Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

Ελευθερία Αρβανιτάκη: Όταν ανακάλυψα τα ρεμπέτικα ήταν σαν να ανακάλυψα έναν καινούργιο κόσμο

   

Το «Μουσικό Κουτί» ανοίγει για άλλο ένα βράδυ  
 
  Ελευθερία Αρβανιτάκη και Γιώργος Περρής θα βρεθούν στο πλατό της εκπομπής «Μουσικό Κουτί» την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021, στις 22:00, προσκεκλημένοι του Νίκου Πορτοκάλογλου και της Ρένας Μόρφη.

Οι... 

 
δύο καλεσμένοι, αλλά και οι οικοδεσπότες της εκπομπής μάς μεταφέρουν σε ένα δίωρο ξεχωριστό μουσικό ταξίδι από την Σκόπελο έως την Πλάκα και από τη Γαλλία έως την Ισπανία με τραγούδια της Λίνας Νικολακοπούλου, του Σταμάτη Σπανουδάκη, του Michel Legrand, του Νίκου Ζούδιαρη, του Θέμη Καραμουρατίδη, αλλά και του Nick Cave.

Οι δυο καλλιτέχνες όμως εκτός από ερμηνείες θα προσφέρουν και ξεχωριστές διηγήσεις από τη ζωή τους.

«Όταν ανακάλυψα τα ρεμπέτικα ήταν σαν να ανακάλυψα έναν καινούργιο κόσμο, σαν να ανακάλυπτα μία άλλη ιστορία της Ελλάδας» εξομολογείται η Ελευθερία Αρβανιτάκη, κάνοντας μια αναδρομή στα πρώτα χρόνια της καριέρας της: «Με την Οπισθοδρομική Κομπανία τριγυρνάγαμε και συλλέγαμε κομμάτια. Βρεθήκαμε κατά λάθος το καλοκαίρι του ’79 στη Σκόπελο… Παίζαμε σε μια ταβέρνα με τα παιδιά και ήρθε ο Σαββόπουλος να δει το κορίτσι της παρέας, να με δει. Στη συνέχεια μας έκανε πρόταση να παίξουμε στο πρόγραμμα που ετοίμαζε στην Πλάκα… Αυτό που πετύχαμε με την Οπισθοδρομική είναι ότι δεν παίζαμε τα τραγούδια για να αναβιώσουμε ένα κλίμα, αλλά τα φέρναμε στο σήμερα και στον πολιτισμό που κουβαλούσε ο καθένας από εμάς».

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου θυμάται την πρώτη του συνάντηση με την Ελευθερία Αρβανιτάκη: «Εκεί σε είδα και εγώ, στο πρόγραμμα “Γιγανταιώρημα” στον “Σκορπιό”. Θυμάμαι ένα κορίτσι που έμοιαζε περισσότερο σαν να έχει βγει από ροκ συγκρότημα παρά σαν λαϊκή τραγουδίστρια. Και έκανες αυτά τα παλιά τραγούδια να ακούγονται φρέσκα και δροσερά σαν να γράφτηκαν σήμερα».

Ο Γιώργος Περρής, που πορεύεται με πυξίδα του το «Χάρτινο το Φεγγαράκι», γεννήθηκε από Έλληνα πατέρα και Γαλλίδα μητέρα. Ο ίδιος αναφέρει για τις καταβολές του: «Υπήρχε μία διχοτομία στον τρόπο που μεγάλωσα. Από το πρωί μέχρι το μεσημέρι ήταν όλα ελληνικά, το σχολείο, οι φίλοι μου… Με το που γυρνούσα σπίτι, όλα… τούμπα. Γαλλική κουζίνα, γαλλικά βιβλία, γαλλικό τραγούδι… Μεγάλωσα κλέβοντας στοιχεία και από τις δύο χώρες. Τώρα είμαι 75% Έλληνας και 25% Γάλλος, αλλά αυτό αλλάζει ανάλογα με το πόσο εκνευρισμένος είμαι με την κάθε χώρα!»