Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021

Δήλωση Μιχάλη Κατρίνη, Υπεύθυνου Τομέα Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής για τα «Κόκκινα Δάνεια»


 
Παρά την πρωτοφανή διαφωνία μεταξύ του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και του υφυπουργού Οικονομικών σχετικά με το μοντέλο διαχείρισης των ‘’κόκκινων δανείων’’, η... 

 
κυβέρνηση μας απάντησε ότι βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία, στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών που διεξήχθη μετά από πρόταση του Κινήματος Αλλαγής.

Δεν απάντησε, όμως, στις ερωτήσεις που έθεσε το Κίνημα Αλλαγής και αφορούν τους Έλληνες πολίτες:

· Αν θα απελευθερωθούν πλήρως οι πλειστηριασμοί από την 1η Ιουνίου

· Αν θα επιδοτηθούν όλα τα επιχειρηματικά δάνεια μέσω της ‘’ΓΕΦΥΡΑΣ 2’’ ή θα αποκλειστούν τα ‘’κόκκινα’’, δηλαδή το 60%

· Αν θα ελαφρυνθούν τα κριτήρια χρηματοδότησης των επιχειρήσεων μέσω των τραπεζών, αφού μόνο το 4% των ενεργών επιχειρηματικών ΑΦΜ έχει πρόσβαση

Οι ‘’χιλιάδες ρυθμίσεις δανείων’’, από τις οποίες 6 στις 10 ξανακοκκινίζουν εντός τριμήνου, είναι ενδεικτικές του προβλήματος που υπάρχει στην κοινωνία και την αγορά.

Από την 1η Ιουνίου, η κυβέρνηση στέλνει τους οφειλέτες στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, χωρίς προστασία πρώτης κατοικίας για τους πραγματικά αδύναμους δανειολήπτες.

Μια πλατφόρμα που απέδωσε μόλις 2.268 ρυθμίσεις στα 3,5 χρόνια λειτουργίας της και θα ελέγχεται από το ‘’βασικό πιστωτή’’, δηλαδή τις τράπεζες.

Όσοι δε ρυθμίσουν-δηλαδή η πλειοψηφία-θα οδηγηθεί σε εκκαθάριση, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, με τους πλειστηριασμούς να έχουν απελευθερωθεί.

Η διαχείριση του ιδιωτικού χρέους των 240 δις ευρώ (εκ των οποίων 100 δις αφορούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τα υπόλοιπα οφειλές δε εφορία-ταμεία) θα κρίνει το κατά πόσον θα υπάρξουν χιλιάδες ‘’λουκέτα’’ και κατά πόσον θα χάσουν τη δουλειά τους χιλιάδες εργαζόμενοι το επόμενο διάστημα στη χώρα μας.

Το Κίνημα Αλλαγής, εδώ και 3 μήνες, έχει προτείνει ρύθμιση 120 δόσεων με κούρεμα 30% της οφειλής για όσους τηρούν τη ρύθμιση, ενώ από το 2017 έχει καταθέσει πρόταση για bad bank, πρόταση που στοχεύει στη βιωσιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και την προστασία των νοικοκυριών.

Δυστυχώς, κανένα από τα δύο δε βρίσκεται στις προτεραιότητες της κυβέρνησης.