Κυριακή 16 Μαΐου 2021

ΕΛΓΑ : Ο εκσυγχρονισμός που δεν φάνηκε



Ας υποθέσουμε ότι εγώ είμαι αγρότης και καλλιεργώ χωράφια στον Άγιο Δημήτρη (στα σύνορα Πιερίας - Λάρισας), Στον Άγιο Δημήτρη (πριν τα παραπάνω σύνορα), στην Κατερίνη, στη Ν.Έφεσο και στον Κ. Αγιάννη. Ας υποθέσουμε επίσης ότι όλες οι καλλιέργειές μου υπέστησαν ζημίες από θεομηνίες, τις οποίες πρέπει να δηλώσω στον ΕΛΓΑ για να αποζημιωθώ. Για να υποβάλλω, λοιπόν, τις... 


 

δηλώσεις ζημίας πρέπει να κάνω τα εξής: Για το χωράφι στα σύνορα Πιερίας - Λάρισας, να πάω να κάνω δήλωση στον ΕΛΓΑ στο Λιβάδι Ελασσόνας. Για το χωράφι στον Άγιο Δημήτρη, να κάνω δήλωση στο Μοσχοχώρι. Για το χωράφι στην Κατερίνη, στο Δήμο Κατερίνης. Για το χωράφι στη Ν. Έφεσο στην Κονταριώτισσα και για το χωράφι στον Κ. Αγιάννη στον Κορινό, καταβάλλοντας πάντα και το σχετικό αντίτιμο. Δηλαδή, συν τα έξοδα, πρέπει να ξοδέψω και δυο μέρες για να τρέχω εδώ κι εκεί. Δεν ξέρω αν ο ΕΛΓΑ σχεδιάζει να κάνει κάτι για να απλουστευθούν οι διαδικασίες υποβολής των δηλώσεων ζημίας, π.χ. ηλεκτρονικά να δηλώνει τις ζημίες του ο κάθε παραγωγός από το σπίτι του, ή αν θέλει να εξακολουθήσει αυτήν την πρακτική, προκειμένου να αποθαρρύνει τους παραγωγούς από την υποβολή δηλώσεων. 

  Επίσης, έχω βαρεθεί, μετά από κάθε ζημιογόνο γεγονός να παρεμβαίνουν προς τη Διοίκηση του ΕΛΓΑ και να φωτογραφίζονται οι κάθε τοπικοί ΄΄παράγοντες΄΄, βουλευτές, αντιπεριφερειάρχες, δήμαρχοι κλπ. για να εκτιμηθούν γρήγορα οι ζημίες και να αποζημιωθούν επίσης γρήγορα οι αγρότες. Βέβαια, γι΄ αυτούς μάλλον έχουν μεγαλύτερη σημασία η ΄΄κατόπιν ενεργειών μου΄΄ παρεμβατική τους παρουσία, παρά η αυτονόητη πίεση για τον εκσυγχρονισμό της μηχανογράφησης και την απλούστευση των διαδικασιών εκτίμησης και αποζημίωσης του αγροτόκοσμου. Επιτέλους, ας γίνουν τα αυτονόητα. 

 Ζού - Κού