Σάββατο 15 Μαΐου 2021

Σε βρετανική φυλακή μεταφέρεται ο Ράντοβαν Κάρατζιτς για το υπόλοιπο της ποινής του


 
    Στο Ηνωμένο Βασίλειο θα εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του ο Ράντοβαν Κάρατζιτς καθώς η χώρα συμφώνησε να μεταφερθεί στο έδαφός της ο πρώην ηγέτης της Βοσνίας. Η μεταφορά του θα πραγματοποιηθεί τις προσεχείς ημέρες από την Ολλανδία και τη φυλακή του ΟΗΕ όπου βρισκόταν. 
 
Ο πρώην Πρόεδρος της...  

 
Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας θεωρήθηκε υπεύθυνος για την δολοφονία 7.000 μουσουλμάνων και καταδικάστηκε σε ποινή 40 ετών για τα παραπάνω εγκλήματα. 
 
«Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς είναι ένας από τους λίγους ανθρώπους που έχουν κριθεί ένοχοι για γενοκτονία», ανέφερε σε δήλωσή του ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ. «Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για το γεγονός ότι από τη βρετανική στήριξη για τη σύλληψή του, μέχρι την επικείμενη μεταφορά τους στη νέα φυλακή, η Βρετανία εδώ και τριάντα χρόνια έχει σταθεί στο πλευρό της δικαιοσύνης για αυτά τα απεχθή του εγκλήματα». 
 
Στην δίκη στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ο Κάραζιτς αρνήθηκε την παρουσία δικηγόρου και αποφάσισε να υπερασπιστεί αυτός τον εαυτό του. Χαρακτηριστική είναι η αρχή της αγόρευσής του όπου και είπε πως έκανε ό,τι είναι δυνατόν να «αποτρέψει τον πόλεμο» και πως θα έπρεπε μάλιστα να λάβει επαίνους για τις πράξεις του όσον αφορά την προώθηση της ειρήνης. 
 
«Δεν θα έπρεπε να κατηγορούμαι, θα έπρεπε να έχω ανταμειφθεί για όλες τις καλές ενέργειες τις οποίες είχα κάνει. Έκανα ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για να αποτρέψω τον πόλεμο και να περιορίσω τον ανθρώπινο πόνο», δήλωσε.
 
 «Ουδείς σκέφθηκε ότι γινόταν μια γενοκτονία στη Βοσνία», είπε ενώ περιγράφοντας τον εαυτό του χρησιμοποίησε τον εαυτό του «ήπιο», «ανεκτικό» και με «μεγάλη ικανότητα κατανόησης των συνανθρώπων του».
 
elkosmos.gr