Τετάρτη 7 Απριλίου 2021

Τουρκία: Ψωμί, τυρί δεν έχουν, διάστημα ονειρεύονται



    Η Τουρκία και η Ρωσία ετοιμάζονται να υπογράψουν συμφωνία διαστημικής συνεργασίας ως νέο τουρκικό πρόγραμμα, την στιγμή που η τουρκική οικονομία καταρρέει. Η... 
 
 
κυβέρνηση της Τουρκίας ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα ότι είναι έτοιμη να υπογράψει συμφωνία διαστημικής συνεργασίας με τη Ρωσία. Αν και δεν δόθηκε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ο επικεφαλής της πρόσφατα δημιουργηθείσας διαστημικής υπηρεσίας της Τουρκίας δήλωσε ότι θα υπάρξει συμφωνία συνεργασίας "στο εγγύς μέλλον".

Ο πρόεδρος της Τουρκικής Υπηρεσίας Διαστήματος Serdar Hüseyin Yıldırım ανακοίνωσε τις συνομιλίες με τη Ρωσία: «Έχουμε σχέδια για την υπογραφή συμφωνίας στο εγγύς μέλλον».

Περιέγραψε σε συνέντευξή του στο TASS ότι «χτίζουμε διμερείς σχέσεις με χώρες και διεθνείς οργανισμούς που έχουμε προσδιορίσει σύμφωνα με τους εθνικούς μας στόχους. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με κοινούς όρους συνεργασίας με διαφορετικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας».

Ανέφερε το υψηλό κόστος και την τεράστια υποδομή που ακολουθεί η προηγμένη τεχνολογία που απαιτείται για την εξερεύνηση του διαστήματος, καθιστώντας απαραίτητη την αναζήτηση βοήθειας από το μακροχρόνιο ρωσικό πρόγραμμα. Πράγματι, το ξεκίνημα ενός φιλόδοξου διαστημικού προγράμματος στη μέση μιας επιδεινούμενης και ακανόνιστης οικονομίας ακούγεται ευκολότερο απλά στα λόγια ή στ οχαρτί ... όπως έγραψε ο Guardian νωρίτερα αυτό το έτος:

Η Τουρκία ίδρυσε τον διαστημικό της οργανισμό τον Δεκέμβριο του 2018 αφού το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) έκανε πράξη την προεκλογική, αλλά οι... εξωγήινες φιλοδοξίες της Τουρκίας είχαν πρόβλημα λόγω τόσο της πολυπλοκότητας του έργου όσο και της Τουρκικής οικονομική κρίση.