Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021

Η κυβέρνηση έκανε το πρώτο βήμα για το ξεπούλημα της ΔΕΗ


 
   
  Όταν, προ ολίγων ημερών, πωλήθηκε ποσοστό του ΔΕΔΔΗΕ σε ξένους ιδιώτες «επενδυτές» η κυβέρνηση υποστήριζε ότι με αυτόν τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος για επενδύσεις, για «πράσινη ενέργεια», όπως την ονομάζει, και πως...  
 
 
το 51% του ΔΕΔΔΗΕ παραμένει στο Κράτος. Φυσικά δεν απάντησε σε όσους υποστήριζαν ότι η τιμή στην οποία πωλήθηκε το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, δηλαδή 1,3 δισεκατομμύρια, αντιστοιχούν μόλις στα έσοδα 3 ετών, αλλά ούτε και σε αυτούς που υποστήριζαν ότι έτσι ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. 
 
Την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου όμως επιβεβαιώθηκαν όσοι υποστήριζαν κάτι τέτοιο. Η ΔΕΗ αποφάσισε την αύξηση του Μετοχικού της Κεφαλαίου κατά 750 εκατομμύρια ευρώ και οι βασικοί της μέτοχοι σχεδιάζουν την μείωση του ποσοστού τους σε μειοψηφικό καθοριστικής σημασίας, όπως υποστηρίζουν, με αποτέλεσμα το ποσοστό συμμετοχής του Δημοσίου να αναμένεται να πέσει στο 34%. Τ
 
ο πρώτο βήμα έγινε με την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ και τώρα ολοκληρώνεται και η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, που φεύγει ουσιαστικά από τον έλεγχο του Κράτους, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους καταναλωτές. 
 
Για τους καταναλωτές οι οποίοι θα μείνουν απροστάτευτοι μετά και την αύξηση των τιμών στην ενέργεια και όλες τις αυξήσεις που θα ακολουθήσουν. 
 
Έπρεπε να το περιμένουμε, έτσι αντιλαμβάνονται οι Νεοφιλελεύθεροι τις επενδύσεις, προς όφελος των ιδιωτών και εις βάρος των πολιτών-καταναλωτών. Εκτός των άλλων με το άκουσμα της είδησης η μετοχή της ΔΕΗ έκανε «βουτιά» στο Χρηματιστήριο ύψους 13%, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για φτηνότερο ξεπούλημα της επιχείρησης.
 
elkosmos.gr