Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021

Το χωριό – έκπληξη στους πρόποδες του Παρνασσού - Ένας διατηρητέος οικισμός που εντυπωσιάζει

 

Στις καταπράσινες πλαγιές του Παρνασσού, εκτός από τους δημοφιλείς προορισμούς της Αράχωβας και των Δελφών, ανακαλύπτει κανείς όμορφα, μικρά χωριουδάκια που κερδίζουν τις εντυπώσεις του κοινού και με το παραπάνω.

Ανάμεσά τους...  

 
και το Χρισσό, σε κοντινή απόσταση από τους Δελφούς (βρίσκεται 6 χλμ. δυτικά τους), στους πρόποδες του Παρνασσού και πάνω από τον ελαιώνα της Άμφισσας (μεταξύ Ιτέας και Άμφισσας). Πρόκειται για ένα χωριό που χαρίζει άκρως αυθεντικές εικόνες και παραδοσιακές στιγμές.      



Αυτός ο διατηρητέος οικισμός με τα αναπαλαιωμένα σπίτια χαρακτηρίζεται για την κεντρική γραφική πλατεία με τον αιωνόβιο πλάτανο, τις παραδοσιακές πέτρινες εκκλησίες, τον αυθεντικό ελληνικό καφέ και το φρέσκο κρέας που σερβίρουν οι ταβέρνες του.

Στα σημεία που αξίζει να επισκεφτεί κανείς το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, που περιβάλλεται από τα τείχη της Αρχαίας Κρίσας, καθώς και το νέο Εθνολογικό και Λαογραφικό Μουσείο στο διώροφο νεοκλασικό κτίριο που στέγαζε το σχολείο του χωριού, το οποίο φιλοξενεί την πλούσια συλλογή λαϊκής τέχνης του Ηλία Δαραδήμου.
 
  


Ο επισκέπτης του χωριού μπορεί να το επιλέξει ως ορμητήριο για εξορμήσεις στους Δελφούς και τον διάσημο αρχαιολογικό τους χώρο, μια βόλτα στην Αράχωβα ή να κατηφορίσει προς τη θάλασσα, στην Ιτέα και στο Γαλαξίδι.