Κυριακή 14 Μαρτίου 2021

Σαν σήμερα το 1975 «φεύγει» ο Αριστοτέλης Ωνάσης, δυο χρόνια μετά τον ύποπτο θάνατο του γιου του Αλέξανδρου


Αριστοτέλης Ωνάσης. O Έλληνας κροίσος. O Αρίστος. O ισχυρός και πεισματάρης. O γλεντζές. O φιλόδοξος. Άρης the Greek.

Από την μέρα που κάνει την εμφάνιση του στο παγκόσμιο επιχειρηματικό στερέωμα, τη δεκαετία του 1920 στην Αργεντινή, πολλά επίθετα θα μπορούσαν να ακολουθήσουν τη φήμη του.
Σύμφωνα με... 
 
 
κάποιους βιογράφους του, ο μικρός Αρίστος κατά τη διάρκεια της καταστροφής της Σμύρνης αποφεύγει την εκτέλεση από τους Τούρκους δηλώνοντας νεότερος. Γεννιέται το 1906, πιθανόν στις 22 Ιανουαρίου στη Σμύρνη, από τον Σωκράτη και την Πηνελόπη. Ο πατέρας του, επιτυχημένος καπνέμπορος που αργότερα κατάφερε να γίνει διευθυντής του Επιμελητηρίου της πόλης.

Μέσα από τις στάχτες της Μικρασιατικής καταστροφής το παιδί που βιώνει τον όλεθρο και διαφεύγει μέσα σε μια μικρή βάρκα, χάρη στο ιδιοφυές επιχειρηματικό του ταλέντο, αναδεικνύεται πολύ γρήγορα σε έναν από τους μεγαλύτερους εφοπλιστές στον κόσμο. Καταφέρνει να δημιουργήσει μια αυτοκρατορία και να γίνει ο άνθρωπος που «αγαπούσαν να μισούν» οι πιο ισχυροί του πλανήτη. Το όνομα του γίνεται συνώνυμο του μύθου και της επιτυχίας όχι μόνο στον διευρημένο επιχειρηματικό «κύκλο» του αλλά για κάθε απλό άνθρωπο των καιρών του. Ο νεαρός λοιπόν που ετοιμαζόταν, ως γόνος ευκατάστατης οικογένειας να σπουδάσει στην Οξφόρδη, βρέθηκε στη γραμμή συσσιτίου στην Αθήνα και από εκεί μετανάστης στο λιμάνι του Μπουένος Άιρες με μόνο 100 δολλάρια στην τσέπη. Αρχικά μοιράζεται το ίδιο δωμάτιο με τον ξάδερφό του, δουλεύοντας διαφορετικές ώρες για να μπορούν να κοιμούνται στο ένα και μοναδικό κρεβάτι. Η βραδινή βάρδια στην εταιρεία τηλεφωνίας επιτρέπει στον Ωνάση να εξασκηθεί στις ξένες γλώσσες αλλά και να διεισδύσει στα μυστικά των επιχειρηματικών εξελίξεων.

Την ημέρα συναναστρέφεται με τα «σωστά» άτομα της εποχής, ανάμεσά τους και η Εβίτα Περόν. Ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση ξεκινά από το εμπόριο καπνού και στη συνέχεια λανσάρει τσιγάρο με ροζ άκρη για κυρίες. Με το ένστικτο του Έλληνα για τη ναυτιλία και την εμμονή του να γίνει εφοπλιστής μπαίνει στη ναυτιλιακή αγορά αγοράζοντας 2 παροπλισμένα πλοία, που μόνο η μπογιά κρατά τις λαμαρίνες τους ενωμένες. Με αρκετό ρίσκο και εξαιρετικό συγχρονισμό καταφέρνει να αναπτύξει το στόλο του σε περίοδο κρίσης. Το 1938 καθελκύει από σουηδικό ναυπηγείο το «Άριστον», το πρώτο πλοίο που ναυπήγησε ποτέ, αλλά και το μεγαλύτερο σε χωρητικότητα για την εποχή.

Σε μικρό διάστημα «χτίζει» άλλα 2 αντίστοιχα πλοία πιστεύοντας πως τα μεγαλύτερα τάνκερ είναι και πιο οικονομικά. Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος φέρνει άσχημες μνήμες στο μυαλό του, ωστόσο αποτελεί μόνο μια παύση στην επιχειρηματική του άνοδο. Το 1946 παντρεύεται την κόρη του εφοπλιστή Σταύρου Λιβανού, Αθηνά-Τίνα Λιβανού και αποκτά δύο παιδιά την Χριστίνα και τον Αλέξανδρο. Το 1953 γνωρίζει τον Πρίγκιπα Ρενιέ και αποκτά εξουσία στο πριγκιπάτο του Μονακό εξαγοράζοντας μεγάλο ποσοστό στη τράπεζα που διοικεί τον μικρό αυτό φορολογικό παράδεισο συμβάλλοντας στην ανάκτηση της χαμένης αίγλης του. Το 1956 με παρότρυνση του Κωνσταντίνου Καραμανλή αγοράζει την αεροπορική εταιρεία Τ.Α.Ε για 2.000.000 δολλάρια και ιδρύει την Ολυμπιακή Αεροπορία που σε μικρό χρονικό φιγουράρει στις 5 καλύτερες αεροπορικές εταιρείες στο κόσμο.

Ο Ωνάσης αριθμεί πλέον πάνω από 60 εταιρείες και είναι παντοδύναμος. Το 1963 αγοράζει τον Σκορπιό, ένα άγονο νησί κοντά στη Λευκάδα και φέρνει την Ελλάδα στο επίκεντρο του κόσμου. Στη θρυλική θαλαμηγό Χριστίνα τα πάρτυ του γράφουν ιστορία και οι διάσημοι καλεσμένοι του, όπως ο Ουίνστον Τσόρτσιλ και η Γκρέτα Γκάρμπο, γοητευμένοι από τον εκρηκτικό Έλληνα διαδίδουν τα νέα στα πέρατα της Γης. Εκεί γεννιέται ένα απ τα θρυλικότερα και μοιραία ειδύλλια όλων των εποχών. Η παρουσία της Τίνας Λιβανού δεν εμπόδισε τον Έλληνα κροίσο να μπλέξει στα δίχτυα του την diva Μαρία Κάλλας, καλεσμένη του Ωνάση μαζί με τον άνδρα και μέντορα της Τζοβάννι Μπατίστα Μενεγκίνι. Το διαζύγιο με την Τίνα μετά από περίπου 10 χρόνια γάμου ήταν για τον Ωνάση και επίσημα η αφετηρία για άλλα μεγαλύτερα στοιχήματα. Το 1968 παντρεύεται την Ζακλίν Μπουβιέ και μπαίνει για τα καλά στο μάτι των Αμερικάνων. Ο φάκελος «Ωνάσης» στο FBI μετρά ήδη πάνω από 4.000 σελίδες.

Οι φωτογράφοι είχαν γίνει καθημερινό φαινόμενο στη ζωή του και όπως όλοι οι μεγάλοι μύθοι έτσι κ εκείνος είχε τον προσωπικό του. Ο Δημητρης Λυμπερόπουλος θα είναι ο paparazzi που θα δείξει την χήρα του δολοφονηθέντος προέδρου των ΗΠΑ, Τζόν.Φ. Κέννεντυ χωρίς τα πανάκριβα ταγιέρ της, γυμνή σε όλο το κόσμο. Ο Ωνάσης αντί να θυμώσει γεμάτος καμάρι αναφωνούσε στην οργισμένη Τζάκυ »μα είσαι κούκλα»..!

Μοιραία μέρα για τον Έλληνα κροίσο η Τρίτη 23 Ιανουαρίου 1973, όταν αναγκάστηκε να πάρει την πιο δύσκολη απόφαση της ζωής του. Συντετριμμένος δίνει την συγκατάθεση του να αποδεσμεύσουν από τα μηχανήματα στήριξης τον λατρεμένο του γιο Αλέξανδρο. Το αεροπλάνο που πιλοτάριζε κατέπεσε στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, δευτερόλεπτα μετά την απογείωση του. Από την πρώτη στιγμή πίστευε ότι ήταν εγκληματική ενέργεια και επικήρυξε τους δολοφόνους του γιού του με 1.000.000$, επικήρυξη που ισχύει και σήμερα. Δικαιώνεται όταν και τα 3 πορίσματα έδειχναν ότι υπήρξε ανάποδη τοποθέτηση των πηδαλίων κλίσεως με αποτέλεσμα το αεροσκάφος να μην υπακούει στις εντολές του πιλότου.

Χάνει κάθε ενδιαφέρον για τις επιχειρήσεις και δύο χρόνια μετά το θάνατο του γιού του, στις 15 Μαρτίου 1975 σβήνει σε νοσοκομείο του Παρισιού από μυασθένεια. Ο άνθρωπος που τα ήθελε όλα, αφού πρώτα τα κατέκτησε έχασε τα πιο σημαντικά.

www.ellines.com