Παρασκευή 2 Απριλίου 2021

ΗΠΑ και άλλες 13 χώρες αμφισβητούν την ακεραιότητα της έρευνας του ΠΟΥ στην Κίνα για την προέλευση του ιού του ΚΚΚ



Του Gq Pan

Οι Ηνωμένες Πολιτείες την Τρίτη εξέφρασαν από κοινού με 13 άλλες χώρες τις ανησυχίες τους για μια έρευνα του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την προέλευση του ιού του ΚΚΚ, αναφέροντας την καθυστέρηση της τελικής αναφοράς και την έλλειψη πρόσβασης σε κρίσιμα δεδομένα.

 
«Μαζί, υποστηρίζουμε [την εκκίνηση] μιας διαφανούς και ανεξάρτητης ανάλυσης και αξιολόγησης, χωρίς παρέμβαση και ακατάλληλη επιρροή, για την προέλευση της πανδημίας COVID-19», αναφέρει η δήλωση που υπογράφηκε από τις κυβερνήσεις της Αυστραλίας, Καναδά, Τσεχικής Δημοκρατίας, Δανίας, Εσθονίας, Ισραήλ, Ιαπωνίας, Λετονίας, Λιθουανίας, Νορβηγίας, Νότιας Κορέας, Σλοβενίας, Ηνωμένου Βασιλείου, και Ηνωμένων Πολιτειών.

«Για τον λόγο αυτόν, εκφράζουμε από κοινού κοινές μας ανησυχίες σχετικά με την πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε ο ΠΟΥ στην Κίνα», συνεχίζει η δήλωση, αναφερόμενη στην διεθνή αποστολή που εστάλη στην κινεζική μεγαλούπολη της Γουχάν, όπου ο ιός του ΚΚΚ (Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος) πρωτοεμφανίστηκε, και λέγοντας ότι η έρευνα ήταν «σημαντικά καθυστερημένη» και είχε έλλειψη πρόσβασης σε «πλήρη, αρχικά δεδομένα και δείγματα.»

Το κινεζικό κομμουνιστικό καθεστώς, αν και δεν αναφέρθηκε με άμεσο τρόπο στην κοινή δήλωση, έχει δεχθεί επίκριση για την εσκεμμένη παρακράτηση της αλήθειας σχετικά με τον ιό και για το ότι επέτρεψε τον ιό να εξαπλωθεί και να δημιουργήσει μια παγκόσμια κρίση. Το Πεκίνο για μήνες απέρριπτε προτάσεις για μια διεθνή έρευνα και μόνο αυτόν τον Ιανουάριο μια ομάδα ξένων ειδικών με επικεφαλής τον ΠΟΥ επιτράπηκε να διεξάγει μια έρευνα δύο εβδομάδων στην Γουχάν και να ανταλλάξει πληροφορίες με Κινέζους ομολόγους τους.

Η δεκαμελής ομάδα συνάντησε εμπόδια μετά την άφιξή της. Σε δύο μέλη απαγορεύτηκε η είσοδος στην Κίνα λόγω θεμάτων βίζας, τα οποία η Κινέζα εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών, Χουά Τσουνγίνγκ, απέδωσε σε «παρεξήγηση». Ένα άλλο μέλος, ο Αυστραλός μικροβιολόγος Ντομινίκ Ντουάιερ, αποκάλυψε ότι είχαν αιτηθεί ανεπεξέργαστα δεδομένα ασθενών για τους 174 ασθενείς που είχαν εντοπιστεί από την κινεζική υγειονομική αρχή τον Δεκέμβριο 2019 στα πέριξ της αγοράς θαλασσινών Γουχάν, καθώς και άλλες πιθανώς νωρίτερες περιπτώσεις, αλλά τους δόθηκε μόνο μια περίληψη.

Εν τω μεταξύ, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους συμφώνησε ότι η έρευνα «δεν ήταν αρκετά εκτενής» και ότι οι ειδικοί είχαν πολύ μεγάλη δυσκολία να πάρουν κρίσιμες πληροφορίες κατά την διαμονή τους στην Κίνα.

Η αναφορά του ΠΟΥ, αν και δεν δίνει κάποιο τελικό συμπέρασμα, αξιολόγησε την θεωρία ότι ο ιός του ΚΚΚ διέφυγε από εργαστήριο ως «εξαιρετικά μη πιθανή», και την θεωρία ότι ο ιός μεταπήδησε από νυχτερίδες σε ανθρώπους μέσω ενός μεσάζοντος ζώου ως «την πιο πιθανή».

«Χαιρετίζω τις προτάσεις για περαιτέρω έρευνα, όπως μια πλήρη ανάλυση στο εμπόριο ζώων και προϊόντων σε αγορές σε όλη την Γουχάν, ειδικά σε αυτές που συνδέονται με αρχικές περιπτώσεις ανθρώπων», είπε ο Τέντρος την Τρίτη.

«Αν και η ομάδα έχει καταλήξει ότι μια διαρροή εργαστηρίου είναι η λιγότερο πιθανή υπόθεση, αυτό απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση, δυνητικά με επιπλέον αποστολές που θα έχουν εξειδικευμένους επιστήμονες, τις οποίες είμαι πρόθυμος να αποστείλω», πρόσθεσε.

Πηγή: theepochtimes.gr