Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021

Ο λόγος που το χαρτί υγείας είναι λευκό



  Όλοι θα έχετε αναρωτηθεί κάποια στιγμή γιατί το χαρτί υγείας είναι λευκό και όχι κάποιο άλλο χρώμα.

Αρχικά, είναι σημαντικό να κατανοήσετε πώς παρασκευάζεται το χαρτί υγείας. Το...  

 
χαρτί υγείας είναι κατασκευασμένο από ίνες κυτταρίνης που προέρχονται είτε απευθείας από δέντρα είτε από ανακυκλωμένο χαρτί.

Οι ίνες αναμιγνύονται με νερό για να δημιουργηθεί ένας πολτός και η δημιουργία χαρτιού τουαλέτας χωρίζεται σε δύο βασικά μέρη: την κατασκευή του ακατέργαστου χαρτιού και τη μετατροπή του στο τελικό προϊόν που αγοράζετε από το εμπόριο.

Το ακατέργαστο χαρτί ξεκινά ως πολτός ξύλου όπως και κάθε άλλος τύπος χαρτιού. Τα διάφορα brands που κατασκευάζουν το χαρτί υγείας λευκαίνουν τον πολτό ξύλου με υπεροξείδιο υδρογόνου ή χλώριο για να το κάνει πιο λευκό.

Η συγκεκριμένη διαδικασία λεύκανσης είναι κάτι περισσότερο από αισθητική, καθώς αφαιρεί την ουσία λιγνίνη και ταυτόχρονα μαλακώνει το χαρτί, ενώ και οι ίνες κυτταρίνης είναι από τη φύση τους λευκές. Και παρόλο που η κόλλα που τα συγκρατεί είναι καφέ, κι αυτό εξαφανίζεται χάρη στη χλωρίνη και τη λεύκανση που διενεργείται. Επομένως, δεν είναι απαραίτητα μόνο η διαδικασία, αλλά και η πρώτη ύλη που κάνει το χαρτί υγείας να είναι λευκό.

Αξίζει να αναφερθεί, ακόμη, ότι το χαρτί υγείας από ανακυκλωμένο χαρτί χρησιμοποιεί ως επί το πλείστον απορρίμματα γραφείου ή χαρτί εκτυπωτή, τα οποία και αυτά είναι ήδη λευκά.