Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021

Έρευνα Prorata: Το 62% «βλέπει» εκλογές πριν το τέλος της τετραετίας


     

Εκλογές «βλέπει» ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων, ενώ και η πλειοψηφία δεν έμεινε ικανοποιημένη από τον ανασχηματισμό.

Αυτά... 

 

 

είναι τα αποτελέσματα της πανελλαδικής έρευνα της Prorata για την Ανίχνευση Στάσεων Και Δημοφιλίας Πολιτικών Προσώπων Ιανουάριος 2021 που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1800 ατόμων κατά το διάστημα 08/01/21 – 11/01/21.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων, ποσοστό 71%, δηλώνει λίγο ή και καθόλου ικανοποιημένo από τον ανασχηματισμό στον οποίο προχώρησε η ελληνική κυβέρνηση και μόλις το 24% αρκετά ή απόλυτα ικανοποιημένο.

Η αντίληψη που κυριαρχεί ως προς τις στοχεύσεις του ανασχηματισμού ήταν ότι η κυβέρνηση επιχείρησε «να δημιουργήσει ένα κυβερνητικό σχήμα εκλογικής ετοιμότητας» και «να εξυπηρετήσει φίλους και ημετέρους».
Μικρότερη διείσδυση στον πληθυσμό παρατηρείται στα αφηγήματα ότι επρόκειτο περί «αναβάθμισης της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματος» ή ότι «επιχειρήθηκε να διορθωθούν ορισμένες άστοχες επιλογές σε συγκεκριμένες θέσεις».



Υψηλό είναι και το ποσοστό εκείνων που θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν θα βγάλει την τετραετία με ποσοστό 62% να εκτιμά ότι διεξαχθούν εκλογές πριν από τη λήξη της τρέχουσας κυβερνητικής θητείας.

Να σημειωθεί ότι το 38% επιθυμεί να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές, ενώ το 57% να εξαντλήσει την τετραετία η κυβέρνηση Μητσοτάκη.



Δημοφιλία αρχηγών

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει με σημαντική διαφορά ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός, με το 46% να δηλώνει πως «σίγουρα ή μάλλον συμπαθεί» τον πρωθυπουργό.

Ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με ποσοστό 35%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με ποσοστό 29%, η Φώφη Γεννηματά με ποσοστό 24%, ο Γιάνης Βαρουφάκης με ποσοστό 23% και ως ουραγός μεταξύ των πολιτικών αρχηγών καταγράφεται ο Κυριάκος Βελόπουλος, με το αντίστοιχο ποσοστό των θετικών εντυπώσεων να περιορίζεται στο 10%.