Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021

Τα 6+1 «μυστικά» για να δεις αν ένα ψάρι είναι φρέσκο


 
Όλα όσα πρέπει να προσέχετε για να μην την «πατήσετε»

    Τα ψάρια αδιαμφισβήτητα αποτελούν μια αρκετά «ευαίσθητη» τροφή η οποία χρειάζεται άμεση κατανάλωση προκειμένου... 
 
 
να αποφευχθούν τυχόν δηλητηριάσεις. Ωστόσο, ένα σοβαρό πρόβλημα, είναι το πως θα καταλάβουμε αν το ψάρι που επιλέγουμε είναι φρέσκο.

Το ήξερες ότι υπάρχουν πολύ εμφανή σημάδια σε ένα νωπό ψάρι που δηλώνουν πόσο φρέσκο είναι;

Και όμως, η αλήθεια είναι πως ακόμη και από τα μάτια του και από την πρώτη ματιά που θα του ρίξεις μπορείς να καταλάβεις πότε ένα ψάρι είναι φρέσκο.

Ποια είναι, όμως, τα κριτήρια για να ξεχωρίσεις τα φρέσκα ψάρια;

Γενική εμφάνιση: Ξεκινώντας, όταν αναζητάς το ψάρι που θα αγοράσεις, θα πρέπει να ελέγχεις το αν είναι λαμπερό με χρώματα ζωντανά και χαρακτηριστικά του είδους. Να είναι υγρό, όταν το ακουμπάς και να μην αφήνει στο δέρμα του αποτυπώματα των δακτύλων σου όταν το πιέζεις ελαφρώς. Το δέρμα του ψαριού θα πρέπει να είναι τεταμένο και καλά προσκολλημένο στη σάρκα, χωρίς να ζαρώνει.

Οσμή: Να ξέρεις πως η οσμή ενός φρέσκου αλιεύματος διαπιστώνεται καλύτερα στην κοιλιακή κοιλότητα και τα βράγχια. Τα νωπά ψάρια έχουν ελαφρά ευχάριστη οσμή, χαρακτηριστική των φυκιών της θάλασσας.

Κοιλιακή χώρα: Η κοιλιά του θα πρέπει να είναι κυλινδρική ή ελαφρά πιεσμένη στα πλάγια με λέπια γυαλιστερά. Να μην παρουσιάζει οποιαδήποτε αλλοίωση σε ότι αφορά το χρωματισμό και τη συνεκτικότητα και σε καμία περίπτωση να μη παρατηρείς τυμπανισμό (ναι, αμέ, έχουν και τα ψαράκια), ρωγμές ή κηλίδες.

Λέπια και πτερύγια: Άλλο ένα σημαντικό κριτήριο αποτελούν τα λέπια του. Μπορεί εσύ να μη τα θέλεις, όμως είναι και αυτά μέρος του ψαριού. Θα πρέπει, λοιπόν, να είναι προσκολλημένα ισχυρά στο δέρμα, υγρά και γυαλιστερά, και να είναι δύσκολη η απόσπαση τους (να μη φεύγουν, δηλαδή με ένα τράβηγμα σου ή ένα χάδι σου) Τα πτερύγια, επίσης, θα πρέπει να είναι προσκολλημένα στο σώμα. Ένα tip ελέγχου για τα πτερύγια είναι να τα ανοίξεις και να περιμένεις να επανέρθουν αμέσως στη θέση τους.

Μάτια: Ο σοφός λαός λέει πως τα μάτια είναι ο καθρέπτης της ψυχής. Αυτό να ξέρεις ισχύει και στα ψάρια. Θα πρέπει να είναι ζωντανά και λαμπερά, να καταλαμβάνουν ολόκληρο τον χώρο του ματιού και να μην θολώνουν. Η κόρη θα πρέπει να είναι μαύρη και η ίριδα να χρυσίζει.

Βράγχια: Σημαντικό κριτήριο φρεσκότητας αποτελούν και τα βράγχια. Να τσεκάρεις πάντοτε να έχουν ζωηρό κόκκινο ή ρόδινο χρώμα, να είναι υγρά, λαμπερά και με ευχάριστη θαλασσινή οσμή.Σάρκα: Η σάρκα του ψαριού σε ενδιαφέρει περισσότερο από όλα, μιας που αυτή θα καταναλώσεις. Θα πρέπει να είναι λευκή ή ελαφρώς ροδαλή (ανάλογα το είδος), ελαστική χωρίς άλλο χρώμα κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης. Ανθεκτική στην πίεση με τα δάχτυλα. Τέλος, η σπονδυλική στήλη θα πρέπει να αποχωρίζεται δύσκολα από τους γύρω μύες.