Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021

1 δις σε λίγα λεπτά: Η «Μαύρη Τετάρτη» που ο Τζορτζ Σόρος στραγγάλισε την στερλίνα με το κόλπο του αιώνα

 


Η μέρα που άλλαξε τα πάντα

Το όνομα του Τζορτζ Σόρος είναι από εκείνα που τα γνωρίζουν όλοι, χωρίς πάντως να είναι σε θέση να σου πουν πολλά για τις επιχειρηματικές δραστηριότητές του. Στην αφήγηση της κοινής γνώμης ο...  

 
Αμερικανός με ουγγρική καταγωγή επιχειρηματίας είναι απλά ένας άνθρωπος που κατορθώνει να βγάζει λεφτά όταν ο απλός κόσμος τα χάνει και οι οικονομίες βυθίζονται σε ύφεση.

Συνήθως, μάλιστα, σε αυτόν χρεώνονται συχνά και οι ίδιες οι κρίσεις. Πέρα από τις γνωστές θεωρίες συνωμοσίας στις οποίες πρωταγωνιστεί έτσι κι αλλιώς και λόγω της εβραϊκής πίστης του, η αλήθεια είναι ότι επενδυτές του δικού του μεγέθους έχουν την δύναμη και την οικονομική ισχύ να επηρεάσουν καταστάσεις προς όφελός τους.


Μπορεί ο ίδιος να απαντά ότι απλά έχει το ταλέντο και την τύχη να προβλέπει τους κύκλους και τις τάσεις στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά δίχως αμφιβολία το να διαθέτεις σχεδόν απεριόριστο κεφάλαιο μέσω συνεργασιών με άλλους μεγιστάνες σου επιτρέπει πολλές φορές το να διαμορφώσεις συνθήκες οι οποίες οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα σε βγάλουν κερδισμένο.

Άλλωστε πλέον τα λεγόμενα επενδυτικά fund, εκμεταλλεύονται τους χαλαρούς νόμους, τα παραθυράκια τους ή ευνοϊκές διατάξεις που εντελώς… συμπτωματικά ψηφίστηκαν «εν αγνοία σου» και προστατεύουν τα συμφέροντά τους. Έτσι πάνε αυτά… Και έχοντας συγκεντρώσει τόσο «χαρτί» και διαπραγματευτική δύναμη στα χέρια τους, μπορούν να τα βάλουν ακόμη και με κυβερνήσεις κρατών, όχι μόνο του μεγέθους της Ελλάδας αλλά και με κραταιές οικονομίες σαν αυτήν της Μεγάλης Βρετανίας.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ