Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021

Την επόμενη ημέρα της πανδημίας έρχονται λουκέτα και ανεργία


 
  Χιλιάδες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα βιωσιμότητα

Η υγειονομική κρίση μπορεί να περάσει και σχετικά σύντομα, αλλά οι οικονομικές επιπτώσεις της με τις ανάλογες κοινωνικές αναφορές θα καταγράφονται για πολλά χρόνια.

Το... 

 

 

φάσμα της χρεοκοπίας πλανάται πλέον πάνω από την Ευρώπη και η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση.
Χιλιάδες επιχειρήσεις σε κλάδους όπως ο τουρισμός, η εστίαση, η μεταποίηση, η βιοτεχνία, οι μεταφορές, ακόμα και η βιομηχανία αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα βιωσιμότητας.

Τα μέτρα στήριξης που ανακοινώνει εδώ κι έναν χρόνο η κυβέρνηση αντιμετωπίζουν επιδερμικά το πρόβλημα και σίγουρα δεν μπορούν να ανατάξουν την πορεία που διαφαίνεται. Ειδικά στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης, που αποτελούν κρίσιμο μέγεθος για την ελληνική οικονομία, οι προβλέψεις είναι εξαιρετικά δυσοίωνες.   



Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι το 50% των επιχειρήσεων αυτών θα δυσκολευτεί να ανοίξει και να αντέξει μετά τη σταδιακή άρση των περιοριστικών όρων. Το 50%. Αυτό σημαίνει εκτίναξη της ανεργίας, της φτώχειας, μείωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και ανάλογη υστέρηση δημόσιων εσόδων.

Το ταμείο είναι ήδη μείον και αυτό αναμένεται να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια. Το ελληνικό κράτος μόνο ξοδεύει χωρίς να εισπράττει κι αυτό ακυρώνει την ουσία των μέτρων στήριξης. Εξαγγέλλονται αλλά δεν πληρώνονται και οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να αντέξουν περισσότερο. Φαύλος κύκλος. Τα χρήματα που θα έστελνε η ΕΕ θα μπορούσαμε να πούμε στην υπερβολή ότι δεν έχουν τυπωθεί ακόμη και σίγουρα δεν μπορούν να κάνουν τη διαφορά μεταξύ επιχειρηματικής επιβίωσης και θανάτου.


Όλοι οι παράγοντες της αγοράς κάνουν εδώ και μήνες πανομοιότυπες δηλώσεις: Τα μέτρα είναι στη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν αρκούν.

Οι πρόεδροι του ΕΒΕΑ, του Επαγγελματικού επιμελητηρίου (ΕΕΑ), του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου (ΒΕΑ), του βιοτεχνικού κόσμου (ΓΣΕΒΕΕ), της εστίασης, του τουρισμού, των μεταφορών, ακόμα και ιδιοκτητών ακινήτων όχι μόνο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αλλά καταβάλλουν απέλπιδες προσπάθειες για αύξηση των μέτρων στήριξης. Ακόμα και για κούρεμα οφειλών-διαγραφή χρεών, που δεν έγινε ούτε στην οικονομική κρίση του 2010. Μιλούν πλέον ανοιχτά για μια «σεισάχθεια» ως μόνη λύση στο διαφαινόμενο αδιέξοδο και την καταστροφή.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό αυτή τη φορά. Η πλειονότητα των χωρών της ΕΕ αντιμετωπίζει τους ίδιους κινδύνους και το ίδιο ζοφερό μέλλον. Άλλες λιγότερο, άλλες περισσότερο.

Η κρίση που προκάλεσε η πανδημία της Covid-19 «τράβηξε χειρόφρενο» σε ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη, μεταξύ περιοριστικών μέτρων και κλεισίματος ολόκληρων τμημάτων της οικονομίας, ωστόσο ορισμένοι κλάδοι επλήγησαν σε μεγαλύτερο βαθμό από την κατάσταση αυτή.

Υποσχέσεις χωρίς άμεσο αντίκρισμα για τις επιχειρήσεις οι Επιστρεπτέες Προκαταβολές

«Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» από το κράτος, που φαίνεται να βιάζεται να ανακοινώσει μέτρα άμεσης στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων που δοκιμάζονται από την πανδημία, αλλά δεν δείχνει την ίδια σπουδή στην καταβολή των ποσών που το ίδιο ανακοινώνει ότι διαθέτει.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι Επιστρεπτέες Προκαταβολές προς τις επιχειρήσεις που... αισίως έχουν φθάσει τις επτά, αλλά καλά καλά δεν έχει εξοφληθεί η τέταρτη. Χιλιάδες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν το φάσμα της κατάρρευσης από τις επιπτώσεις της πανδημίας περιμένουν τις όποιες ενισχύσεις για να αντιμετωπίσουν άμεσες και πιεστικές ανάγκες. Μια από τις κρίσιμες έχει αναδειχθεί η Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Μετά την αιφνίδια και «σιωπηρή» αλλαγή των κριτηρίων ένταξης και κυρίως της περιόδου αναφοράς για τον τζίρο του δ΄ τριμήνου του 2020, πολλοί από όσους κατάφεραν να ενταχθούν δεν έχουν δει ακόμη το... χρώμα του χρήματος.

Σε κάθε περίπτωση χιλιάδες επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή μετά την τέταρτη δεν έχουν ακόμη εξοφληθεί και κυρίως δεν ξέρουν πότε θα αρχίσει η ροή του χρήματος. Κι αυτό το τελευταίο είναι το χειρότερο, καθώς δεν μπορούν να προγραμματίσουν τις δικές τους πληρωμές.
Χαρακτηριστική είναι η απόγνωση που μεταφέρει αναγνώστης του zougla.gr, κάνοντας έκκληση στο οικονομικό επιτελείο για επιτάχυνση των πληρωμών της Επιστρεπτέας Προκαταβολής:

«Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι όπως η δική μου επιχείρηση, έτσι και πάρα πολλές άλλες επιχειρήσεις που γνωρίζω, ΔΕΝ έχουμε ακόμα εισπράξει την 5η επιστρεπτέα προκαταβολή σε οριστικοποιημένες και εγκεκριμένες αιτήσεις!! Πληρώνεται η 6η, ανακοινώνεται η 7η και τόσες άλλες πληρωμές και δεν γνωρίζουν την εξόφληση της 5ης για εκατοντάδες επιχειρήσεις. Επικοινωνούμε καθημερινά με την ΑΑΔΕ και με το ΥΠΟΙΚ από τις 28/01 και δεν γνωρίζει ΚΑΝΕΙΣ να μας ενημερώσει για την ημερομηνία καταβολής. Έχουν καθυστερήσει τόσο τις πληρωμές κάποιων εκατοντάδων επιχειρήσεων.

»Οι αιτήσεις που γνωρίζω είναι οριστικοποιημένες και εγκεκριμένες και σε διασταύρωση με υπαλλήλους της ΑΑΔΕ μας λένε ότι οι αιτήσεις είναι εγκεκριμένες, απλά δεν γνωρίζουν πότε θα πληρωθούν.

»Εμμέσως πλην σαφώς μας λένε ότι δεν έχουν διαθέσιμα χρήματα για την 5η.

»Την μία μας λένε ότι είναι θέμα διαθεσίμων και την άλλη ότι είναι θέμα συστήματος!! Γνωρίζουν όλοι πλέον ότι είναι χιλιάδες οι απλήρωτες επιχειρήσεις, μπορεί να το διαπιστώσει ο καθένας, απευθυνόμενος σε λογιστές!! ΟΛΟΙ οι λογιστές πιστοποιούν ότι έχουν πάρα πολλές απλήρωτες εγκεκριμένες αιτήσεις 5ης επιστρεπτέας.
Κανένα μέσο δεν το έχει αναδείξει, κανένα μέσο δεν το έχει αναφέρει!».