Παρασκευή 9 Απριλίου 2021

Νέο εργασιακό Νομοσχέδιο με συνθήκες γαλέρας

   
 
  Όταν τον Μάρτιο του 2020 άρχισαν να λαμβάνονται τα πρώτα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, πολλοί ήταν δύσπιστοι. Όχι προς τα υγειονομικά μέτρα, αλλά προς τα εργασιακά, ιδιαίτερα για την τηλεργασία την οποία θέλει να μονιμοποιήσει ως πρακτική η κυβέρνηση.

 Όπως...

 

φαίνεται είχαν δίκιο και δεν ήταν αντιπολιτευτική τακτική ή συνωμοσιολογία. Μία από τις μεταρρυθμιστικές, έτσι τις ονομάζουν, προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι το νέο Εργασιακό Νομοσχέδιο το οποίο δηλώνουν ότι θα φέρουν σε δημόσια διαβούλευση μόλις το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. 

Στο νέο αυτό Νομοσχέδιο προβλέπεται και το λεγόμενο «ελαστικό ωράριο» δηλαδή ο εργαζόμενος θα εργάζεται περισσότερες ώρες όταν θα υπάρχει φόρτος εργασίας, αλλά δεν θα πληρώνεται, αλλά θα παίρνει ρεπό ή θα εργάζεται λιγότερες ώρες κάποιες άλλες ημέρες. Δηλαδή όταν ο εργοδότης θα κρίνει ότι αυτό τον συμφέρει. 

Σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΕ υπάρχει, εν μέσω πανδημίας, εντατικοποίηση της εργασίας αλλά και αύξηση της παραβατικότητας. 

Από το σύνολο των εργαζομένων που εργάζονται υπερωριακά το 40% δηλώνει ότι δεν πληρώνεται για τις υπερωρίες και το 73% των ερωτηθέντων ζητά να πληρώνεται τις υπερωρίες αντί του να του χορηγείται άδεια ή ρεπό.

 Φυσικά η κυβέρνηση περιμένοντας αντιδράσεις είναι έτοιμη να «ρίξει το τυράκι της». Δηλώνουν ότι δεν θα θιγεί το 40ωρο της εβδομάδος και όσοι εργαστούν παραπάνω θα παίρνουν ρεπό ή θα εργάζονται λιγότερο κάποιες άλλες ημέρες. 

Μα αυτή ήταν άλλωστε και η θέση γνωστού επιχειρηματία, να δουλεύουν οι εργαζόμενοι όπως εξυπηρετεί την επιχείρηση χωρίς να έχουν και πολλά δικαιώματα. 

Βρήκε την αφορμή του κορωνοϊού η κυβέρνηση των νεοφιλελεύθερων για να αλλάξει την ζωή μας προς το χειρότερο.  

elkosmos.gr