Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

Η σημασία του πρωινού στην προσπάθεια για απώλεια περιττών κιλών


  
Αρκετοί είναι οι άνθρωποι που δεν προτιμούν να παίρνουν πρωινό, όμως δεν γνωρίζουν ότι σε μία ισορροπημένη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Θα... 

 
εξακολουθούσατε να μένετε νηστικοί το πρωί, εάν γνωρίζατε ότι:
  • Το πρωινό ξυπνάει τον εγκέφαλο και μας τροφοδοτεί με την απαραίτητη, για το ξεκίνημα της ημέρας μας, ενέργεια. Μάλιστα τo breakfast, αγγλιστί, σημαίνει σπάω τη νηστεία (break fast).
  • Ένα γεύμα το πρωί δίνει το εναρκτήριο λάκτισμα στο μεταβολισμό μας και βοηθά στην καλύτερη ρύθμιση του σωματικού μας βάρους.
  • Με ένα πλήρες πρωινό ικανοποιούμε σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες μας σε θρεπτικά συστατικά, όπως το ασβέστιο, οι φυτικές ίνες, οι βιταμίνες Α & C.
  • Ο καταμερισμός του φαγητού, αρχής γενομένης από το πρωί, βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων και βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα.
  • Το 25-30% των θερμίδων που «δικαιούμαστε» να φάμε μέσα στην ημέρα θα πρέπει να τις «τρώμε» το πρωί

Είναι σημαντικό δε, η ενέργεια αυτή να περιέχει όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά -δηλαδή από υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λιπαρά, τότε μόνο το πρωινό μας θα είναι πλήρες. Καλό θα ήταν λοιπόν να ξεκινάμε τη μέρα μας με γεμάτο στομάχι, διότι, ως γνωστόν, νηστικό αρκούδι δεν χορεύει! Αυτό ωστόσο σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι «πρωί είναι… ό,τι και να φάω, θα τα κάψω μέχρι το βράδυ!».

Πότε λοιπόν το πρωινό μας είναι πλήρες και πότε γίνεται… λουκούλλειο; Θα πρέπει να κάνουμε μαθηματικές πράξεις με χαρτί και με μολύβι για να οργανώσουμε ένα σωστό πρωινό; Ή μήπως υπάρχει ένας πιο εύκολος τρόπος για να υπολογίσουμε τι αλλά και πόσο θα πρέπει να φάμε;

Το πόσο θα φάμε εξαρτάται λιγότερο από το πόσο πεινάμε. Επηρεάζεται κυρίως από το περιβάλλον μας! Είμαστε δηλαδή επιρρεπείς να φάμε περισσότερο για παράδειγμα όταν αντικρύζουμε πολύ φαγητό σε ένα μπουφέ, όταν σερβίρουμε σε ένα μεγαλύτερο πιάτο, όταν τρώμε αφηρημένα βλέποντας τηλεόραση ή όταν όλοι στην παρέα είναι καλοφαγάδες!

Τι φταίει λοιπόν, που σήμερα τρώμε περισσότερο;

  • Πολύ, φθηνό και γρήγορο φαγητό.
  • Μεγαλύτερες μερίδες… πολύ μεγαλύτερες από την περίφημη μερίδα εστιατορίου.
  • Xtra Large… συσκευασίες.
  • Πιάτα και ποτήρια στην… ανάπτυξη!

Συγκριτικά με τριάντα χρόνια πριν, οι μερίδες μας σήμερα είναι διπλάσιες και σε ορισμένες περιπτώσεις πενταπλάσιες! Μπορεί να μην ευθύνονται μόνο οι μεγαλύτερες μερίδες που σήμερα τρώμε δύο έως και τέσσερις φορές περισσότερο συγκριτικά με τους γονείς και τους παππούδες μας, ωστόσο το μέγεθος της μερίδας φαίνεται να ανεβαίνει χεράκι – χεράκι μαζί με το νούμερο στα παντελόνια!  Σερβίροντας λοιπόν μεγαλύτερη μερίδα τρώμε έως και 30% περισσότερο φαγητό. Αυτό μεταφράζεται σε 200 θερμίδες επιπλέον κάθε μέρα. Δεν θα πρέπει συνεπώς να εκπλαγούμε εάν ο δείκτης στη ζυγαριά μας έχει ανέβει 10 κιλά, μόλις σε έναν χρόνο.