Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021

Τσικνοπέμπτη: 10 συμβουλές για να κάνετε το τέλειο ψήσιμο

 

10 συμβουλές για να ψήσετε σαν επαγγελματίες


Η Τσικνοπέμπτη απέχει μόλις μερικές ώρες και ξέρουμε πως η ανυπομονησία για να... φάτε, είναι μεγάλη. Πώς λοιπόν θα κάνετε το τέλειο ψήσιμο.  

Δείτε παρακάτω 



Το κρέας στην ψησταριά είναι σίγουρα αυτό που θα κυριαρχήσει στα πιάτα των περισσότερων την Τσικνοπέμπτη.

Φέτος, μπορεί να μην την περάσετε όπως ίσως θα θέλατε, με μεγάλη παρέα και χωρίς χρονικό περιορισμό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να καταπλήξετε αυτούς τους λίγους με τις δεξιότητές σας στο ψήσιμο!
Έτσι, παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά μερικές συμβουλές για να το καταφέρετε.

10 tips για να ψήσετε σαν επαγγελματίες

Tip 1: Οι περισσότεροι αλατίζουν το κρέας πριν το βάλουν στη φωτιά κι αυτός είναι ο λόγος που πολλές φορές είναι δύσκολο να κοπεί αφού μαγειρευτεί. Το κρέας πρέπει να αλατίζεται λίγο πριν βγει από τη φωτιά, ειδάλλως το αλάτι απορροφά όλους τους χυμούς του με αποτέλεσμα να στεγνώσει. Κάτι άλλο που συνηθίζεται είναι το κρέας να το γυρνούν με πιρούνα ενώ ψήνεται. Λάθος. Έτσι επιτρέπεται η έξοδος των χυμών από το εσωτερικό του. Συνιστάται να προμηθευτείτε λαβίδα.

Tip 2: Πριν το ψήσιμο καλό είναι να βεβαιωθείτε ότι δίπλα σας έχετε ό,τι εργαλείο θα χρειαστείτε: Λαβίδες, σκεύη, τσιμπίδες, γάντια κλπ. Αν τα ψάχνετε τελευταία στιγμή αφήνοντας το φαγητό, υπάρχει κίνδυνος να καεί.

Tip 3: Μην βάζετε ποτέ το κρέας για ψήσιμο αμέσως αφού το βγάλετε από το ψυγείο. Δεν πρέπει να είναι παγωμένο και πρέπει να ψηθεί στα γρήγορα και να γυριστεί μόνο μία φορά. Διαφορετικά, θα ψηθεί εξωτερικά αλλά μέσα θα είναι ωμό.

Tip 4: Όσοι χρησιμοποιείτε ψησταριά με κάβουρνο: Εάν κατά τη διάρκεια του ψησίματος δημιουργηθούν έντονες φλόγες, μην τις σβήσετε με νερό. Καλύτερα να ρίξετε χοντρό αλάτι πάνω στα κάρβουνα ώσπου να κοπάσει η φωτιά. Επίσης, μπορείτε να ψεκάσετε με λίγο κόκκινο κρασί.

Tip 5: Μην φορτώνετε την ψησταριά με πολύ κρέας. Καλό είναι ένα σημείο στην ψησταριά να παραμένει κενό και δροσερό σε σύγκριση με την υπόλοιπη επιφάνεια. Έτσι, θα έχετε μία «ζώνη ασφαλείας» επιτρέποντάς σας να μετακινήσετε το κρέας για να μην καεί, εάν αυτό χρειαστεί.

Tip 6: Για να βγει το κρέας ζουμερό και νόστιμο χρειάζεται μαρινάδα. Προτιμήστε όξινες μαρινάδες με χυμό λεμονιού, κρασί ή ξύδι. Αυτά τα όξινα συστατικά ελευθερώνουν τις πρωτεΐνες του κρέατος κάνοντας την επιφάνεια μαλακότερη. Βασικό είναι και το λάδι που θα χρησιμοποιήσετε στη μαρινάδα, καθώς αυτό είναι που εμποδίζει το φαγητό από το να στεγνώσει. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και πρόσθετα υλικά όπως το σκόρδο ή το τζίντζερ. Αφού ετοιμάσετε τη μαρινάδα, αλείψτε το κρέας με αυτή, τυλίξτε το με μεμβράνη και αφήστε το για μερικές ώρες. Μετά ξεκινήστε το ψήσιμο. Αν θέλετε να διατηρηθεί μαλακό, μπορείτε να το αλείφετε και ενώ ψήνεται.


Tip 7: Το φαγητό εξακολουθεί να ψήνεται ακόμη κι όταν βγει από την σχάρα, οπότε καλό είναι να το βγάζετε από τη φωτιά λίγο πριν φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Για έξτρα βοήθεια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε θερμόμετρο.

Tip 8: Μπορεί το ψήσιμο του ψαριού να φαίνεται δύσκολο σε μερικούς και η αλήθεια είναι ότι θέλει ειδική μεταχείριση. Αν ακολουθήσετε μερικούς βασικούς κανόνες, θα μπορέσετε να το απολαύσετε στο έπακρο. Θυμηθείτε λοιπόν να λαδώσετε τα ψάρια σας με πινέλο πριν τα βάλετε στην σχάρα ώστε να μην κολλήσου και σιγουρευτείτε πως θα περάσουν λίγα λεπτά πριν τα μετακινήσετε καθώς μπορεί να διαλυθούν εάν δεν έχει δημιουργηθεί μία λεπτή κρούστα.

Tip 9: Ο καθαρισμός του εξοπλισμού είναι φυσικά σημαντικός αλλά όχι αρκετός για να διατηρήσει την ψησταριά στη μέγιστη δυνατή απόδοση για χρόνια. Πρέπει να έχετε στο νου σας και την αποθήκευσή της. Φροντίστε να μην την αφήνετε εκτεθειμένη στη βροχή και τον ήλιο και να την τοποθετείτε σε στεγνά και σκιερά μέρη με το κάλυμμά της.

Tip 10: Προς αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων καλό είναι να ακολουθείτε μερικούς γενικούς κανόνες υγιεινής. Δώστε, για παράδειγμα, μεγάλη προσοχή στις επιφάνειες κοπής και τις πιατέλες σας. Μην ακουμπάτε ποτέ στο ίδιο σημείο το ωμό και το ψημένο κρέας καθώς τα βακτήρια του ωμού ενδεχομένως να προκαλέσουν ζημιά στην υγεία σας. Αποφύγετε επίσης να χρησιμοποιήσετε την ίδια επιφάνεια κοπής για διαφορετικά κρέατα. Όταν τελειώσετε με την κοπή καθαρίστε επιμελώς τις επιφάνειές σας.