Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

Το χωριό που «κρέμεται» στα βουνά της Λακωνίας


   
Ένας άγνωστος προορισμός που αξίζει να ανακαλύψετε - Δείτε τις φωτογραφίες 

     Η γεωγραφική της θέση κατά κάποιον τρόπο ορίζει και την ονομασία της, καθώς η Κρεμαστή μοιάζει να κρέμεται ανάμεσα στους ορεινούς όγκους της Λακωνίας όπου και εντοπίζεται.

Ένα...  

 
 
μικρό, ήσυχο, γραφικό και άγνωστο στο ευρύ κοινό χωριουδάκι, «βουτηγμένο» στην καρδιά του μεγαλείου της φύσης, η Κρεμαστή δημιουργήθηκε τον 15ο αιώνα κατά την μετακίνηση των πληθυσμών της εποχής και είναι χτισμένη σε υψόμετρο 860 μ. στις κατάφυτες πλαγιές του Πάρνωνα, με τη φύση ολόγυρά της να της δίνει και ξεχωριστή όψη αναλόγως την εποχή.

Λιγοστά παραδοσιακά πέτρινα σπίτια αρκετά μεγάλα αμφιθεατρικά χτισμένα στην πλαγιά του ορεινού όγκου συνθέτουν την εικόνα της Κρεμαστής. Τα περισσότερα από αυτά είναι δίπατα και μοιάζουν πολύ με σπίτια- οχυρά, καθώς δεν έχουν καθόλου ανοίγματα στο ισόγειο, ενώ διαθέτουν πολεμίστρες και αμπάρες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα όλων η λεγόμενη Καζάρμα, από τα παλαιότερα σπίτια του χωριού που σύμφωνα με την παράδοση υπήρξαν αρχηγεία των αγωνιστών της Επανάστασης του ’21.

Στα σημαντικότερα αξιοθέατα του χωριού η «Βρύση της Κρεμαστής» η οποία, σύμφωνα με επιγραφή που βρίσκεται χαραγμένη επάνω της, χρονολογείται από το 1722 και μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα αποτελούσε σημείο αναφοράς για την κοινωνική ζωή του χωριού.

Εκείνο το στοιχείο, ωστόσο, που μένει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη του επισκέπτη είναι η πλούσια φύση που περιβάλλει το χωριό με το υπέροχο και πανέμορφο ελατόδασος να κλέβει σίγουρα τις εντυπώσεις.
















newsbeast.gr