Παρασκευή 2 Απριλίου 2021

Στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα και στεκόμαστε στο πλευρό των μελισσουργών

   
   Σοφία Μαυρίδου: «Η ενίσχυση της μελισσοκομίας και η στήριξη του σημαντικού αυτού κλάδου για τον πρωτογενή τομέα της Πιερίας αποτελεί βασική μας προτεραιότητα. Στεκόμαστε δίπλα στους μελισσουργούς καθώς και σε όλους τους παραγωγούς της Πιερικής υπαίθρου και στηρίζουμε έμπρακτα τα δίκαια αιτήματά τους».

Η...  

 
Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κ. Σοφία Μαυρίδου, επιδεικνύοντας υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, απευθύνει επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων καθώς και στους αρμόδιους Υφυπουργούς και Γενικούς Γραμματείς, με την οποία διατυπώνει σαφώς τη στήριξη της πρότασης του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ν. Πιερίας, για την θέσπιση νέας μελισσοκομικής δράσης στο πλαίσιο του Προγράμματος Βελτίωσης Συνθηκών Παραγωγής & Εμπορίας Προϊόντων Μελισσοκομίας, σε σχέση με την προστασία μελισσοκομείων από επιθέσεις μεγάλων θηλαστικών και ειδικότερα αρκούδας. Συγχρόνως αιτείται με σθεναρότητα, την ενεργοποίηση εκ νέου, ενός οριζόντιου μέτρου επιδότησης για την «Αγορά και εγκατάσταση ηλεκτροφόρου περίφραξης».

Βασικό μέλημα της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας αποτελεί να εξασφαλιστεί κατά το δυνατόν, η διαφύλαξη της περιουσίας, των μελισσουργών που πλήττονται από τις συχνές επιθέσεις αρκούδων στα μελίσσια τους, με αποτέλεσμα να υφίστανται ανυπολόγιστες οικονομικές ζημιές.
 

Ελληνική Δημοκρατία

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας

Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη

28ησ Οκτωβρίου 40 – 601 00 Κατερίνη

τηλ: 2351 351 260-262

e-mail: s.mavridou@pieria.pkm.gov.gr




Κατερίνη, 01 . 04 . 2021



Αριθμ. Πρωτ. 191274(1015) ΟΙΚ.


Προς

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

· Γραφείο Υπουργού (κου Λιβανό Σπυρίδωνα – Παναγιώτη)

· Γραφείο Υφυπουργού (κας Αραμπατζή Φωτεινής)

· Γραφείο Υφυπουργού (κου Οικονόμου Ιωάννη)

· Γραφείο Γενικού Γραμματέα (κου Στρατάκου Γεώργιου)

· Γραφείο Γενικού Γραμματέα (κου Μπαγινέτα Ν. Κωνσταντίνου)



Κοινοποίηση:

ü Γραφείο Περιφερειάρχη ΠΚΜ

ü Γραφείο Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας ΠΚΜ

ü Δήμαρχοι Νομού Πιερίας

ü Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) – Γραφείο Προέδρου

email: hph3@elga.gr

ü Μελισσοκομικός Σύλλογος Ν. Πιερίας

email: melissokomoi.pierias@gmail.com




Θέμα: «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ Ζωικού Κεφαλαίου από επιθέσεις αρκούδων σε Μελισσοκομεία στην Πιερία»

Σχετικά:
η υπ’ αριθμ. 17/23.03.2021 Επιστολή Μελισσοκομικού Συλλόγου Ν. Πιερίας, με θέμα: «Πρόταση του Συλλόγου μας για την θέσπιση νέας μελισσοκομικής δράσης στο πλαίσιο του Προγράμματος Βελτίωσης Συνθηκών Παραγωγής & Εμπορίας Προϊόντων Μελισσοκομίας, σε σχέση με την φύλαξη μελισσοκομείων από επιθέσεις μεγάλων θηλαστικών και ειδικότερα αρκούδας»
το υπ΄ αριθμ. 1127/11 Μαρτίου 2021 έγγραφο της Διεύθυνσης Δασών Πιερίας με θέμα: «Κρούσματα Επίθεσης Αρκούδας σε μελισσοκομεία»
τις υπ’ αριθμ. 19/05.03.2021 & 4/17.03.2021 Βεβαιώσεις του Κηνηγετικού Συλλόγου Κατερίνης & Κυνηγητικού Συλλόγου Αιγινίου και Περιχώρων, αντίστοιχα.
την από 23.09.2019 αναγγελία με Α.Α. Αναγγελίας: 7484287, του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.)


Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Αξιότιμοι κύριοι Υφυπουργοί & Γενικοί Γραμματείς


Όπως γνωρίζετε, ένας από τους κύριους άξονες ανάπτυξης και στήριξης της τοπικής οικονομίας στην Πιερία είναι ο γεωργικός τομέας, τόσο ως τομέας οικονομικής δραστηριότητας, όσο και ως παράγοντας διατήρησης της κοινωνικής και οικονομικής συνοχής των μεγάλων αστικών και μη αστικών κέντρων της χώρας μας.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση, η οποία απασχολεί όλους τους οικονομικούς τομείς τα τελευταία χρόνια, έχει ως αποτέλεσμα την αρνητική επίδραση και στην αγροτική οικονομία, δεδομένου ότι οι χρηματαγορές επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τις τιμές των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα. Ο πρωτογενής τομέας είναι πλεονέκτημα στην Πιερία, καθώς έχει τη δυνατότητα να συνδράμει στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που διανύουμε. Για τον λόγο, λοιπόν, αυτό η πολιτεία οφείλει να επενδύσει σε αυτό τον τομέα.

Ένας από τους σημαντικότερους κλάδους της πρωτογενούς παραγωγής που αναπτύσσεται στην Πιερία, είναι η μελισσοκομία, η οποία, όμως, ως κλάδος αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα, κυρίως πρακτικά, με χαρακτηριστικότερα τις ξηροθερμικές συνθήκες, τις μολυσματικές ασθένειες, τα νέα παράσιτα, την ελλιπή προστασία της ποιότητας και του ονόματος του ελληνικού μελιού, την έλλειψη γνώσης και εμπειρίας, τις ανάγκες σε οικονομική ενίσχυση, καθώς και τις μεγάλες απώλειες μελισσιών λόγω της χρήσης φυτοφαρμακευτικών προϊόντων.

Με την παρούσα επιστολή μας, ωστόσο, θα θέλαμε να επικεντρωθούμε σε ένα άλλο πρόβλημα που μαστίζει τους παραγωγούς μελιού, τόσο στην Πιερία, όσο και στην λοιπή χώρα. Πρόκειται για την αντιμετώπιση ενός φυσικού εχθρού των μελισσών, της αρκούδας, η οποία αγαπά υπερβολικά το μέλι ως πλούσια και συμπυκνωμένη τροφή και πολλές φορές φτάνει στα άκρα για να το αποκτήσει. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαιτέρως ζημιογόνο για τους μελισσοκόμους, μιας και οι αρκούδες είναι ικανές να καταστρέψουν ένα ολόκληρο μελισσοκομείο μέσα σε λίγη ώρα.

Εξ αιτίας των συχνών επιθέσεων αρκούδων στις κυψέλες, οι μελισσοκόμοι στην Πιερία, και όχι μόνο, βρίσκονται σε δεινή θέση, καθώς προξενούνται ανυπολόγιστες καταστροφές στο μελισσοκομικό κεφάλαιο, επιδεινώνοντας τις ήδη άσχημες συνθήκες που επικρατούν φέτος λόγω των άστατων καιρικών συνθηκών. Όλα αυτά καθιστούν την παραγωγή και διατήρηση ενός μελισσιού δύσκολη υπόθεση, λόγω της ιδιαίτερης ευαισθησίας και τρωτότητας που τα χαρακτηρίζει.

Η πρακτική της χρήσης ηλεκτροφόρων περιφράξεων σε περιοχές όπου έχουν καταγραφεί κατά διαστήματα ζημιές στην μελισσοκομία από είδη άγριας πανίδας όπως η αρκούδα, αποτελεί τον καλύτερο τρόπο πρόληψης των ζημιών αυτών και κατ’ επέκταση συμβάλλει στη συνύπαρξη και συμφιλίωση των κατοίκων της υπαίθρου με την αρκούδα, αποτρέποντας την όποια προσπάθεια για εξόντωση του ζώου. Με τον τρόπο αυτό αφενός προστατεύεται η βιοποικιλότητα και αφετέρου ενισχύεται η μελισσοκομική δραστηριότητα στις ορεινές περιοχές όπου διαβιεί η αρκούδα.

Για το λόγο αυτό υπερθεματίζουμε και στηρίζουμε την πρόταση του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ν. Πιερίας, για την θέσπιση νέας μελισσοκομικής δράσης στο πλαίσιο του Προγράμματος Βελτίωσης Συνθηκών Παραγωγής & Εμπορίας Προϊόντων Μελισσοκομίας, σε σχέση με την προστασία μελισσοκομείων από επιθέσεις μεγάλων θηλαστικών και ειδικότερα αρκούδας. Συγχρόνως αιτούμεθα με σθεναρότητα, την ενεργοποίηση εκ νέου, ενός οριζόντιου μέτρου επιδότησης για την «Αγορά και εγκατάσταση ηλεκτροφόρου περίφραξης», αντίστοιχου με αυτού που ίσχυε στο παρελθόν [δράση 1.1, που αφορούσε την «Αγορά και εγκατάσταση ηλεκτροφόρου περίφραξης» του Μέτρου 2.1.6 του ΠΑΑ 2007-2013, με πενταετή διάρκεια δέσμευσης], έτσι ώστε να εξασφαλιστεί κατά το δυνατόν, η διαφύλαξη της περιουσίας, των νέων μελών για να ορθοποδήσουν και των παλαιότερων μελών για να επιβιώσουν.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Αξιότιμοι κύριοι Υφυπουργοί & Γενικοί Γραμματείς

Ευελπιστούμε να εκτιμήσετε και να πλαισιώσετε το αίτημά μας, με τη δέουσα κοινωνική ευαισθησία, παραμένοντας πάντα στη διάθεσή σας για κάθε πρόσθετη πληροφορία και παροχή βοήθειας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας.


Η Αντιπεριφερειάρχης

Της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας


ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ