Πέμπτη 27 Μαΐου 2021

ενημέρωση σας από τα Οπτικά Ανδρεάδη. Τι είναι το Vision Training

  


   Γυμνάζεις το σώμα σου; Γιατί όχι και τα μάτια σου;

 
 
  Ο καθένας γνωρίζει τα μάτια του καλύτερα από τον οποιοδήποτε. Σκεφτείτε όμως λίγο: Πως είναι η όρασή σας μέσα στην μέρα; Νοιώθετε ότι βλέπετε καλύτερα κάποιες φορές απ’ ότι άλλες; Αν ναι, αυτό δείχνει ότι τις ατέλειες της όρασής σας δεν τις προκαλεί κάτι συγκεκριμένο, αλλά...  

 
 
μπορεί να οφείλεται σε αδυναμία οφθαλμικών μυών, σε οφθαλμική κόπωση, σε προβλήματα συντονισμού των ματιών κ.α. Υπάρχει λύση και ονομάζεται Vision Training ή Εκπαίδευση Όρασης στην ελληνική ορολογία.

Αυτές οι διαταραχές της όρασης θα πρέπει να αξιολογηθούν ούτως ώστε να αποκλειστούν παθήσεις που μπορούν να προκαλούν αυτά τα συμπτώματα κοπιωπίας (κόπωσης). Εάν με τις οφθαλμολογικές εξετάσεις ακούσετε τα ‘‘καλά νέα’’, ότι δεν πάσχετε από κάποια πάθηση δηλαδή, τότε μπορούμε να ‘‘γυμνάσουμε’’ τα μάτια σας για να εξαλειφθούν αυτά τα σημάδια κόπωσης.

Τι είναι όμως το Vision Training;





Το Vision Training είναι μια ακολουθία διαδικασιών/ ασκήσεων της όρασης με τη χρήση ειδικών οργάνων ή ηλεκτρονικών προγραμμάτων, όπου συνεργάζονται ο εγκέφαλος και τα μάτια και διαμορφώνεται ανάλογα με την ηλικία, τη δυσλειτουργία της όρασης και τις ανάγκες του ατόμου. Είναι γνωστό επίσης και ως Vision Therapy, Visual Training, Behavioral Optometry, Developmental Optometry. Η βασική αρχή του Vision Training, όπως εφαρμόζεται σήμερα, είναι ότι η όραση μαθαίνεται. Εδώ στηρίζεται και η εφαρμογή του Vision Training. Η κάθε εφαρμογή του είναι εξατομικευμένη για κάθε άτομο ξεχωριστά ανάλογα με τις ανάγκες του με σκοπό να μαθαίνει νέες ικανότητες ή να ενισχύει τις ήδη υπάρχουσες. Οι ασκήσεις έχουν σκοπό να του δώσουν την ευκαιρία να έχει τις κατάλληλες εμπειρίες ώστε να μάθει να βλέπει πιο σωστά και αποτελεσματικά.

Το πρόγραμμα είναι προοδευτικό, πράγμα που σημαίνει ότι στην αρχή οι ασκήσεις είναι πιο εύκολες και σταδιακά γίνονται όλο και πιο δύσκολες, έτσι ώστε να βελτιώνεται η ευελιξία και ο συντονισμός των οφθαλμικών μυών. Οι εκπαιδευόμενοι μαθαίνουν να ελέγχουν τους μύες των ματιών τους και είναι σε θέση να ξεπεράσουν πολλά οφθαλμοκινητικά προβλήματα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη βελτίωση των οπτικών δεξιοτήτων, όπως είναι η διόφθαλμη συνεργασία, η αντίληψη του βάθους, η ικανότητα εντοπισμού και η οπτοκινητική συνεργασία (ματιού- χεριού). Αυτό δίνει τη δυνατότητα στο άτομο, να μάθει πιο αποτελεσματικούς τρόπους με σκοπό να εκτελεί τις οπτικές δραστηριότητες.

Ποιους αφορά το Vision Training;

Με το Vision Training η συνέχεια της εκπαίδευσης τόσο του εγκεφάλου, όσο και των οφθαλμοκινητικών μυών, θα οδηγήσει σε καλύτερη ανάπτυξη της όρασης, που είναι απαραίτητη σε περιπτώσεις ατόμων με:

- Προβλήματα διόφθαλμης όρασης,

- Στραβισμό (όταν το ένα μάτι ή και τα δύο δεν βρίσκεται/-ονται παράλληλα με το άλλο/ μεταξύ τους),

- Αμβλυωπία (όταν το ένα μάτι ή και τα δύο υπολείπονται από ευκρίνεια όρασης),

- Δυσλειτουργίες όρασης που επηρεάζουν την μάθηση και την απόδοση στο σχολείο (αφορά παιδιά και εφήβους),

- Κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις,

- Αναπτυξιακά προβλήματα (αφορά παιδιά και εφήβους).

Όμως, από το Vision Training μπορούν να επωφεληθούν και άτομα χωρίς προβλήματα υγείας των ματιών τους αλλά έχουν την ανάγκη να εξελίξουν τις οπτικές τους ικανότητες. Τα άτομα αυτά μπορεί να είναι:

- Αθλητές (επαγγελματίες ή ερασιτέχνες),

- Ειδικές δυνάμεις στρατού,

- Ένστολοι αστυνομικοί.

Σε ποιον πρέπει να απευθυνθώ για το Vision Training;

Στη διαδικασία αυτή ο οπτικός- οπτομέτρης σας έχει καθοριστικό ρόλο. Δεν αρκεί μόνο η απλή επανάληψη μιας άσκησης. Είναι η καθοδήγηση που κάνει ο οπτικός- οπτομέτρης, μέσα από τις ερωτήσεις και το διάλογο, που ενισχύουν και επιταχύνουν τη διαδικασία αυτή. Το ελεγχόμενο αυτό περιβάλλον εξάσκησης στηρίζεται στις βασικές αρχές μάθησης του Piaget και στις σύγχρονες γνωσιακές θεωρίες που αναλύουν τον πιο αποτελεσματικό τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος μαθαίνει.

Πηγή: lenshop.gr