Πέμπτη 19 Αυγούστου 2021

Η ενημέρωση σας από τα Οπτικά Ανδρεάδη. Δάκρυα: Σε τι διαφέρουν ανάλογα με τα συναισθήματα



 
 
   Για τα δάκρυα που μπορεί να κυλήσουν στα μάτια μας δεν φταίει πάντα η λύπη ή η χαρά. Ορισμένες φορές η δακρύρροια είναι σύμπτωμα ορισμένων διαταραχών ή ακόμα και του καιρού λένε οι ειδικοί. Ακόμη σύμφωνα με... 
 
 
παρατηρήσεις που έγιναν στο μικροσκόπιο διαπιστώθηκε ότι τα δάκρυα μπορεί να διαφέρουν ως προς τη σύσταση τους ανάλογα με το συναίσθημα που βιώνουμε.    

Τι μπορεί να φταίει;

Οι φακοί επαφής: Αν φοράτε φακούς και δακρύζετε, αυτό μπορεί να οφείλεται σε κάποια μόλυνση λόγω ανεπαρκούς απολύμανσης τους ή ακόμη και στα υπολείμματα σαπουνιού που έμειναν στο φακό από τα χέρια σας που είχατε πλύνει προηγουμένως. Βγάλτε τους και τοποθετήστε τους ξανά στο διάλυμα καθαρισμού. Μην τους χρησιμοποιήσετε μέχρι να φυγει τελείως ο ερεθισμός. Ρίξτε αρκετό νερό στα μάτια σας. Αν εξακολουθείτε να δακρύζετε, θα πρέπει να συμβουλευτείτε οφθαλμίατρό. Επειδή οι φακοί επαφής συχνά προκαλούν μολύνσεις στα μάτια όταν δεν χρησιμοποιούνται σωστά, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί στη χρήση τους.

Περιβαλλοντικοί παράγοντες: Η ξηρότητα στην ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με τον αέρα, τη ζέστη ή τον ήλιο μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα τα μάτια σας να δακρύζουν πιο εύκολα, ιδίως αν έχετε ήδη κάποια ευαισθησία ή υποφέρετε από κάποια οφθαλμική πάθηση.

Ορισμένες παθήσεις: Κάποιες παθήσεις στην αρχή τους έχουν ως αρχικό σύμπτωμα τα δάκρυα, όπως π.χ. το γλαύκωμα. Tα δάκρυα που επιμένουν είναι μια πρώτη ένδειξη και για διάφορες άλλες παθήσεις των ματιών όπως π.χ. επιπεφυκίτιδα, ή βλεφαρίτιδα κ.α. Επομένως, θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας αν το δάκρυσμα επιμένει πάνω από μια δύο μέρες.

Ο υπολογιστής: 
 
Η χρήση υπολογιστή για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να έχει συνέπεια να δακρύζουν τα μάτια σας. Το σύμπτωμα αυτό αν και ενοχλητικό δεν είναι επικίνδυνο. Για να το αποφύγετε καλό είναι να κάνετε τουλάχιστον ένα διάλειμμα κάθε μια ώρα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιείτε τεχνητά δάκρυα σε περίπτωση ερεθισμού. Τέλος, μην τοποθετείτε το φωτιστικό του γραφείου σας πίσω από τον υπολογιστή αλλά στο πλάι του.

Το μακιγιάζ: Αν κοιμάστε με μακιγιάζ, υπάρχει το ενδεχόμενο να ξυπνήσετε με τα μάτια σας να δακρύζουν ιδιαίτερα αν έχετε αλλεργία σε κάποια από τα συστατικά των καλλυντικών, και κυρίως της μάσκαρας. Οι χρωστικές ουσίες που περιέχουν μπορεί επίσης να σας προκαλέσουν ερεθισμό. Μην ξεχνάτε λοιπόν να κάνετε σωστό ντεμακιγιάζ πριν από τον ύπνο.

Σε τι διαφέρουν τα δάκρυα της χαράς από της ελπίδας;

Η χαλάρωση του ιστού των βλεφάρων που μπορεί να οφείλεται π.χ. σε κάποιον παλιό τραυματισμό μπορεί να σας προκαλεί δακρύρροια πιο συχνά. Η χαλάρωση αυτή μπορεί να συμβεί και μετά από την πάροδο των ετών σε ηλικιωμένους. Τότε το βλέφαρο έχει μια ελαφρά κλίση προς τα έξω.

Ο ερεθισμός κάποιων νεύρων που προκαλούν συσπάσεις ενεργοποιεί το μηχανισμό παραγωγής των δακρύων.

Τι περιέχουν τα δάκρυα;

Τα δάκρυα περιέχουν πρωτεϊνες, ορμόνες, ανοσοσφαιρίνες και ένζυμα που προστατεύουν τα μάτια από μολύνσεις. Περιέχουν μαγγάνιο, λιπίδια, γλυκόζη, ουρία, κάλιο και νάτριο.

Γιατί δακρύζουμε;

Σύμφωνα με τους περισσότερους επιστήμονες τα δάκρυα είναι ένας μηχανισμός που βοηθάει το σώμα να απαλλαγεί από τοξικές ουσίες. Τι συμβαίνει όμως όταν κλαίμε για συναισθηματικούς λόγους; Εκεί τα πράγματα δεν είναι τελείως ξεκάθαρα. Στο πλαίσιο σχετικής μελέτης πάντως ο Γουίλλιαμ Φρέυ, βιοχημικός στο Ιατρικό Kέντρο της Μινεάπολης, μελέτησε τις διαφορές των συναισθηματικών δακρύων από τα υπόλοιπα σε χημικό επίπεδο. Από τη μελέτη προέκυψε ότι τα δάκρυα που οφείλονται σε συναισθηματικούς παράγοντες περιέχουν γύρω στο 20% περισσότερη πρωτεΐνη από τα άλλα δάκρυα αλλά και ορμόνες του στρες ή ενδορφίνες, που αποτελούν φυσικά παυσίπονα του οργανισμού. Αυτό σημαίνει ότι τα δάκρυα αποτελούν ένα σημαντικό μηχανισμό που συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας των ματιών μας αλλά και της ψυχικής μας ισορροπίας.
Τα δάκρυα διαφέρουν… συναισθηματικά

Οι ειδικοί παρατήρησαν τη σύσταση των δακρύων και διαπίστωσαν ότι διαφέρουν από άτομο σε άτομο όπως συμβαίνει και με τα δακτυλικά αποτυπώματα. Ακόμη διαφέρουν και ανάλογα με τα συναισθήματα που βιώνουμε. Έτσι είναι άλλα τα δάκρυα της χαράς και άλλα της ελπίδας ή της αγωνίας.

πηγη://lenshop.gr/