Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021

Το χωριό του Ολύμπου που μοιάζει να ακουμπάει τον ουρανό



Ένας παραδοσιακός οικισμός με φανταστική θέα - Δείτε τις φωτογραφίες

Στις υπέροχες και κατάφυτες πλαγιές του Ολύμπου, συναντώνται κάποια από τα πιο όμοροφα και γραφικά ορεινά χωριά της χώρας. Φωλιασμένα στις καταπράσινες εκτάσεις του μοιάζουν να αναδύονται μέσα από την πλούσια φύση της περιοχής, όπως συμβαίνει και με τον Άγιο Παντελεήμονα. 
Σε... 


 

υψόμετρο 500 μέτρων, πρόκειται για έναν από τους δημοφιλέστερους ορεινούς προορισμούς στη Βόρεια Ελλάδα. Ο γραφικός παραδοσιακός οικισμός προσφέρει φανταστική θέα προς το Κάστρο του Πλαταμώνα, το Θερμαϊκό Κόλπο και τα παράλια της Πιερίας.

Ο Παλαιός Παντελεήμονας είχε σχεδόν ερημώσει τη δεκαετία του ’50, αλλά μερικές δεκαετίες αργότερα αναπαλαιώθηκε και μπήκε σε τροχιά τουριστικής ανάπτυξης διατηρώντας τα χαρακτηριστικά που τον κατέστησαν αγαπημένο προορισμό έως και σήμερα.

Αυτό το υπέροχο πέτρινο χωριό κερδίζει τον επισκέπτη του με την πρώτη ματιά. Το καλντερίμι που ξεκινάει από την είσοδο του χωριού, στο σημείο στάθμευσης των αυτοκινήτων, οδηγεί στην πλακόστρωτη πλατεία, όπου δεσπόζουν η εκκλησία του Παντελεήμονα και το παλιό σχολείο κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια.

Η θέα από εδώ ψηλά είναι μαγευτική. Πέτρινα σπίτια και γραφικά καταστήματα που πωλούν είδη λαϊκής τέχνης και παραδοσιακά προϊόντα πλαισιώνουν τα πλακόστρωτα δρομάκια του οικισμού. Ολόγυρα, πυκνά δάση από καστανιές και οξιές προκαλούν τους φυσιολάτρες να τα διασχίσουν.

Το χωριό της Άνω Σκοτίνας, το κάστρο του Πλαταμώνα, ο αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο του Δίου και το Αρχαιολογικό Πάρκο Λειβήθρων βρίσκονται σε κοντινή απόσταση και παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον.  

 









newsbeast.gr