Ένα από τα ομορφότερα και πιο εντυπωσιακά και χρωματιστά φυσικά φαινόμενα, το ουράνιο τόξο πάντα μας φτιάχνει τη διάθεση όταν προβάλλει στον ορίζοντα. Πόσα όμως...
γνωρίζετε
γι’ αυτό; Ξέρετε ποιος αρχαίος Έλληνας είχε εμμονή μαζί του ή ότι ακόμη
και υπό το φως του φεγγαριού μπορεί να υπάρξει ουράνιο τόξο;
Ο Αριστοτέλης είχε εμμονή με το ουράνιο τόξο
Ο κορυφαίος αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος, Αριστοτέλης, ήταν ένας από τους πρώτους στοχαστές που εξέτασε σοβαρά το πώς και το γιατί σχηματίστηκαν τα ουράνια τόξα, αφιερώνοντας μεγάλο μέρος της Μετεωρολογίας, Βιβλίο III στο θέμα. Αν και μερικές από τις θεωρίες του ήταν λανθασμένες, όπως αναφέρει το Reader’s Digest (θεώρησε ότι τα ουράνια τόξα ήταν φτιαγμένα μόνο από τρία χρώματα), ορθά συνήγαγε ότι το λευκό φως διαχωρίστηκε στα χρώματα του φάσματος για να σχηματίσει ουράνια τόξα.
Μπορούν να υπάρξουν και τη νύχτα
Όταν το φως από το φεγγάρι διασκορπίζεται μέσω σταγονιδίων νερού, το αποτέλεσμα είναι γνωστό ως τόξο φεγγαριού (moon bow). Επειδή το φως του φεγγαριού είναι πιο αχνό από το φως του ήλιου, το ίδιο το τόξο μπορεί να φαίνεται λευκό, αλλά οι κάμερες μεγάλης έκθεσης μπορούν να συλλάβουν την πλήρη σειρά χρωμάτων.
Η καλύτερη ώρα για να τα απολαύσετε
Το πρωί και το βράδυ μετά από μια καταιγίδα είναι οι καλύτερες στιγμές για να ρίξετε μια ματιά σε ένα ουράνιο τόξο. Με τον ήλιο χαμηλά στον ουρανό (σε γωνία περίπου 42 μοιρών πιο συγκεκριμένα), το φως περνά μέσα από σταγόνες νερού στη σωστή γωνία για να δημιουργήσει ένα ουράνιο τόξο πάνω από τον ορίζοντα. Όταν ο ήλιος είναι πολύ πιο ψηλός -για παράδειγμα στη 1 το μεσημέρι- ή χαμηλότερος στον ουρανό, η γωνία του φωτός προβάλλει ένα ουράνιο τόξο κάτω από τον ορίζοντα, όπου είναι πιο πιθανό να μπλοκαριστεί από δέντρα ή κτίρια ή να μην είναι καθόλου ορατό. Τα ουράνια τόξα εμφανίζονται στον ουρανό απέναντι από τον ήλιο, οπότε για να έχετε την καλύτερη οπτική τους βεβαιωθείτε ότι η πλάτη σας είναι προς τον ήλιο.