Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021

Απαντήσεις στις αμφιβολίες του ανώνυμου αναγνώστη περί της επιστημονικής μου κατάρτισης!

 
Γράφει ο Θεοφάνης Γκατζής του Θωμά και της Μαίρης
Οικονομολόγος- Διεθνολόγος, αρθρογράφος
ΜSc Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Τουρισμού και Πολιτισμού, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Εmail: theofanis28@gmail.com
https://www.facebook.com/theofanis.gkatzhs

Κατερίνη, 24-11-2021

Με αφορμή το άρθρο μου με τίτλο ‘Τασσόμαστε ανεπιφύλακτα στο πλευρό των υγειονομικών που βγήκαν αδίκως σε αναστολή εργασίας και ζητούμε τη δικαίωσή τους!’ που δημοσιεύτηκε στο lefteria.blogspot.com (βλέπε εδώ http://lefteria.blogspot.com/2021/11/blog-post_587.html) δέχτηκα κριτική σε ανώνυμη δημοσίευση που αναρτήθηκε κατόπιν με τίτλο ‘Περί του νεαρού αρθρογράφου ο λόγος’ (βλέπε εδώ http://lefteria.blogspot.com/2021/11/blog-post_890.html). Οφείλω λοιπόν να προβώ σε ορισμένες απαντήσεις που είναι οι εξής:

 
Αγαπητέ ανώνυμε αναγνώστη, παρόλο που δε γνωρίζω το λόγο για τον οποίο δε φανερώνεις το ονοματεπώνυμό σου και την ιδιότητά σου, θα προσπαθήσω να άρω τις αμφιβολίες που εξέφρασες απαντώντας με σαφήνεια στα ερωτήματα που υπέβαλλες! Εδώ και σχεδόν 10 χρόνια μέσω της αρθρογραφίας μου, στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο πανελλαδικά αλλά και τοπικά (π.χ. Βήμα, Ελευθεροτυπία, Τα Νέα, Ολύμπιο Βήμα, Η Ελλάδα Αύριο, Πιερικοί Αντίλαλοι, Ημερησία της Πιερίας, pentapostagma.gr, triklopodia.gr, Lefteria.blogspot.gr), προσπαθώ να εκφράσω τους προβληματισμούς όχι μόνο τους δικούς μου αλλά και πολλών άλλων συμπατριωτών μου πάνω σε θέματα που δεσπόζουν στην επικαιρότητα επιδιώκοντας, ως υγιής σκεπτόμενος πολίτης να διορθωθούν τα κακώς κείμενα.

Ακόμη, επιθυμώ να είμαι η φωνή αρκετών που συμφωνούν με αυτά που ισχυρίζομαι στις παρεμβάσεις μου, αλλά για δικούς τους λόγους δεν επιθυμούν να δημοσιοποίησουν τις απόψεις τους. Δε μπορώ να κρύβομαι πίσω από το δάκτυλό μου και να σφυρίζω αδιάφορα μη λαμβάνοντας θέση, ακόμη και αν γίνομαι δυσάρεστος σε μερικούς, σχολιάζοντας φλέγοντα ζητήματα της καθημερινότητας που σχετίζονται με την παραβίαση των ατομικών ελευθεριών, της ελεύθερης βούλησης και των δικαιωμάτων των συμπατριωτών μας (βλέπε αναστολή εργασίας υγειονομικών), καθώς και θέματα σχετικά με την παρεμπόδιση της ελεύθερης άσκησης των θρησκευτικών καθηκόντων μας, την υποβάθμιση της εθνικής μας αξιοπρέπειας (βλέπε κατάπτυστη συμφωνία των Πρεσπών) και την ύπαρξη λανθασμένης αστικής διαχείρισης στο δήμο της Κατερίνης!

Αυτοί που έχουν μερίδιο ευθύνης, άλλος μικρό και άλλος μεγάλο, για την άνευ προηγούμενου κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, τόσο σε πανελλαδικό, όσο κα τοπικό επίπεδο θα πρέπει να κατονομάζονται ώστε να προσπαθούν να αλλάξουν τα κακώς κείμενα! Δε διεκδικώ το αλάθητο των γραφομένων μου, αλλά προσπαθώ να θέσω στο δημόσιο διάλογο προτάσεις που θα επιλύσουν προβλήματα της καθημερινότητάς μας και θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη επιμέρους τομέων της οικονομίας, τόσο σε πανελλήνιο, όσο και σε τοπικό επίπεδο (π.χ. προτάσεις για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη).

Όσον αφορά τις ιδιότητές και τους τίτλους μου που αμφισβητείς πως τεκμαίρεται ότι καυχιέμαι για αυτές; Επειδή τις αναγράφω; Λόγω του ότι προφανώς δε γνωρίζεις για τις αντιλήψεις μου, αν και με διαβάζεις πολύ καιρό όπως ισχυρίζεσαι, για μένα η αξία ενός ατόμου δε μετριέται μόνο από την επιστημονική του κατάρτιση δηλαδή πόσους πανεπιστημιακούς τίτλους έχει στην κατοχή του, αλλά κυρίως αν είναι καλός άνθρωπος με ορθόδοξη χριστιανική παιδεία και προσφέρει ανιδιοτελώς στο συνάνθρωπό του!

Ακόμη, πιστεύω ότι το τρίπτυχο Θρησκεία, Πατρίς και Οικογένεια συμβάλλει στην επίτευξη κοινωνικής ισορροπίας, ενώ θεωρώ ότι η αγάπη για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό, καθώς και η φιλανθρωπία αποτελούν βασικές συνιστώσες για την ανάπτυξη της προσωπικότητας και την κατάκτηση του αληθινού νοήματος της ζωής ενός ατόμου που είναι η πνευματική κάθαρση για να οδηγηθεί στην κατάκτηση της αιωνιότητας διαβιώνοντας με το Δημιουργό του!

Επιπροσθέτως για να ξεδιαλύνω τις αμφιβολίες σου περί των σπουδών, των πτυχίων και των επιστημονικών μου δημοσιεύσεων παραθέτω το πλήρες και συνοπτικό βιογραφικό μου και αν θελήσεις είμαι στη διάθεσή σου να επιδείξω αυτά που αναγράφω στο βιογραφικό μου! Εν κατακλείδι, θα χαρώ να τα πούμε κατ’ ιδίαν, αν επιθυμείς στείλε μήνυμα στο email μου ή στον προσωπικό μου λογαριασμό στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης facebook που παραθέτω στην αρχή του άρθρου, γιατί επιθυμώ να συζητώ με άτομα που έχουν διαφορετικές απόψεις και ιδέες, καθώς και να αναπτύσσεται γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος!

Βιογραφικό σημείωμα Θεοφάνη Γκατζή

ΣΠΟΥΔΕΣ

22-10-2014 έως 29-03-2017 Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης, Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Τουρισμού και Πολιτισμού των τμημάτων Οικονομικών Επιστημών και Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με βαθμό αξιολόγησης, Λίαν καλώς.

19-02-2017 Μεταπτυχιακή Διατριβή με θέμα: ‘H συμβολή της δημιουργικής οικονομίας στην αστική αναγέννηση και βιώσιμη ανάπτυξη των πόλεων: Oι περιπτώσεις του Μπουένος Άϊρες και της Σαγκάης’ με βαθμό αξιολόγησης, Άριστα.

12-10-2000 έως 20-04-2005 Πτυχιούχος του τμήματος Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με βαθμό αξιολόγησης, Λίαν καλώς.

Στρατιωτικές υποχρεώσεις:

2006 Έφεδρος υπαξιωματικός Στρατού Ξηράς

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

2020 Η συμβολή της δημιουργικής οικονομίας στην αστική αναγέννηση και βιώσιμη ανάπτυξη των πόλεων: Θεωρητική προσέγγιση, στο επιστημονικό περιοδικό Βήμα των κοινωνικών επιστημών, τόμος 18, τεύχος 72, Εκδόσεις Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

· 2018 Ποια είναι τα οφέλη για τα κράτη από τις διοργανώσεις μεγάλων αθλητικών γεγονότων εντός των αστικών τους κέντρων: Η περίπτωση του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στη Ρωσική Ομοσπονδία.

H ανωτέρω μελέτη έχει περιληφθεί στα πρακτικά του 5ου Πανελληνίου Συνεδρίου Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης που διεξήχθη στο Βόλο στις 27-30 Σεπτεμβρίου.

· 2017 Ποια είναι τα οφέλη από την ανάδειξη της Ελευσίνας ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021 και ο απολογισμός του θεσμού Πάτρα - Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2006.

H ανωτέρω μελέτη έχει περιληφθεί στα πρακτικά του 2ου Πανελληνίου Συνεδρίου marketing/ branding τόπου που διεξήχθη στη Λάρισα στις 31 Μαρτίου-2 Απριλίου.

· 2016 Προεκτίμηση των επιπτώσεων της Ολυμπιάδας του Ρίο ντε Τζανέιρο, στο https://www.citybranding.gr/2016/08/blog-post_11.html.

· 2016 Περί συμπερασμάτων από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο. στο https://www.citybranding.gr/2016/09/blog-post_12.html.

· 2016 Η διεκδίκηση του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021 από τις πόλεις της Καλαμάτας και της Ελευσίνας. στο https://www.citybranding.gr/2016/11/2021_14.html.

· 2016 Ποια είναι τα οφέλη της Ελευσίνας από την ανάδειξή της ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Δημοσίευση στον ιστότοπο, tornosnews.gr που περιλαμβάνει θέματα του τουριστικού τομέα στις 14/11/2016.

· 2016 Μάρκετινγκ/Βranding τόπου: H περίπτωση της πόλης του Βερολίνου. H μελέτη έχει περιληφθεί στα πρακτικά του 14ου Τακτικού Επιστημονικού Συνεδρίου: ‘Παραγωγική Ανασυγκρότηση και Περιφερειακή Ανάπτυξη’ της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Περιφερειακής Επιστήμης (ΕRSA) που διεξήχθη στην Αθήνα (Πάντειο Πανεπιστήμιο) στις 24 και 25 Ιουνίου.

EIΣΗΓΗΣΕΙΣ ΣΕ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

· 2018 Ποια είναι τα οφέλη για τα κράτη από τις διοργανώσεις μεγάλων αθλητικών γεγονότων εντός των αστικών τους κέντρων: Η περίπτωση του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Εισήγηση στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης που διεξήχθη στο Βόλο στις 27-30 Σεπτεμβρίου.

· 2017 Ποια είναι τα οφέλη από την ανάδειξη της Ελευσίνας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021 και ο απολογισμός του θεσμού Πάτρα - Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2006. Εισήγηση στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο marketing/branding τόπου που διεξήχθη στη Λάρισα στις 31 Μαρτίου-2 Απριλίου.

· 2016 Μάρκετινγκ/Βranding τόπου: H περίπτωση της πόλης του Βερολίνου.

Εισήγηση στο 14ο Τακτικό Επιστημονικό Συνέδριο: ‘Παραγωγική Ανασυγκρότηση και Περιφερειακή Ανάπτυξη’ της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Περιφερειακής Επιστήμης (ΕRSA) που διεξήχθη στην Αθήνα (Πάντειο Πανεπιστήμιο) στις 24 και 25 Ιουνίου.


ΑΔΗΜΟΣΙΕΥΤΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ

· 2016 Ο θρησκευτικός τουρισμός διεθνώς και στην Ελλάδα.

· 2016 Μελέτη μιας Θέσης Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco: Αρχαιολογικός χώρος Γκίζας και Νεκρόπολη της Σακάρας.

· 2015 Οργανωσιακή κουλτούρα, Εργασιακή Ικανοποίηση, Εργασιακή Απόδοση, Ενδιαφέρον για τη Φήμη των εργαζομένων ως παράγοντες που επιδρούν στα επίπεδα Άγχους και Πρόθεσης Αποχώρησης. Ομαδική μελέτη με τους Γούσιο, Τ. και Σαμαντζή, Γ.

· 2015 H διαχρονική εξέλιξη του παγκόσμιου τουρισμού και οι επιπτώσεις του.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΣΕ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

1. ‘Xρυσοί στις καρδιές μας’ στην εφημερίδα Ελευθερία της Λάρισας στις 11/08/2021

2.‘Οφέλη από τη διοργάνωση ενός Μουντιάλ’ στην εφημερίδα Ελευθερία της Λάρισας στις 29/06/2018


3. ‘Τι μέλλει γενέσθαι για την ελληνική οικονομία’ στην ηλεκτρονική εφημερίδα Το Βήμα (tovima.gr) στις 29/04/2015.

4.‘Περί επενδύσεων και δημοσίου χρέους’ στην ηλεκτρονική εφημερίδα Το Βήμα (tovima.gr) στις 05/06/2013.

5.‘Εν όψει του νέου κουρέματος’ στην εφημερίδα Πανελλαδικής κυκλοφορίας Η Ελλάδα Αύριο του Σαββατοκύριακου 16-17 Φεβρουαρίου 2013.

6.‘Το επερχόμενο νέο «κούρεμα» και οι πιθανολογούμενες αρνητικές συνέπειες’ στην ηλεκτρονική εφημερίδα Το Βήμα (tovima.gr) στις 06/12/2012.

Ετεροαναφορές

2020 Gkatzis, T. Place marketing/branding: The case of Berlin city. In Using cultural elements for a successful city branding:The case study of Hydra island in book: Cultural and tourism innovation in the digital area, publications, Springer

2020 Γκατζής, Θ. (2017). Ποια θα είναι τα οφέλη από την ανάδειξη της Ελευσίνας ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021 και ο απολογισμός του θεσμού Πάτρα – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2006. 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Marketing & Branding τόπου. Λάρισα στο «Από τη συμμετοχή στην ενσωμάτωση»: Ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης στην Ελευσίνα και η ενεργοποίηση του τοπικού πληθυσμού, μεταπτυχιακή διατριβή στο ΠΜΣ Κατεύθυνση, επικοινωνία και πολιτισμός του τμήματος δημοσιογραφίας και μέσων μαζικής επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

2020 Μάρκετινγκ/Βranding τόπου: H περίπτωση της πόλης του Βερολίνου. H μελέτη έχει περιληφθεί στα πρακτικά του 14ου Τακτικού Επιστημονικού Συνεδρίου: ‘Παραγωγική Ανασυγκρότηση και Περιφερειακή Ανάπτυξη’ της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Περιφερειακής Επιστήμης (ΕRSA) στο Αthens the new Berlin: Aστικοί μύθοι ή αστικοί μετασχηματισμοί; ερευνητική εργασία στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης

2018 Γκατζής, Θ. (2017). Η συμβολή της δημιουργικής οικονομίας στην αστική αναγέννηση και βιώσιμη ανάπτυξη των πόλεων: Οι περιπτώσεις του Μπουένος Άιρες και της Σαγκάης στο «Προϋποθέσεις και προοπτικές μετεξέλιξης της πόλης του Βόλου σε δημιουργική πόλη», μεταπτυχιακή διατριβή στο ΠΜΣ Αστική Ανάπλαση και Ανάπτυξη του Πανειστημίου Θεσσαλίας

2017 Γκατζής, Θ. (2017). Ποια θα είναι τα οφέλη από την ανάδειξη της Ελευσίνας ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021 και ο απολογισμός του θεσμού Πάτρα – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2006. 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Marketing & Branding τόπου. Λάρισα στο «Ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης ως σχέδιο πολιτιστικής ανάπτυξης: η περίπτωση της Ελευσίνας », μεταπτυχιακή διατριβή στο διαπανεπιστημιακό διατμηματικό ΠΜΣ Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη και Αυτοδιοίκηση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Πειραιά

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

2016 Συμμετοχή στη δημόσια διαβούλευση με θέμα η υποψηφιότητα της Ελευσίνας για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021 ως μέλος της επιστημονικής ομάδας του εργαστηρίου Τουριστικού Σχεδιασμού, έρευνας και πολιτικής του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Συνεντεύξεις για θέματα οικονομικής φύσεως στον τηλεοπτικό σταθμό DION CHANNEL και στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ‎.

Συνέντευξη στην εφημερίδα Ελευθερία της Λάρισας με θέμα ποια είναι τα οφέλη για τις πόλεις από τη διοργάνωση μεγάλων αθλητικών γεγονότων στις 20 Αυγούστου 2018.

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ

Συστατική επιστολή από τον Καθηγητή Διεθνής Επιχειρηματικότητας και Ξένων Άμεσων Επενδύσεων και Πολυεθνικών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας κ. Αριστείδη Μπιτζένη.

Συστατική επιστολή από τον Αναπληρωτή Καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κ. Γεώργιο Δουράκη.

Συστατική επιστολή από τον Καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου κ. Παντελή Σκλιά.

ΓΝΩΣΗ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ

Πολύ καλή γνώση της Αγγλικής γλώσσας.

ΑΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Μέλος της Ένωσης Συγγραφέων Νομού Πιερίας.
Μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Συνοπτικό βιογραφικό Θεοφάνη Γκατζή

Ο Θεοφάνης Γκατζής γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι υιός του Θωμά (Ταξίαρχος ε. α. ελληνικής αστυνομίας) και της Μαίρης. Κατάγεται από γενιές που αγωνίστηκαν για τις αξίες και τα ιδανικά του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας γεγονός που επηρέασε την ιδιοσυγκρασία του! Ο ένας του παππούς (Βασίλειος Γκατζής) ήταν ανάπηρος του ελληνοϊταλικού πολέμου και ο άλλος (Βασίλειος Μακρυγιάννης) συμμετείχε στην εθνική αντίσταση με ένα από τα ένοπλα σώματα του Στρατηγού Ναπολέοντα Ζέρβα (ΕΔΕΣ). Η γιαγιά του Φανή Μακρυγιάννη ασκούσε το λειτούργημα της παιδαγωγού (δασκάλα) στα δύσκολα χρόνια του Β' Παγκοσμίου και του εμφυλίου πολέμου. Ο προπάππους του (Ιωάννης Γκατζής) έπεσε μαχόμενος στην ιστορική μάχη του Κιλκίς - Λαχανά με τα ελληνοβουλγαρικά στρατευματα αφήνοντας πίσω του δύο ορφανά (ένα εξ' αυτών σε νηπιακή ηλικία και το άλλο γεννηθέντα 45 ημερών προ του θανάτου του) και ο άλλος προπάππους του ήταν ιερέας!

Έλκει την καταγωγή του από την Θεσσαλία και συγκεκριμένα από την Μύρινα Καρδίτσας, τη Ραψάνη Λάρισας και την Κρανιά Τρικάλων)! Ο Θεοφάνης Γκατζής τα παιδικά του χρόνια τα έζησε αρχικά στον Κολινδρό Πιερίας και κατόπιν στην Κατερίνη. Σήμερα διαβιοί προσωρινά στην Λιβαδειά.

Είναι απόφοιτος του τμήματος Οικονομικών Επιστημών και συγκεκριμένα του τμήματος Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Επιπρόσθετα, είναι κάτοχος του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Σχεδιασμού και Ανάπτυξη Τουρισμού και Πολιτισμού από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Η μεταπτυχιακή του διατριβή έχει τον τίτλο ‘Η συμβολή της δημιουργικής οικονομίας στην αστική αναγέννηση και ανάπτυξη των πόλεων: Οι περιπτώσεις του Μπουένος Άϊρες και της Σαγκάης’ με βαθμό αξιολόγησης Άριστα. Ακόμη, έχει παρουσιάσει μελέτες σε πανελλήνια επιστημονικά συνέδρια που σχετίζονται με την οικονομική, περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη (place marketing) και έχει δημοσιεύσει μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό Βήμα των Κοινωνικών Επιστημών με τίτλο ‘Η συμβολή της δημιουργικής οικονομίας στην αστική αναγέννηση και ανάπτυξη των πόλεων: Θεωρητική προσέγγιση’.

Επιπρόσθετα, άρθρα του χρησιμοποιήθηκαν στη βιβλιογραφία για τη συγγραφή μεταπτυχιακών επιστημονικών διατριβών και πτυχιακών μελετών (10 ετεροαναφορές), καθώς και σε παρουσίαση μελέτης σε διεθνές επιστημονικό συνέδριο περιφερειακής ανάπτυξης.

Είναι συγγραφέας δεκάδων άρθρων θρησκευτικού, εθνικού, ιστορικού, οικονομικού, πολιτικού, κοινωνικού και αθλητικού περιεχομένου σε εφημερίδες του πανελλαδικού (Ελεύθερη Ώρα, Ελευθεροτυπία, Τα Νέα, Ελλάδα Αύριο, Άλφα Ένα κ. α) και επαρχιακού τύπου (Ελευθερία της Λάρισας, Ταχυδρόμος, Θεσσαλία, Ηχώ της Άρτας, Ρεθεμνιώτικα Νέα, Πιερικοί Αντίλαλοι, Ημερησία της Πιερίας, Ολύμπιο Βήμα, Μαχητής της Θράκης, Λαμιακός Τύπος κ. α), καθώς και σε πανελλαδικές και τοπικές ιστοσελίδες και blogs (tovima.gr, larissanet.gr, thebest.gr, pelop.gr romaktiko.gr, koukfamily.blogspot.com, Lefteria.blogspot.com κ.α).