναισθηματικής διαταραχής;

Η «ΤΤΜ» εμφανίζεται σε άτομα που είναι ευτυχισμένα και ευκατάστατα, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια μιας περιόδου στρες, ενός τραύματος ή άλλης συναισθηματικής διαταραχής. Το τράβηγμα τριχών από μόνο του δεν αποτελεί ένδειξη συναισθηματικής διαταραχής ή κακοποίησης, αλλά και δεν αποκλείει τέτοια προβλήματα. Η κατάθλιψη είναι πολύ συνήθης σε άτομα με «ΤΤΜ» και πάντα θα πρέπει να εξετάζεται από την αρχή της θεραπείας.