Γνωρίζουμε πως η Λεπτοκαρυά είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα Λείβηθρα, την πατρίδα του Ορφέα. Είχα την τύχη να είμαι από τους πρώτους αρχαιολόγους που ξεκίνησε τις ανασκαφές στην ακρόπολη των Λειβήθρων, το έτος 1995. Δυστυχώς όμως, (μέχρι σήμερα) στην κεντρική πλατεία του χωριού, δεν έχουμε βάλει ούτε ένα «άγαλμα του Ορφέα», κάτι που...
θα αποτελέσει και τον πόλο έλξης για τους επισκέπτες που κατακλύζουν το καλοκαίρι το χωριό μας, (θα γίνει το σημείο αναφοράς του χωριού για τους τουρίστες, όπου θα βγαίνουν αναμνηστικές φωτογραφίες, κλπ). Αντί αυτού, πριν από μερικά χρόνια βάλαμε στην κεντρική πλατεία ένα συντριβάνι . . . χωρίς νερό, μαζί με μικρούς πίθους γύρω από αυτό, (το θέμα είναι άσχετο με την ιστορία και την μυθολογία του χωριού μας).
Νομίζω πως ήρθε η ώρα, να τοποθετηθούν στην κεντρική πλατεία της Λεπτοκαρυάς, τα αγάλματα «του Ορφέα, της Ευρυδίκης & των Λειβηθρίδων μουσών». Πιστεύω πως το κόστος κατασκευής των αγαλμάτων δεν θα είναι αποτρεπτικό για το δήμο μας, μιας και τα οφέλη θα είναι πολλαπλάσια για την τουριστική προβολή του χωριού μας. Μπορούμε πάλι να βρούμε και κάποιους χορηγούς (ιδιώτες) για την χρηματοδότηση της κατασκευής των αγαλμάτων αυτών.
Στην κεντρική πλατεία του χωριού, μπορούν να μπουν ενημερωτικές πινακίδες με εικόνες και πληροφορίες για «τα Λείβηθρα, τον μύθο του Ορφέα με την Ευρυδίκη, την κατάβαση στον Άδη, κλπ». Προτείνω να ονομαστεί το κεντρικό πάρκο της Λεπτοκαρυάς σε «Μυθολογικό πάρκο Λειβήθρων», γιατί είμαστε ένα χωριό με τόσο πλούσια ιστορία, αρχαιολογία & μυθολογία, όπου δυστυχώς η «μουσική πόλη» όπου έζησε ο Ορφέας, δεν αναδείχθηκε στους τουρίστες όπως θα έπρεπε, οι οποίοι συρρέουν κατά χιλιάδες το καλοκαίρι στη Λεπτοκαρυά.
Παραθέτω μερικές εικόνες με αγάλματα του Ορφέα που βρίσκονται σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης, γιατί παρόλο που δεν έχουνε καμία σχέση με τον λυράρη, τον τιμούνε ανάλογα, με την ύπαρξη των αγαλμάτων του, στις πλατείες τους. Ενώ στη γενέτειρά του, στη Λεπτοκαρυά, δεν έχουμε κάνει το παραμικρό, που να θυμίζει στους επισκέπτες, ότι εδώ σ’ αυτόν τον τόπο, γεννήθηκε, έζησε, φονεύθηκε και τάφηκε ο μεγάλος μύστης της αρχαιότητας, ο Ορφέας.
Ας ελπίσουμε πως το άρθρο αυτό, θα αφυπνίσει τους αρμόδιους φορείς του δήμου Δίου - Ολύμπου, οι οποίοι θα προχωρήσουν στην κατασκευή των αγαλμάτων «του Ορφέα, της Ευρυδίκης & των Λειβηθρίδων μουσών». Τα οφέλη που θα προκύψουν για τη Λεπτοκαρυά, με τη δημιουργία των αγαλμάτων αυτών, θα είναι πάρα πολλά, για τους λόγους που ανέφερα παραπάνω. Γιατί λαός που ξεχνάει την ιστορία του . . . δεν έχει μέλλον.
ΤΖΙΟΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Φιλόλογος - αρχαιολόγος